hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

gu9434@24 發表於 2015-8-2 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V1742C 於 2015-8-1 12:34 發表
你都仲未解釋到青山上路d客同時間又有位坐ga情況下
寧願搭38同40P而唔搭42C先 佢地好多都係搭去九龍灣以東wo
呢個情況基本係日日都係甘
我試過星期六下繁 有架42C私牌去大窩口上客
係屏麗徑度有架38跟尾 d人寧願上3 ...

彩虹道燈位係麻煩 但唔代表日間用龍翔道天橋一定快過彩虹道

親身經歷(不下兩次) 中午搭40東行.. 去到黃大仙拖著架42c 結果係彩石里已經撞番
樂仔〞 發表於 2015-8-2 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2015-8-2 22:52 發表
按昔日還在東九龍上班時所見,38與42C又確是稍早會出現一段較多乘客的時段,
主要是0800上班的(例如小弟)以及有一批需再轉車往將軍澳工業邨的(例如小弟
的鄰居),然後有一小段時間客量稍為回落,再之後便是約0900上班的一批乘客 ...

觀塘嚟講好似 8 點半至 9 點半偏多,相對中環同太古坊 9 點至 10 點係比較早
8 點又唔可以話無嘅,但的確唔係話咁多

我唔係話咩質疑班次時段,但呢個的確唔可以作準,59X 平日往屯門 12:22 已經開緊 4-7 一班
咁唔通呢個時間又有好多客返屯門?大把人見 59X 呢個時間吉車遊街
pch_yeung 發表於 2015-8-3 08:56 | 顯示全部樓層
的確龍翔道西行上大老山車流很少, 除非打風倒水嘅放工時間, 否則就算大老山正常
車多觀繞排到麗晶都唔會排到落龍翔道
S3V1742C 發表於 2015-8-4 12:13 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2015-8-4 12:31 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2015-8-4 13:07 | 顯示全部樓層

回復 3095# 的帖子

我只會說再晚一點才是學生上學高峰期,但前述時段其實接近每班車都會
有這些學生出現,隨非我每個非學校假期的上班日子早上都「時運高」……
S3V1742C 發表於 2015-8-4 18:43 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2015-8-4 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-8-4 12:13 發表
真係好笑 你都係未了解到荃葵青區出東九龍個特性
朝頭早6點半打後離開華員邨ga 38同42C好多時侯係頂閘出九龍東wo
甘我又想問下甘都唔叫繁忙時間 甘咩叫繁忙時間先
你只係停留係258D個小世界入面
dcyw兄呢d親身經歷同 ...

企人就一定係繁時?
我想講 258D 同時段都一樣企人,我搭過,唔洗當我井底之蛙
38 42C 我亦都見過同時段東行坐唔滿
S3V1742C 發表於 2015-8-5 05:19 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2015-8-6 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V1742C 於 2015-8-5 05:19 發表
你係觀塘東行見到38同42C坐唔滿ar
有本事每朝去華員邨統計下lo
由6:30am-9:30am wo

哂氣,我要望一定係觀塘?我去觀塘唔代表我望到嘅野只限觀塘
你要堅持龍翔道天橋同觀塘道暢順我唔阻你,但呢到唔止我一個話你知 290 行觀塘道根本無 so
而且 290 行埋落觀塘道,你都預咗條線嘅將軍澳客會無咁一半 (落得觀塘道我不如搭返觀荃)
到時為咗所謂幫輕 38 42C (但最多客個段青公上路 290 根本就唔經) 而流失咁多客,我唔知咁樣叫有賺定蝕啦