hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

mckhgc 發表於 2015-3-9 19:30 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-3-9 13:23 發表
新田圍應該搭番沙田區路線,而唔係強行要求九巴做埋你生意,
新田圍的人惡D 的嗎?

唔知係本年度,直頭係本世紀最大笑話
mckhgc 發表於 2015-3-9 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-9 14:51 發表

一班車阻你一分鐘, 全日又點計?
有無聽少數怕長計?

87B維港灣方向增停新翠紅梅谷路,又只唔只阻多一兩分鐘?對顯X 的大帝又公平嗎?

2002年,89瀝源方向增停天馬苑,夠阻晒瀝源、仲有沙田市中心多個同私人屋苑眾多富貴住戶,連多個大商場消費者啦,咁又可以?

XX圍D下九流地底泥賤民就話抵死姐啦,其他地方既人都係咁阻,又可以?
mckhgc 發表於 2015-3-9 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 O2JAM 於 2015-3-9 16:46 發表
講一講南行先,冇錯係道路計劃問題,冇可能停到,將來亦冇別要將個站移前,因為要做劈山大工程,路政署都唔會同你晒錢去處理。就算過到依關,都仲要過大埔同北區區議會批唔批D線停依個站。

到北行,既然南行做唔到,北行停黎都冇咩 ...

講路線多,即使呢堆線停晒再加現有路線,多唔多得過畢架山花園、世界花園、映月台?而新田圍既需求又多唔多過呢三個地方?

仲有如果你認為南行停唔到,就北行都唔需要設站既,咁映月台都係只有北行喎,又可以設站兼線線停?
siusiupeople 發表於 2015-3-9 20:06 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-3-9 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-9 13:23 發表
新田圍應該搭番沙田區路線,而唔係強行要求九巴做埋你生意,
新田圍的人惡D 的嗎?
如果新田圍班人夠惡
何解交通越黎越差?

有時都覺得呢個區既居民好慘
上面大把車行過無得搭
自己條村既線不斷比人陰乾

仲要有部份人覺得係理所當然呢下先可悲

運輸署同九巴離地唔理居民需要,唔代表我地都要用同一思維

如果新田圍覺得自己條村剩係得條282就夠,同時要求獅隧附近搵數條類近路線停站,我唔覺得唔合理
反正都係陰乾新田圍自己交通服務同埋慳到車
世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2015-3-9 20:11 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-9 20:20 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2015-3-9 20:28 | 顯示全部樓層
係架,新翠冇左87A,換黎287X,87B行多兩步去搭就叫唔公平;新田圍冇左82M,冇補償;280P轉280P既空白,畀個282轉乘81C仲要係單向就算數。原本81K/(2)81M轉87A有BBI,87A轉變287X後冇左又可以。

當然,有人又會話要新翠人行多兩步去搭87B就叫唔公平;要班地底泥等多次車兼過馬路去282轉81C就皇恩浩蕩。

沙田D資源益天馬苑(就算計埋隔離天宏,人口仲少過新田圍)就可以。有架282就係萬能。

最受欺壓剝削既新田圍人特別惡都講得出,簡直係痴線。繼續講多D世紀笑話啦。
siusiupeople 發表於 2015-3-9 20:36 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-3-9 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-3-9 20:20 發表

比人陰乾,你咪去嘈九巴囉,搵北區大埔人的時間較非有咩好處先?

我絕對不認同新田圍交通好差,至低限度有巴士總站,有十分鐘一班的282 駁落沙田市中心。
九龍灣三彩夠慘啦卦,全日線得一條28B,一條綠小駁彩虹站,人地又有無日 ...
嘈九巴有用咩?九巴咪好似以前呢度版友張偉沖個D九巴敗類,意見接受,態度照舊,滿口歪理

三彩最起碼今年有9同2X,你可以話佢頭幾年做得衰,但都係規劃失當緣故

同新田圍既有服務不斷被陰乾,根本兩回事

我又問你,沙田區其他小區有要求,點解次次都要搵新田圍既線埋單?

87B又係,81M食88M又係,你話新田圍要顧全大局開去幫手搞287X,幫手KO 88M,我又倒返轉問你,新田圍必須(英文係must)行呢個義務?

如果新田圍must行呢個義務,咁十八區咁多區、沙田其他小區都must行呢個義務,比人cut線改走條線都唔可以出聲
而唔係亂改隔離條村(例如新田圍)既線去成全自己屋企樓下繼續有車出去

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 講得好,新田圍簡直係食物鏈最底層。 ...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜