hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

mckhgc 發表於 2015-3-9 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-3-9 20:07 發表
如果新田圍班人夠惡
何解交通越黎越差?

有時都覺得呢個區既居民好慘
上面大把車行過無得搭
自己條村既線不斷比人陰乾

仲要有部份人覺得係理所當然呢下先可悲

運輸署同九巴離地唔理居民需要,唔代表我地都要用同一思 ...

某D「人」口中,有架282就係萬能架啦。

講怨,沙田怨得最多既,非顯X莫屬,的確,顯X唔算太理想,但至少好過新田圍,至少村內對外對內線比新田圍多,遲D仲有MTR,但又從來冇人批評D埋怨人士喎,冇人話搭88K去大圍去沙市就乜都有喎;
跟著又梗係有人話X徑人口多過新田圍,但再講到唔少人口少過新田圍,但待遇都比新田圍好既地方呢,就話點解人地有你就一定要有.......你話真係幾N重標準哩。

運輸署同九巴唔理都算,最慘係連區議員都係咁。新田圍咁既服務,根本大把位畀佢做野拎分,但你幾時見佢出過聲?由20年前村村有城隧線唯新田圍冇,87B長期專食舊車(係落金後至有改善),到而家村村有有青沙線又係唯新田圍冇,連BBI都冇,現有已唔多既資源就係咁削,佢去左邊?

咁多年黎佢唯一貢獻,大概係92年那些小巴「不知何故」摺埋,佢爭取到益埋秦石既282囉。

又睇下山腳既區議員,同佢同黨架,人地本身大把車搭兼食兩家茶禮,冇左一架可有可無既86C咋,已經起晒鋼喇(雖然未見有成果)。山上呢位?唉!得罪D講,簡直係廢人!

利申:

幾年前就281M無理雙重繞路及取消82M問題寫過EMAIL畀佢,佢翌日即回覆,雖然都係官腔廢話。

兩星期前再就欠青沙線及城隧線、80M削班、280P取消問題寫EMAIL畀佢,同時提出幾點建議(如增設BBI,改善上落山環境,如興建有蓋行人天橋連升降機),再暗串佢山腳黨友冇左架86C已起晒鋼,佢就畀人恰到咁都唔出聲,結果......
mckhgc 發表於 2015-3-9 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-9 20:36 發表

新田圍無82M 無補償都講得出? 85A 係咩來?

85A一向都有,冇左82M,85A補償過新田圍D乜?85A唯一改變係拉上廣源同疏左囉。定係你攪亂左廣源同新田圍?
以前去九龍塘可叫80M、82M兩飛,後來得返80M,而家80M仲要為左人地開新線而埋單,呢D就係事實。

巴敗,發完癲未?講完歪理未?
siusiupeople 發表於 2015-3-9 21:03 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-9 21:05 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2015-3-9 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-9 20:55 發表

85A一向都有,冇左82M,85A補償過新田圍D乜?85A唯一改變係拉上廣源同疏左囉。定係你攪亂左廣源同新田圍?
以前去九龍塘可叫80M、82M兩飛,後來得返80M,而家80M仲要為左人地開新線而埋單,呢D就係事實。

巴敗,發完癲未?講完歪理 ...

大老,你咁樣話沒得叫2飛就系度嘈,我都丙你啦...

80M/82M/85A系咪真系成日都沒晒車,跟著又成日爆晒上唔到車呀?我又唔系好覺wor...

補償?喂,官腔說話而已...認真你就輸了...

新田圍系咪真系好多人成日九龍塘轉車呀,哥仔...
miklcct 發表於 2015-3-9 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-9 14:18 發表

新田圍就快變死城因為無巴士搭,相信一定係今年巴士版最大笑話。

那麼,新田圍總站咁多條線,用來做裝飾麼?

仲有,你連字都打錯,係"密" 不是"蜜"。 ...

總站路線的確用來裝飾(區內線除外),因為無人願意在區內兜足20分鐘先入隧道。如果有直入獅隧的巴士,隨時15分鐘內直達旺角。新田圍要一條頻密的獅隧轉車站接駁路線根本就不過分。

進智公交
siusiupeople 發表於 2015-3-9 21:33 | 顯示全部樓層

JA3907 發表於 2015-3-9 21:36 | 顯示全部樓層
首先提醒樓主,你的一些補充貼是可以透過edit 1樓達到的。

個人對樓主家鄉交通配套是同情的,理由跟樓上相同,不加詳述。
但需知道一些幾點:
1 正因為該處客量不少,如果上路單向設站,會令所有途經上下兩路之路線出現客量來回嚴重不平均狀況,原因不言而喻。在現今實行區域性路線規劃的邏輯下,會增加企業策劃的難度。
2 筆架山及影月台設站之例子,不應跟此處並列,上路一但加站,以後北區路線改動都要問沙田。不要忘記九巴一個奇怪邏輯——中途站越大,越不想停靠,因為萬一以後你需求建立了,他要有改動就難,甚至有一日D數據反映原來好多人於上路落車,有人要求開短棍,怎辦?筆架山人少,大多自己開車,對巴士服務影響力低,九巴當然不會介意做個順水人情啦。

總結一句,樓主之淒慘,如果叫北區大埔人埋單,乃殃及池魚,正路是爭取蟲組部分路線,如47X及87B對調,或更實際,如上所言,改善改善山下設施。實在,上路車如86/89,我是你也根本不會用,幾乎100%要站出市區,何須自虐,就算有單向北區路線,我也寧可省錢,不如行落山搭車,上山就乖乖282啦。
做人有人品,做巴迷有巴品
mckhgc 發表於 2015-3-9 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-3-9 21:24 發表

大老,你咁樣話沒得叫2飛就系度嘈,我都丙你啦...

80M/82M/85A系咪真系成日都沒晒車,跟著又成日爆晒上唔到車呀?我又唔系好覺wor...

補償?喂,官腔說話而已...認真你就輸了...

新田圍系咪真系好多人成日九龍塘轉車呀,哥仔.. ...

沙市去穗禾苑原本有2飛,後來3飛,係同路不同價(雖然我認為咁係唔合理),佢地不滿,要3飛統一收最平價就得。

如果有2飛3飛但同路唔同價,就已經係合理既不滿原因,咁如果連同路不同價既3飛都冇,得返1飛,有不滿係咪更合理?

偏偏地底泥賤民2飛半(連82P)變1飛,o個1飛仲要削班,就唔出得聲,出親聲就聽丙。這就是好方便、好多對外線、好多人恨都恨唔到既帝皇式待遇。

話時話,80M穗禾苑方向分段,係都要沙市開始,唔係過獅隧後開始,即係咩?老九係點都擺明唔益班地底泥賤民囉!地底泥賤民唯一價值係削僅有資源去成就其他區既方便。
 樓主| peteryim2014 發表於 2015-3-9 22:06 | 顯示全部樓層

現實反映ge係:
281M>最密時:15分鐘一班起;最疏時:20分鐘起(呢條都算喇)
87B>既然唔小版友都提喇:最密時:15分鐘(未計脫班);最疏時:一個鐘都有(冇車返)
81K>減左班:12分鐘起;最疏時:20分鐘
82K?免了:不需多講,你懂的!
282>雖則密車時達十分鐘一班,但正如早前版友所講:好似有282就神仙咁!
好!到上路:
74A:正呀!一小時一班`
86/85A:疏ge時候袂又係20分鐘一班!(第一城>愉翠苑一帶)
我唔信班班281A/87D都有人係新田圍上囉!呢個係重點!
到大埔:72X都係一樣道理,冇咁密>但單向去大埔都叫方便左啦
離題一講:982X夠單向啦!夠多人啦,袂又係冇整回程!