hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九觀東部來往沙田路線前景
開啟左側

[問題] 九觀東部來往沙田路線前景

TankKingEH9697 發表於 2015-3-11 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-3-10 23:12 發表
觀塘堆線
客量跌幅最大應該會是80/89B/89
其中89B本身客已經唔係多,最唔受沙中線影響既客源有80X覆蓋,兇多吉少
80可以視乎客量變化飛起顯徑/深入四美去打救
89沙中-鑽石山應該會有一定客量跌幅,不過大部分客都要轉兩次 ...

80x應該會進一步睇淡 特快得黎 淨係做得屋村客 而家除左兩繁 其他時間都好少客

到時重要同沙中線平衡 如果講鐵出埋月票 可以講88

89 反而會冇咩影響 始終服務到成個瀝源+沙中幾個大站
而且時間亦唔差 非繁好多班次都可以用7-8個字往來觀沙
好多人都以為89好慢 只要狗巴肯宣傳下呢條線 一定留到客
坦克王EH 9697
kuro 發表於 2015-3-11 07:21 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2015-3-11 07:55 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-3-10 23:12 發表
觀塘堆線
其中89B本身客已經唔係多,最唔受沙中線影響既客源有80X覆蓋,兇多吉少
89沙中-鑽石山應該會有一定客量跌幅,不過大部分客都要轉兩次車,又要瀝源/新田圍,應該頂得順

286M/85M/84M等主要做鐵路接駁既路線前景亦好危險

89D/89C/83X可以考慮在沙中線開通前做重組
讓89D飛起亞公角小瀝源,89C/83X深入小區做獨市位
客量跌幅估計有限

89X/80X客量會受影響
但鐵路又要轉車又要兜路,應該可以倖免

要講邊條線危, 邊條線冇事, 先要睇乘客來源

84M可能要殺係唔出奇, 事關第一城個邊將來用東西線出黃大仙頂盡打個和..

但85M/ 286M做既客, 根本就係唔想搭鐵路個班, 286M做錦泰一帶, 85M做恆耀同埋錦英都夠做~

再加埋唔少馬鞍山居民都鍾意坐巴士多於企鐵路, 只要巴士線改得直接少少, 照計影響有限...

89B, 89及89X應該都要3變2, 走唔甩~ 80及80X, 呢兩條就睇九巴同運輸處想點先知...
殺雞焉用牛刀?!
jocosben 發表於 2015-3-11 08:06 | 顯示全部樓層

85M丶286M丶84M丶82X呢幾條線除左85M比較多客,都比較麻,服務明顯過盛,就算通唔通車都有理由整頓一下
ccchhhuuunnn 發表於 2015-3-11 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-3-11 08:06 發表
85M丶286M丶84M丶82X呢幾條線除左85M比較多客,都比較麻,服務明顯過盛,就算通唔通車都有理由整頓一下

呢堆九龍塘/鑽石山/樂富/黃大仙接駁線
馬鐵+兩鐵合併已經一早玩死曬
但如果玩兩線合併例如281M又會更慢更趕客
點改都死
DIH 發表於 2015-3-11 11:01 | 顯示全部樓層
80飛顯徑入四美係最logical的出路。

89唔會有事,無論有冇沙中線,同佢直接競爭都係東鐵+觀塘線,但都相安無事,一站打爆。

89B黃大仙都重有得做,我寧願用89B食晒80X的客,80X只留兩味。

89X第一城至觀塘比起鐵路仍有優勢,可以睇定先。

85M靠山上客;286M勢危最多變兩味(繁時有得坐仍有吸引力);
82X/84M我贊成合併但之前方案唔掂,廣源係救命草,只要唔取消我都依然會搭佢入第一城。
lwb701 發表於 2015-3-11 11:08 | 顯示全部樓層

89 觀塘一程過入沙田市中心/瀝源,
點解我仲要轉兩次車?(鑽石山/大圍各轉一次)
更何況非繁時最快見30分鐘入到沙田,部份車站比起行過地鐵站路程更有優勢。
繁時車程差唔多40分鐘,觀塘上車起碼有得座,繁時d客又會唔會係觀塘排隊迫地鐵?
地鐵上落客,彈多幾次門,行上行落轉車時間都無左啦。

89X第一城仍然係特快,車程唔算耐,一程過仲有位座。
至於火車站留返過88X做算啦。

個人覺得沙中線通車最受影響反而係部份九龍城路線,
好似11號呢d,差唔多75%同沙中線走線完全重疊
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
hon_son_wilson 發表於 2015-3-11 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2015-3-11 11:01 發表
80飛顯徑入四美係最logical的出路。

85M靠山上客;286M勢危最多變兩味(繁時有得坐仍有吸引力)

80飛顯徑OK,不過應該要經顯耀/田心街。
286M九龍段得鑽地,倒不如俾89C做曬馬鞍西/亞公角。
沙田巴士迷 發表於 2015-3-11 11:50 | 顯示全部樓層
我都覺80靠食四美都頂得順,你睇朝早唔入顯徑特班都畀美林美田打爆就知。
係平日要兜顯徑用多十五至二十分鐘先嚇走唔少人去搭mtr。
不過都有大機會借機削班,而四美家好難得搵到繁時非繁都係十五分鐘內有車嘅線。
hadboy5 發表於 2015-3-11 12:04 | 顯示全部樓層

觀塘堆線
89沙中-鑽石山應該會有一定客量跌幅,不過大部分客都要轉兩次 ...
89未必,鑽石山要行一大段路先轉到車,而沙中而家都係可以轉一程車便到觀塘線,要留失的話應該已成定局,就算沙田>大圍>鑽石山>觀塘都要轉兩次車,正如大西北堆X 線咁,除非就腳,唔係客量變化不大,80就中硬招,原因等如69X,不過69x 因為月票先流失大量客,沙中線會不會有月票呢,咁就唔知