hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 16/3生效 - 286c 增加班次
開啟左側

[服務調整] 16/3生效 - 286c 增加班次

hadboy5 發表於 2015-3-27 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2015-3-26 19:57 發表

係2月,邨巴公司已經致函話3月16號起停辦,但運輸署只係說到九巴 加得0745 1820兩班
雖然有職員點人數(只係例行公事?),但回程果兩班車頂晒閘
係車務調動唔到,還是九巴唔想加班
真係唔知
暫時feel到九巴唔係咁積極

係另 ...
近排有幾條邨巴突然停辦,唔知點解,好似nr95咁
castanopsis 發表於 2015-3-27 00:28 | 顯示全部樓層
[size=13.63636302948px]
原帖由 GL3789[size=13.63636302948px] 於 2015-3-26 19:57 發表
[size=13.63636302948px]係另一邊廂,湯議員同居民都爭取緊 錦英二期法團 儘快按程序招標重開 NR827
[size=13.63636302948px]對九巴黎講仍然存有變數
[size=13.63636302948px]九巴持觀望態度出單層車係可以理解[size=13.63636302948px]

路過留一留言...
如果我係九巴
我一定趁邨巴未有機會重新招標之前將邨巴客吸盡
甚至搵條更加進取既走線打到邨巴無得返轉頭
出現服務空檔期,大好機會,九巴竟然派架單層落去,真係捉到鹿唔識脫角

樓主| drbean7218 發表於 2015-3-27 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2015-3-27 00:12 發表

我唔理解的是, 既然一天村巴未重開的時候, 都係九記玩晒的
為何不整部大車出來舔盡每位9.9 的老闆?
這個要睇返NR827朝早及下午的走線

(a) 朝早 - 錦英-> 雅景臺-> 昌榮路-> 大連排道-> 荔枝角

朝早我見過多數的乘客是在昌榮路/大連排道落車, 因為唔塞車都是30 mins 去到大連排道九龍貿易中心是好吸引, 但落荔枝角是否咁多人真是唔清楚。
所以朝早要做補償應該是40X, 286C一齊做。不過, 我有疑問是否搭開邨巴的真是會完全轉移去這2條線?

(b) 放工 - 荔枝角-> 耀安-> 雅景臺-> 錦英-> 利安-> 馬市
就算286C 加多一班, 始終開車及行車時間都不及NR827好。 所以如果放工要食哂邨巴的客, 九記只要跟返邨巴的行車路線, 開返適當班次, 滿足返300人的需求就已經完成。 但可以在邊條線抽車用?

就算NR827 重新招標, 我都不感樂觀。 因為無增加上落客點, 可能要條線減班/ 加價先有得做。

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-27 11:07 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

根據板友意思即係條線唔係好夠客?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| drbean7218 發表於 2015-3-27 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-27 11:07 發表
根據板友意思即係條線唔係好夠客?
條線是夠客, 主要原因是邨巴來回都有偷雞的上落客點。

你睇返以下返運輸署的資料, NR827合法上落客點其實是得錦英, 大連排道及荔枝角3個。
http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_405/nr827.pdf

如果要揸正來做, 只服務錦英苑居民時, 條線就唔夠客。 所以, 我話如果重新招標NR827都不感樂觀。
GL3789 發表於 2015-3-28 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-3-27 00:25 發表
近排有幾條邨巴突然停辦,唔知點解,好似nr95咁

問題就係俾人投訴,NR827停辦並非「突然」
話說上年下半年度有一位自稱錦英居民投訴邨巴不跟上落客點上落客及不跟指定路線行車
話邨巴多左其他屋苑既乘客,分薄左佢搭車既機會,上唔到車
結果運輸署敕令邨巴公司不能擅自加站及必須跟已獲批准既行車路線(即獅隧)行車

至今年2月邨巴公司通知 話因為不能加站吸納乘客,所以係3月15日起停辦 (即最後服務日為3月14日)

我會覺得因為投訴文化而令到一條咁受歡迎既邨巴路線被迫取消,係相當可惜

原帖由 drbean7218 於 2015-3-27 09:33 發表
這個要睇返NR827朝早及下午的走線

(a) 朝早 - 錦英-> 雅景臺-> 昌榮路-> 大連排道-> 荔枝角

朝早我見過多數的乘客是在昌榮路/大連排道落車, 因為唔塞車都是30 mins 去到大連排道九龍貿易中心是好吸引, 但落荔枝角 ...

現時286C由長沙灣返利安要46-50分鐘
如果九巴開新線回程,跟邨巴走線(行青沙)由長沙灣>錦英/利安做到25-30分鐘內行畢,跟足車費等級表收$10.5 - $13.2之間
已經有晒誘因新增/抽調資源做呢件事

以往NR827回程班次不足,經常坐滿早開,有人上唔到都搭番86C/港鐵
我會傾向九巴開特快線多過邨巴入標重開,始終多左企位能夠減少乘客滯後或趕客呢個問題,服務範圍亦都唔洗咁局限
不過暫時未知有關方面會唔會或幾時先會重啟招標程序,現階段九巴/運輸署應該多下功夫處理現時問題

hon_son_wilson 發表於 2015-3-28 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2015-3-28 19:19 發表

如果九巴開新線回程,跟邨巴走線(行青沙)由長沙灣>錦英/利安做到25-30分鐘內行畢,跟足車費等級表收$10.5 - $13.2之間
已經有晒誘因新增/抽調資源做呢件事

如是者,與286C里數/車程相若的40X,43X,85X等線,係唔係都要上返$10.5-$13.2價位??
如果要跟足車費等級表,九巴所有路線都應該可以自動加價>10%。
GL3789 發表於 2015-3-29 08:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-3-28 22:39 發表

如是者,與286C里數/車程相若的40X,43X,85X等線,係唔係都要上返$10.5-$13.2價位??
如果要跟足車費等級表,九巴所有路線都應該可以自動加價>10%。

我說的是新線,並非286C

我係同意你既立場,286C應該參照當區相若里數路線 定價
如果行車時間縮減並非大部分乘客受惠 或大部分乘客並無縮減搭車時間,加價就會變得不合理
所以我唔認同現行路線需要加價
車費等級表所列收費只係上限,巴士公司可以因應個別路線不同情況釐定不高於上限之收費

但如果新線能夠由長沙灣往錦英/利安,只需25分鐘
行車時間比286C/港鐵縮減一半,快86C 35-45分鐘
新線跟足車費等級表上限收費仍然係可以接受

之前九巴有意開87E/86K特別班次,用「邨巴式」收費定價
雖然收費係相當不討好,但邨巴式走線/點對點路線與本身所經營既特快線模式有著明顯分別
唔應該只在巴士公司定價過於進取 就予以反對,不然乘客永遠都唔會有真正既特快服務
hon_son_wilson 發表於 2015-3-29 10:04 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

九巴每架車載客量比邨巴多接近一倍,理論上亦要儲夠多一倍客先可以辦得成特快。
你講嘅新線要25分鐘內由長沙灣往錦英/利安,跟NR827齋停錦英/利安,客源唔夠。
 樓主| drbean7218 發表於 2015-3-29 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-3-29 10:04 發表
九巴每架車載客量比邨巴多接近一倍,理論上亦要儲夠多一倍客先可以辦得成特快。
你講嘅新線要25分鐘內由長沙灣往錦英/利安,跟NR827齋停錦英/利安,客源唔夠。 ...
客源是夠, 不過咁行

荔枝角->恆耀-> 錦英->利安 ->馬市

總之邨巴在1800-1920 有至少300個客搭。

如果變了巴士搞的時候只是得返2-3班車, 開車時間局限在1800-1900, 不似得邨巴覆蓋到更長時間。