hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究 ...
開啟左側

[問題] 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究

hadboy5 發表於 2015-3-22 10:10 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2015-3-22 08:22 發表
呢篇文講緊既嘢,大家點睇?
有佢的道理概,但B3應該由某線抽車,咁某線的脫班率咪上升,此消彼長應該唔會被拉高,除非神秘資源,新巴加價呢度有大部份人接受,望見九巴脫班就以為或幻想新巴係一間完美兼宇宙最強的公司,間間巴士公司都係咁衰㗎啦,點解只係無限放大一間公司的缺點來幻想另一間公司係幾咁完美先,仲要係唔知的情況下去覺得,98C 引述返版友講整體用車係無少過喎,只是表面縮左水咋,難道係版友提供錯誤訊息,但呢篇文我覺得有少少偏幫新巴,聯營隧巴係新巴同九巴聯營㗎,點解只得新巴有?另一個營辦者咪係九巴囉,點解無咁嚴重?63難搞概係啦,時間表係赤柱有兩個,乘客都難適應唔好話司機,明明寫住20分開的班會經監獄,30會再係度出現,但出來的結果20果班竟然係直出市區,叫人點等新城都係行同一條路,點解一間有另一間,佢用788同720比較尚算合理,但點解唔用2同10比較,大家都係流水線姐,點解唔比得,但有一樣野我認同的,城巴真係好識執路線,不過賺錢線俾哂城巴豬頭骨比哂新巴又係事實的,25就越執越衰

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 1 不無道理

查看全部評分

3bx 發表於 2015-3-22 11:26 | 顯示全部樓層
就算係將軍澳站約半小時一班的796S及797M間中也會脫班
曾經中過伏後,叫人點俾信心新巴
neoplan720p 發表於 2015-3-22 12:49 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

我係該文作者,多謝你既回應。

B3X同629果到,其實佢地瘋狂私下加班,係未必會令到其他線減班,導致其他線脫班率上升架。
先以629為例,佢既車,大家都知唔少係來自962、969堆線,但629既繁忙時間係同962、969唔同。所以,當629既班次,由編定既10-15分鐘,私下加班自2-5分鐘(其實隨時唔只呢個數),佢既班次準時度係隨時多過100%唔少。
但同一時間,962、969系已經過左繁忙時間,所以班次未必會甩到。
但629呢條咁靚仔既數,就可能可以cover 返5B同10仔既高脫班率數字。

同樣,B3X既繁忙時間係假日,所以佢用既N廠車,原本好可能都係擺係車廠,未必會影響到大西北堆隧巴線。

唔知係咪我係該文表達得唔清楚,
我其實無插老九98C減左車,我只係話佢係加時之後,係車隊資源不變之下,班次係疏左咁解。

我住港島區,當然見識到新巴既差,同相對地城巴既好,所以我係無理由去偏幫新巴既 XD (我更加唔係三間巴士公司既員工

聯營隧巴線既問題,的確間間都會遇到。
我想係該文表達既point 係,新巴聯營線佔佢既全體路線,係比其他公司高。
岩岩check返wiki,老新1998年接左中巴既專營權,佢總共有88條線,但隧巴線就佔左當中近30條,呢個比率一定比城巴高,而更加係比九巴高唔少。
因此,當佢聯營線佔佢全體線咁高比例既時候,聯營線既高脫班率,亦會拉高左佢全體路線既脫班率。

至於2同10,真係沒有誰比誰高尚。
但再比埋780同722,又或者當你條18X都要成一個鐘先由堅城衝到落筲箕灣既時候,你其實係可以feel 到老新堆線話就話特快,但其實回車效率,係無城仔咁好。

至於25 vs 25A,亦都係一個例子啦。
hadboy5 發表於 2015-3-22 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-3-22 12:49 發表
我係該文作者,多謝你既回應。

B3X同629果到,其實佢地瘋狂私下加班,係未必會令到其他線減班,導致其他線脫班率上升架。
先以629為例,佢既車,大家都知唔少係來自962、969堆線,但629既繁忙時間係同962、969唔同。 ...
這樣的說法B1可以搞到九巴的脫班率下降?新巴只有唔知實際情況的人才會幻想佢取代九巴姐,九巴的聯營線應該仲多過新巴喎,但當然九巴的車隊規模比較大,可以抵銷返條數,你建議將聯營改為獨營,要三巴點分配先係公道?定係九巴要學部份版友咁九巴食哂豬頭骨,新巴做哂賺錢線先係皇道,新巴唔識執路線搞到脫班率高就唔好入聯營數,個人估計970系列應該拉埋971再重組,唔係而家咁吊住條命唔上唔落,新巴回車效率低係佢咎由自取的,城巴都好努力大執過路人呀,況且佢兩間公司有營運上優勢,而且新巴做的野係可以化蝕變賺的能力㗎,當九巴做得唔好時就會有人建議俾新巴做㗎,乜新巴唔好有起死回生的能力咩,點解會咁㗎?反而九巴可以慢慢執返好少少路線,新巴就唔得,無天理呀
SE7378 發表於 2015-3-22 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-3-20 12:00 發表

對我呢D長沙灣人黎講, 新記時段既905同獨家既970(X)都係伏中之伏~
基本上等呢兩三條線都係搵命駁(尤其夏天果陣)係無咩分別...
所以從來都未明白過新巴既服務好係邊度...
SINCE開公司做生意果日開始就已經係全港最 ...

冷氣開得好涼
mak5052 發表於 2015-3-22 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-3-22 20:12 發表
你建議將聯營改為獨營,要三巴點分配先係公道?

如果以路線類型重新分配, 是否妥當, 初步建議可將現時各聯營隧巴按服務範圍分組如下:
第一組: 觀塘區, 將軍澳 < > 港島西
101, 601, 603, 619, 621, 641, 690, 692P, N619, N691
第二組: 港島東 < > 九龍西, 青衣
102, 110, 112, 117, 118, 914, 948, N118, N122
第三組: 港島西 < > 九龍中, 西
103, 104, 109, 113, 904, 905, 301
第四組: 黃大仙, 九龍城 < > 港島
106, 108, 111, 115, 116, 302, 606, N121
第五組: 南區隧巴
107, 170, 171, 671, N170, N171
第六組: 新界東 < > 港島
182, 305, 307, 678, 680, 681, N182, N680
營運表現最佳者可優先選線 (三間公司一間三組, 一間兩組, 一間一組)

hadboy5 發表於 2015-3-22 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-3-22 21:12 發表

如果以路線類型重新分配, 是否妥當, 初步建議可將現時各聯營隧巴按服務範圍分組如下:
第一組: 觀塘區, 將軍澳 < > 港島西
101, 601, 603, 619, 621, 641, 690, 692P, N619, N691
第二組: 港島東 < > 九龍西, 青衣
1 ...
我諗無公司願做第三組,係咪城巴三組,新巴兩組,九巴或嶼巴一組呢
果然係宇宙最強的新城支持者,係就公平競投,一係就全球的巴士服務比哂新城做,你咁搞法好明顯知你想點啦,表現好就選先,我建議梅花間足開,睇來905係因為九巴先脫班

neoplan720p 發表於 2015-3-22 23:03 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

一、關於聯營線,其實我係該文都講過,一係變成107、307咁梅花間竹咁開,一係就三間公司加埋老運,一齊坐低傾,全部分返哂獨營,當然呢個做法會傾好耐。至於用邊種做法,我持開放態度的。

二、係架,B1都好可能係一條俾九巴「造數」既一條線王。

三、九巴既聯營線係多過新巴,但佢既聯營線佔佢全體路線既比率,一定低過城巴同新巴。

四、新巴有部分線係好難執……你之前講既25已係一例。
我認同老新呢幾年既RDP係越做越差,但歷史遺留落黎既問題亦都唔可以忽視咁解啫。

BlackBird 發表於 2015-3-22 23:21 | 顯示全部樓層
最公平既分法就係按賺錢程度分,第一同第尾一組,第二同尾二一組,etc......
全部投標,一定要一組組投
P960早日摺線
ksmbh 發表於 2015-3-22 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-3-18 23:17 發表

應該咁講,
根本佢重組個質素係越來越差...

而家18X下繁連返東區都唔係好多人so佢入境處執得唔多客...
720/722條龍繼續都仲係咁長...

新城PLANNING真係越來越差
近年重組眼高手低情況睇錯市情況更加明顯.
18X就算吧啦...
寧願佢18繼續做落去好過

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 新城PLANNING真係越來越差 -&amp;gt; agree! ...

查看全部評分