hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究 ...
開啟左側

[問題] 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究

brianso198 發表於 2015-3-22 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2015-3-22 23:24 發表

新城PLANNING真係越來越差
近年重組眼高手低情況睇錯市情況更加明顯.
18X就算吧啦...
寧願佢18繼續做落去好過

原本d人話18X為西港島線通車做準備,
點知全部睇錯哂局,
連條18P客量都唔係好睇果隻,
就知新巴自己連批客係邊到黎同埋點解搭佢都唔知...

根本佢既714重組同埋西港島線通車重組係睇錯哂局...
想陰果D陰唔到唔想陰果D客量就跌得最勁...

唔好同我講咩中環灣仔繞道,
難聽D講句,
就算18X多人返,
多極都唔會做得返以前...

FBI2 發表於 2015-3-22 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-3-22 23:28 發表

點知全部睇錯哂局,

想陰果D陰唔到唔想陰果 ...

唔係啊,我見18X客量唔係差得咁勁,應該話一向都唔係好好.
不過,佢想陰死平車,而家反而要加班,真搞笑.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
brianso198 發表於 2015-3-23 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-22 23:43 發表

唔係啊,我見18X客量唔係差得咁勁,應該話一向都唔係好好.
不過,佢想陰死平車,而家反而要加班,真搞笑.

下,
就以星期六為例,
朝早18X就算八點上東廊d班次都識坐滿窗口位(以上都有),
家陣果隻係可以同你單位數字客量上東廊喎,
仲唔係差左好多?

事實上18X除左早繁某幾班車客量好睇之外其他時間根本唔好睇...
夜晚七點唔好再提, 友人成日見住d 18X可以十個唔夠走人...

陰平車唔緊要,
問題係呢間公司做714重組直頭係亂黎...
諗住做d野做唔到跟住原本堆線爆哂大獲..

架18X有乜用?以前做到東西效果,
而家?近乎唔知條線做緊乜...

難聽d講句,
一條18做返堅城<>北角隨時仲著數...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 呢間公司做714重組直頭係亂黎.. --&gt; totall ...

查看全部評分

hadboy5 發表於 2015-3-23 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2015-3-22 23:24 發表

新城PLANNING真係越來越差
近年重組眼高手低情況睇錯市情況更加明顯.
18X就算吧啦...
寧願佢18繼續做落去好過
尋日見到18頂閘時,另一架18P就空空如也
castanopsis 發表於 2015-3-23 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-22 23:03 發表
一、關於聯營線,其實我係該文都講過,一係變成107、307咁梅花間竹咁開,一係就三間公司加埋老運,一齊坐低傾,全部分返哂獨營,當然呢個做法會傾好耐。至於用邊種做法,我持開放態度的。

二、係架,B1都好可能係一條俾九巴「造數」 ...

首先多謝你肯放時間去寫文向普羅大眾解釋脫班率數字背後的意義
文中第三四點講得相當有道理,內容值得反思

聯營線問題,我覺得用梅花間竹方法處理最有效
如果聯營線全部都梅花間竹
一來可以減少過鐘踢車浪費資源,同時減少脫班
二來可以解決聯營線「黃金時段」問題,避免某間公司因為「食唔正黃金時段」而採取放棄態度(可參考619九巴時段班次)

至於將聯營路線轉獨營,其實未必能改善脫班率
可以參考新巴970/970X
作為獨營路線,脫班率也是居高不下,甚至屢次榮登投訴次數榜首

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 Thanks for your opinion!!

查看全部評分

wingho_cwh 發表於 2015-3-23 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HT408 於 2015-3-20 11:29 發表
淨係海麗孖寶已經要鬧啦
702條隊鬼咁長就一架車都無,701就長期三部車泊站,但班班車都得十幾個客

最離譜見過明明開36分,個站有一部車,已經排長龍,佢34分將部車私走,等後車返嚟開43分,但之後一班又照常開48分,結果到西九龍已 ...

應該話海麗三寶先啱 971 好好咩而家

原帖由 brianso198 於 2015-3-22 23:28 發表

點知全部睇錯哂局,

想陰果D陰唔到唔想陰果 ...

唉。。呢個18X 重組就真係大家都跌晒眼鏡。。其實根本就新巴資源少,仲要分唔均。。
其實呢。。18P唔夠地鐵打呢,就預左架喇。。尤其係天后,炮台山一帶。。灣北就尚且好少少,因為始終有d好一部分人唔願行入境處大橋去搭地鐵。。
仲有呀。。18X 開廿分一班根本已經係特大問題:我陪你等廿分鐘,地鐵都差唔多落車囉~ 仲要最大問題係地鐵整體上竟然係平過18X呢下先得人驚@@ (只有堅尼地城 <-> 筲箕灣收緊$9.4,其餘組合全部$7.7 or below)
但問題係:有得幾多人係由頭搭到尾呢? 答案係每班車廿個都無。。
無辦法啦,18X 既8蚊北角大計根本就係一盤屎忽數,比我住係東區都唔想坐佢去中環。。去西環都搭左MTR。。又慢又貴。。如果條線一早肯摒棄=以A12為藍本,創造一條真正屬於西區同東區既雙贏特快線。以720系既客源為先,繼而為西區人做到更快直達太古坊及鰂魚涌一帶既服務,相信今時今日既東西快線,已經成為東西兩區既大線。。。

原帖由 neoplan720p 於 2015-3-22 23:03 發表
一、關於聯營線,其實我係該文都講過,一係變成107、307咁梅花間竹咁開,一係就三間公司加埋老運,一齊坐低傾,全部分返哂獨營,當然呢個做法會傾好耐。至於用邊種做法,我持開放態度的。

二、係架,B1都好可能係一條俾九巴「造數」 ...

呀。。另外唔差在講下聯營線既問題,其實個人認為脫班唔係聯營既錯,而係過鐘車私牌既錯。。根本上,只要一日有個框框限住聯營線既時段,根本唔會解決到問題。好啦,有人話,咁不如轉番晒獨營啦,钽問題係,當過海線全部獨營化既時候,個惡夢係你想像唔到咁嚴重。。
就係所有市區過海線變晒970。。。人人都是「970」既乘客
(當然,在眾多過海線當中,相信新界線可獨善其身,因為客源相對單向,巴士公司可在不同時段集中某方向的班次,所以對主要客流黎講問題不大,而且現時已有大部分西隧線為獨營形式,所以對新界而言此舉影響不大)
咁就大件事喇,市區過海線如果無左兩間聯營公司既競爭,就好大機會抱住「唔憂做」既心態營運,後果不堪設想。。。

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
neoplan720p 發表於 2015-3-23 12:37 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

「唔憂做」呢個問題相對黎講較易解決:
就以紅隧呢個大客倉為例,如果可以將112分俾A公司,116分俾B公司,咁佢地一樣會為左搶紅隧<->銅鑼灣客而唔敢hea做。

反而轉獨營,的確係解決唔到970既問題。
其實,970既問題係好複雜,基本上又可以出篇文去講了。
但可以講,970有既問題,其他唔少隧巴線都有,所以就算其他聯營線轉左獨營,問題好可能如唔少版友所講,係解決唔到。

ps. 簡單黎講,970主要兩個問題:
1. 路線、車程太長(哈,偏偏唔少紅隧線一樣遇到呢個問題,如101、102、106)
2. 經過唔少塞車黑點(970行既佐敦道,真係繁時黑洞,而彌敦道亦都唔係咁乖)

仲有一點,就係970同970X既係互相搶客,亦都係互相輔助,偏偏非繁既時候,兩線成日夾埋一齊黎,結果乘客候車時間又長左。
hadboy5 發表於 2015-3-23 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-23 12:37 發表
「唔憂做」呢個問題相對黎講較易解決:
就以紅隧呢個大客倉為例,如果可以將112分俾A公司,116分俾B公司,咁佢地一樣會為左搶紅隧銅鑼灣客而唔敢hea做。

反而轉獨營,的確係解決唔到970既問題。
其實,970既問題係好複雜,基本上 ...
其實兩條970都應該係香港仔做總站,數碼港又971去解決,偏偏而家搞到因為唔同總站無法聯合班次,之後係九龍段搵一條轉入眾坊街去西隧,因為太長途兼雙向客源搞到甩班嚴重我覺得唔係主因,咁268C 夠長途兼客源雙向,又唔見佢係投訴王?兩者塞車黑點都多,我當然認同970有大執空間
JCSCANIA 發表於 2015-3-23 14:55 | 顯示全部樓層
唔關巴士的事, 係運輸署最大問題, 唔負責任. 唔顧交通情況, 識保鐵..

迫巴士公司減車, 減班次, 取消路線,  為放過太多私家車嚴重塞車.
JCSCANIA 發表於 2015-3-23 15:00 | 顯示全部樓層

運輸署口講但冇做...係懶呀!!!

「監察」係假.....我唔信運輸署!!