hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究 ...
開啟左側

[問題] 運輸署完成巴士路線重組監察脫班等研究

brianso198 發表於 2015-3-25 19:58 | 顯示全部樓層

連續兩日西灣河站返耀東可以同你成三個字無車,
頻密2A去左邊?2X就夠哂密啦...(雖然都唔見得特別密)
GG8766 發表於 2015-3-25 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-23 12:37 發表
「唔憂做」呢個問題相對黎講較易解決:
就以紅隧呢個大客倉為例,如果可以將112分俾A公司,116分俾B公司,咁佢地一樣會為左搶紅隧銅鑼灣客而唔敢hea做。

我唔贊成咁做,咁樣只會令紅隧早繁條巴士龍更加長
平日朝早有係紅隧口等車去港島既版友(尤其係8-9點呢段時間)既應該都知新巴同城巴堆車海埋站係幾咁嚴重
後面一堆102/102P車接車無間斷咁放車落黎上客,前面101/104/111同112/116前後腳咁車海戰術黎上落客
而家佢地無hea做之餘,相反,佢地係經常性係度等客上(又唔見得有客追車喎)而令到後面一堆巴士塞住哂
今朝9點零鐘更加見到有鐵馬黎趕哂係紅隧口待命既九巴102/104/110,載得個位數字既客就走,懷疑就係因為堆巴士龍塞住哂後面堆入隧道既車
所以如果in case 112同116分左比兩間公司做既話,真係好難想像紅隧口條巴士龍以後日日點樣打大交..
castanopsis 發表於 2015-3-25 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-3-25 19:58 發表
連續兩日西灣河站返耀東可以同你成三個字無車,
頻密2A去左邊?2X就夠哂密啦...(雖然都唔見得特別密)

好老實,西灣河站-->耀東無得搞
我相信就算灣仔碼頭跟足個時間表等距開車,一樣會三個字無車
淨係灣仔碼頭塞出電車路已經可以將班次打亂
當然,早繁聽聞耀東開都脫班,咁就真係抵鬧啦
brianso198 發表於 2015-3-25 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-3-25 20:42 發表

好老實,西灣河站-->耀東無得搞
我相信就算灣仔碼頭跟足個時間表等距開車,一樣會三個字無車
淨係灣仔碼頭塞出電車路已經可以將班次打亂
當然,早繁聽聞耀東開都脫班,咁就真係抵鬧啦 ...

問題唔係呢點,
本身灣仔去到西灣河有返咁上下長我明,
但點解槍哂耀東堆區內搞到成堆區外車做呢d野?

2M本身可以做西灣河<>筲箕灣雙向做日間服務已經好夠,
但佢做緊乜?
佢為左補84 d位跟住不惜付出代價將成條2M改到84個行法,
好老實,
咁玩有客咩?

倒返轉做雙向擺嘉亨灣<>筲箕灣成件事已經唔同好多...
就算呢段路只值做10-15分一架都好過而家一係一分鐘黎五六架一係成廿分一架都唔黎搞到要搭果班受罪...

根本由第一步84延長服務時間改線話無客取消呢步開始老新做重組已經離哂地,
2M,84呢d根本應該只係做到七點半就收工...
bombmanhk 發表於 2015-3-25 23:41 | 顯示全部樓層
其實港島交通好麻煩
路就得幾條, 唔行呢條行第二條都係塞車
而且私家車就越來越多, 我自己無論揸車同搭車都覺得港島區好塞
新巴呢個CASE, 冇QUOTA之餘又唔夠人加上塞車, 想唔脫班都唔得
回唔到車又要踢車搞到中間站D 客就等極都冇車

不過有時都唔係好明新巴D車務, 好多時見放工見到康山一係兩架682一齊埋站,
前面架車就半滿, 後面架就得小貓三兩隻, 之後就好耐都唔到一架......你叫中間D人點搞...

之但係同樣服務港島嘅城巴, 脫班問題又冇咁嚴重 (可能學板友話齋629 呢D可以填下數)
呢個問題值得新巴用腦諗下
herman15hk 發表於 2015-3-26 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2015-3-24 18:42 發表
新巴根本就係唸縮數,
其他區吾講, 只講炮台山區,

最初因為吾抵得25A收得平,
想趕你班人坐貴車 (2/2A

作為前炮台山居民,我就無理由為果幾毫死等25A

唔知港島人係咪唔係咁price sensitive我見其實唔少人6.9坐去銅記

一日清風街出灣仔/海隧仲要塞銅鑼灣,炮台山永遠都無真正快車
少甜啊唔該
cruisesnet 發表於 2015-3-26 09:25 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2015-3-26 00:23 發表

作為前炮台山居民,我就無理由為果幾毫死等25A

唔知港島人係咪唔係咁price sensitive我見其實唔少人6.9坐去銅記

一日清風街出灣仔/海隧仲要塞銅鑼灣,炮台山永遠都無真正快車 ...

25A先易就時間.
我屋企望到炮台山道果頭,
一見到有25A雲景道落泥左轉上寶馬山,
我就知仲有10分鍾時間落到英皇道,
換衫出門口落到去岩岩好 (成功率>90%).

總比係馬路上面等2A等到天荒地老吾知幾時有車好

利申:公司係會展, 25A停正門口先係主菜SO HAPPY, 果$0.7算得D咩
cruisesnet 發表於 2015-3-26 09:28 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2015-3-26 00:23 發表

只係因為D正常收費既車"被消失晒",無奈地上車姐.
日日見如果8X/19同10同時埋站, 一堆人就會轉馱上10號
(什至係8X/19先到站, D人排緊上車望到後面有10都即刻轉馱)
238X 發表於 2015-3-26 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GG8766 於 25/3/2015 20:12 發表

我唔贊成咁做,咁樣只會令紅隧早繁條巴士龍更加長
平日朝早有係紅隧口等車去港島既版友(尤其係8-9點呢段時間)既應該都知新巴同城巴堆車海埋站係幾咁嚴重
後面一堆102/102P車接車無間斷咁放車落黎上客,前面101/104/111 ...

以紅隧巴士站個構造,
應該係基於港島區服務範圍去分組合。
譬如四條入銅記嘅 108, 112, 116, 117 全部俾同一間 (?)
102 自己一組,106, 118 又同一間,如此類推。

當然咁樣做有嚴重利益分配衝突,
九成要順便重組所有紅隧線。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知