hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人神共憤!狗巴40P回程無咗班車!
開啟左側

人神共憤!狗巴40P回程無咗班車!

cyrcheung 發表於 2015-4-8 12:16 | 顯示全部樓層

想問 CROTONE,您幾點等13M落觀塘?

小弟平時六點秀茂坪收,通常大約六時五分可以見到有 13M 掠過秀茂坪商場。。。
Crotone 發表於 2015-4-10 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 cyrcheung 於 2015-4-8 12:16 發表
想問 CROTONE,您幾點等13M落觀塘?

小弟平時六點秀茂坪收,通常大約六時五分可以見到有 13M 掠過秀茂坪商場。。。
我都係收6點
通常係秀逸樓站等13M
果班車通常係18:15-18:20到站
但我試過不只一次等到18:35先有車
更試過等到19:00先有車

P.S. 不過而家有290A..都少左坐13M 收LU
One Door Closes Another Door Opens
exspeed 發表於 2015-4-15 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-3-23 21:28 發表
班車遲左啫 … 何需用人神共憤來形容 ,
你咁講法 , 即係可以推上西方新聞 ,
大肆亂吹啫。

唔知第日樓主搭新巴時 ,
會唔會因為架車遲左九個字而開個咁嘅post呢 ? ...

城巴咪又係咁衰, 試過幾次朝早8點幾係土瓜灣等 E23 去機場等左 45 分鐘以上,
最耐個次等左 60 分鐘
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| who_r_u 發表於 2015-5-13 10:17 | 顯示全部樓層

唔好意思推一推返上黎先

早兩日終於(係終於)收到狗巴電話
CS哥哥聲稱當日班次因總站駿業里無位擺車而提早開出
呢個解釋我比十個爆趣佢
果日我六點四落到駿業里等車
係我前面已經有二三十個等緊40P既乘客
究竟狗巴所講既提早開出即係幾點開走左呢?
定係佢當左18:15果班就係18:30早開左既班次呢?

之後我直接問佢係咪收左車
CS哥哥例牌果句:要幫你打落站頭check check 先
大佬啊 兩個月都黎緊啦
你而家先走去幫我查出車紀錄?
狗巴你既效率係咪真係咁低?

講真 我都唔望狗巴會承認收車呢樣野
不過你都唔好拎個咁既解釋去敷衍投訴者啦
cx734 發表於 2015-5-13 10:25 | 顯示全部樓層
其實九巴"預計到達時間"系統,應該優先擴展至依d一日得幾班的特別線,
起碼走左尾班車可以即時改搭其他車,唔駛仲係度白等...
每日在長命斜等車的乘客
rusf101001 發表於 2015-5-15 00:06 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

是日32 6:55pm奧運開好似壞車直接成班車食左冇埋
直跳下班7:20pm
50分鐘一班
neosan 發表於 2015-5-15 16:17 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2015-5-15 00:06 發表
是日32 6:55pm奧運開好似壞車直接成班車食左冇埋
直跳下班7:20pm
50分鐘一班

壞車點即刻俾部車你?
homanho 發表於 2015-5-15 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2015-5-15 16:17 發表

壞車點即刻俾部車你?

提早後車是常識吧
JJ 6360 ATS17
toyl 發表於 2015-5-15 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 homanho 於 2015-5-15 21:49 發表

提早後車是常識吧

好似上星期一42往順利,響桂林街22:19走咗班車之後,明明早廿分鐘睇ap 22:33分有班車,點知消失咗,22:21睇下班變22:53!
即刻打上熱線問,原來架車站頭撻唔著無咗班車,果然係實時資訊
rusf101001 發表於 2015-5-15 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2015-5-15 22:01 發表

好似上星期一42往順利,響桂林街22:19走咗班車之後,明明早廿分鐘睇ap 22:33分有班車,點知消失咗,22:21睇下班變22:53!
即刻打上熱線問,原來架車站頭撻唔著無咗班車,果然係實時資訊 ...

我見部32係條坑度又唔駛前又打死火燈,應該衰同一樣野
32壞個部係都普膠躉,42都有唔少,近排熱得濟?