hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (未證實)運署擱置取消新巴4號,維持取消43X/46X及70/70M ...
開啟左側

[服務調整] (未證實)運署擱置取消新巴4號,維持取消43X/46X及70/70M合併

FBI2 發表於 2015-3-25 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2015-3-25 20:31 發表

現時下午繁忙時間皇后大道西有很多乘客乘坐4/4X回華富,我覺得起碼亦應該有下午繁忙時間服務才能疏導乘客。

咁就應該加密4X,而唔係留番條4仔,搞到一係20分都冇車,一係拖卡.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
LN9267 發表於 2015-3-25 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-25 20:35 發表

咁就應該加密4X,而唔係留番條4仔,搞到一係20分都冇車,一係拖卡.

講真,4和4x的聯合班次有名無實,即使在非繁忙時間,等很久才有車。我有時看見有巴士在華富南停泊,亦到開車時間,車長亦不會走過來準備開車,令乘客怨聲載道。

之前南區區議會討論有關鐵路通車的巴士路線重組時,只是擔心7號入華富南未能疏導華富的乘客,個人覺得,如果不是西港島線需要延遲通車,新巴城巴在港島的重組或許會容易一些,因為今年是區議會選舉,推行巴士路線重組並不容易。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2015-3-25 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-3-25 20:26 發表
(純亂估)
我反而覺得會係因為區內要求4號保留聲音最高

最尾就黎取消40M/43X/46X/70M以作保留4號既交換條件

運吉由2012年開始,年年狙擊新巴4號,由建議變成上繁服務,再建議全條取消搵7號入華富
去到2015竟然會收返建議( ...

華貴和田灣的區議員在會議上亦要求運輸署保留43x,因為要保留上述地方來往瑪麗醫院的公共交通服務,我覺得43x應該會保留。

我覺得可能因為新巴城巴在將荃線的競投失敗,無謂開罪港島區的區議員,所以把4號的重組剎停。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kmb71k 發表於 2015-3-25 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2015-3-25 20:58 發表
我覺得可能因為新巴城巴在將荃線的競投失敗,無謂開罪港島區的區議員,所以把4號的重組剎停。

將軍澳/荃灣同南區有咩關係呀?
以上回應,是否可行?是否合適?
Anthony99 發表於 2015-3-26 00:54 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

7號唔夠客係因為唔係全曰入置富。
根本37系列路線太長,應該行香隧縮短至金鐘咁客量先至平均

wingho_cwh 發表於 2015-3-26 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-25 20:25 發表
4仔係最應該被取消的,就算唔取消,只留早繁乜都夠.
因為,非繁7仔真係唔夠客.

不過咁喎。。做密條7號線,其實對巴士公司無著數架喎。。畢竟7號線用車維修費太貴了。。
況且4號線用車得果三架咁少,唔做4號線放得果3架車出黎都無用武之地。。(唔需要派去970喇,無用既,因為加三車無助穩定班次)
4X 就更加唔需要,根本唔夠客,仲要飛走左西營盤一帶,所以取消4號線既結果係:華富去西營盤焗等7號,而原先香港仔既乘客亦要全車陪兜。
邏輯:(1) 4號線取消 -> D客焗搭7號(華富客,要上4X既一早上晒,唔會因為你取消4號先上4X,佢地只會被逼上7號) -> 新巴少左客 -> 新巴減班,d車去左第二度 -> 7號線多左半車華富客,尤其係番放學時間根本唔夠載 -> 7號線加班 -> 多左車要上石排灣 -> 維修費。。。
(1A) 4號線取消 -> 4X 要補充假日服務 -> (如否)7號線要加班,尤其假日要加好幾部車 -> 問題同上 / (如是)仲衰過唔cut 4號線,無腦
(2) 4號線取消 -> 7號線兜,行車時間延長 -> 班次不穩問題 (唔該自己睇7號線時間表,尤其係中環開,只能以「海鮮班次」形容,事關佢兩邊時間表根本唔對稱)
(3) (只有搭過既版友先會明白,無搭過既絕對會覺得我痴線) 4號線係所有薄扶林舊路車中行車時間最短,行車時間直逼4X/90B,皆因4號線係薄扶林「唔遞手,即飛站」既最佳示範,逼左華富客上7號客其實即係拖慢佢地既行程 (sad but true..) -> 雙輸
結論:沒有最蝕,只有更蝕

案:其實4號同7號都係「一邨一線」既產物,最佳既做法係定點班次同塞車預報,等乘客(尤其熟客)習慣等車既pattern,而唔係是但搵條長d既路線食左條短線,如果係既,點解唔用91食埋華富姐? 就係唔work 嘛
4號線同4X現時個定點根本就ok,唔需要大搞啦
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
FBI2 發表於 2015-3-26 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-3-26 12:10 發表

不過咁喎。。做密條7號線,其實對巴士公司無著數架喎。。畢竟7號線用車維修費太貴了。。
況且4號線用車得果三架咁少,唔做4號線放得果3架車出黎都無用武之地。。(唔需要派去970喇,無用既,因為加三車無助穩定班次)
4X 就更加 ...

而家新城都嚴重唔夠車長,減多几部車好过
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
mak5052 發表於 2015-3-26 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-3-25 20:58 發表

華貴和田灣的區議員在會議上亦要求運輸署保留43x,因為要保留上述地方來往瑪麗醫院的公共交通服務,我覺得43x應該會保留。

我覺得可能因為新巴城巴在將荃線的競投失敗,無謂開罪港島區的區議員,所以把4號的重組剎停。 ...
原帖由 FBI2 於 2015-3-26 12:46 發表

而家新城都嚴重唔夠車長,減多几部車好过

若4/43X合併, 4拉去華貴, 來回經田灣, 華富, 是否可同樣做到省資源而不開罪港島區的區議員?

kl9327 發表於 2015-3-26 14:10 | 顯示全部樓層
如果點都要殺 4 既話,
兜條 71 入華富好過搵 7 啦。
FBI2 發表於 2015-3-26 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 kl9327 於 2015-3-26 14:10 發表
如果點都要殺 4 既話,
兜條 71 入華富好過搵 7 啦。

71過2年都取消啦,一樣冇用