hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月27日起 98D 98P 修改班次
開啟左側

[服務調整] 3月27日起 98D 98P 修改班次

kids 發表於 2015-3-25 23:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

98D

98P

如果我冇理解錯 咁改法 朝早係坑口站果邊搭98D 咪由4-5mins 改成15/20mins一班?

GK3258 發表於 2015-3-25 23:42 | 顯示全部樓層
竟然搞98DPS誤會了,請看下文

3ASV174 發表於 2015-3-25 23:47 | 顯示全部樓層
坑口圈係 10-20,
因為 0800 同 0820 中間會攝左班康城站開出黎既特車。

其實依家朝早坑口有特車既時間,
基本上無乜人會上經寶林既班次,正式拆線都無可厚非,
但咁搞坑口圈一下子變左 10-20 一班,好傷害感情咁囉。

寶林夾埋 98P 圍返平均最密都仲有 6 分鐘一班,
不過 98P 落到寶林其實得返半架車載客,再加埋早繁其他時間 12 分鐘一班,我覺得寶林會出事。

但九巴今次唔醒目囉,
呢個時間減班,一定俾人責難係因為將荃。
事實上 98D 減班講左好耐(主要因為加時),九巴出左聲話會減 98D 班既時候,將荃都未招標,但唔知點解最後先減 98A/98C,
98D 就 Hold 住左,結果依家一野就減到咁甘。
transbus 發表於 2015-3-25 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-3-25 23:42 發表
竟然掂98D :funk: :funk:
加時定減車
仲要無GPS。。。

減車o既話即係抽配額俾290系, 咁我就撐坑口人反抗啦.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GK3258 + 1 減車o既話即係抽配額俾290系, 咁我就撐寶林 ...

查看全部評分

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GA6072 發表於 2015-3-25 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由
GK3258
於 2015-3-25 23:42 發表

竟然掂98D :funk: :funk:
加時定減車
仲要無GPS。。。

0650~0902主線飛起坑口咁劑,淨做寶林客
坑口由15分一班特快車代

咁做,早繁等同一拆四
坑口,寶林,康城,山上各有私人尖咀線
GK3258 發表於 2015-3-25 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-3-25 23:52 發表

0650~0902主線飛起坑口咁劑,淨做寶林客
坑口由15分一班特快車代

咁做,早繁等同一拆四
坑口,寶林,康城,山上各有私人尖咀線
呢個寫法fake死人嘛
即係serve 寶琳:650,702,714,726,738,750,802,813,826,838,850,902
serve坑口700,715,730,745,800,820,840
上面坑口北開
serve康城0800兼坑口
serve山上750,805
分工對客出成係快左,熟客識就時間好,但係疏左,上唔到車就gg不過無端端執班次真係幾擾民,而且相信唔少居民見到都會嚇一跳,所以最好改改張通告。雖則係特別班次,出街時如果分區整啲好似轉車站既圖會更易明,因為香港人好多係唔識街名既。希望九巴有人睇到搞搞佢啦。
希望有加時無減車(時間表望落非繁分別唔大)
搞番好啲脫班問題出GPS啦

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-25 23:58 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

但本身唔係有8-10分鐘一班既特快車咩...?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GA6072 發表於 2015-3-25 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-25 23:47 發表
坑口圈係 10-20,
因為 0800 同 0820 中間會攝左班康城站開出黎既特車。

其實依家朝早坑口有特車既時間,
基本上無乜人會上經寶林既班次,正式拆線都無可厚非,
但咁搞坑口圈一下子變左 10-20 一班,好傷害感情咁囉。

寶林夾 ...

似乎唔想將D車放落塞車車龍入面既措施
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-25 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-3-25 23:56 發表
呢個寫法fake死人嘛
即係serve 寶琳:650,702,714,726,738,750,802,813,826,838,850,902
serve坑口700,715,730,745,800,820,840
上面坑口北開
serve康城0800兼坑口
serve山上750,805
分工對客出成係快左,熟客識就時間 ...
650仲係原有走線應該
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
3ASV174 發表於 2015-3-26 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-25 23:58 發表
但本身唔係有8-10分鐘一班既特快車咩...?
係,但中段唔清楚啦,
尾段不嬲坐都坐唔滿,但一野減走一半班次就真係幾狼死。