hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月27日起 98D 98P 修改班次
開啟左側

[服務調整] 3月27日起 98D 98P 修改班次

mak5052 發表於 2015-4-10 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2015-4-9 19:55 發表

我諗六幹既路線配搭同青沙都係差唔多,少量全日+大量繁時線,
290,E22A,690,98D,296D都有潛質開繁時六幹線,
全日線我就真係諗唔到邊條有潛質開/改行六幹,始終就算有六幹,地鐵依然佔盡優勢。
而且大部份將軍澳線都有做埋市區客,要諗改行六幹前要解決市區客問題先

最有潛質行六幹的全日線有三條,一叫297、一叫694、一叫796X,仲有繁時線可加上215P、796P

hadboy5 發表於 2015-4-10 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-4-10 17:37 發表

最有潛質行六幹的全日線有三條,一叫796P、一叫694、一叫796X,仲有繁時線可加上215P
又係新巴專用通道,乜690唔得咩,694無左藍田無左幾多成客,796P 係全日咩,係第四度空間發生?方塊珊極度反對加796P 回程呀!你俾資源佢開呀?將南議員極度憎新巴,睇下會不會咁易通過796X減班換796P

mak5052 發表於 2015-4-10 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-4-10 18:54 發表
又係新巴專用通道,乜690唔得咩,694無左藍田無左幾多成客,796P 係全日咩,係第四度空間發生?方塊珊極度反對加796P 回程呀!你俾資源佢開呀?將南議員極度憎新巴,睇下會不會咁易通過796X減班換796P ...
上面寫錯了,想寫297
另外如果690行六幹,其實同以前尚德班議員建議690入尚德冇分別,不支持如此,但可以六幹將692復活

castanopsis 發表於 2015-4-10 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-10 18:54 發表
又係新巴專用通道,乜690唔得咩,694無左藍田無左幾多成客,796P 係全日咩,係第四度空間發生?方塊珊極度反對加796P 回程呀!你俾資源佢開呀?將南議員極度憎新巴,睇下會不會咁易通過796X減班換796P ...

你可唔可以唔好咁敏感?
上面多新巴線個原因係因為新巴做緊將南
而六幹出口又喺將南
新巴多線可以改行好出奇?

不過我都同意796P回程行彌敦道真係好重疊
我寧願兩巴盡快坐低傾下點分配資源
如果唔係796P/296D、296C/796C只會繼續累鬥累

至於694,最好盡快入寶林市中心,跟798個走線,再做好少少宣傳
以條線過海個速度,我唔信做唔起
hadboy5 發表於 2015-4-10 20:46 | 顯示全部樓層
兩個都想食左對方係將南的佔有率,點會妥協,呢度大部份版友都認為九巴應該全面退出將軍澳市場或尚德,但可惜事與願違呢,既然六幹只適合將南唔啱將北,倒不如將796C 改上六幹直接去深水埗,等296C 配合將隧轉車站改為全日觀繞往來九龍城至將軍澳,靠三小區轉乘客煲大條296C
Phoenix 發表於 2015-4-10 21:50 | 顯示全部樓層
愚問:6幹係咪年尾就通車?

依稀記得10幾年前有關當局曾预計

「西岸公路」於2015年通車,怪不得部份版友如此意亂情迷,

雀躍成這副样子……
castanopsis 發表於 2015-4-10 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-10 20:46 發表
兩個都想食左對方係將南的佔有率,點會妥協,呢度大部份版友都認為九巴應該全面退出將軍澳市場或尚德,但可惜事與願違呢,既然六幹只適合將南唔啱將北,倒不如將796C 改上六幹直接去深水埗,等296C 配合將隧轉車站改為全日觀繞往 ...

紅字一句:
何出此言?
798熱潮過咗之後
我見大部分版友都覺得九巴新巴半斤八兩,無話邊間好
798開通之前,甚至係絕大部分版友希望新巴退出將南市場
可以望返09/08/07年既RDP討論,新巴俾人插到...

我自己就覺得有限度既競爭係好事
有時競爭的確帶來進步
如果唔係有對家俾壓力
九巴都唔見得會做得好296A/290/290A等路線
新巴就更加唔會開796P去搶客

但有時競爭係會好浪費資源
將南雙C同新RDP條796P就係好例子
資源互相重疊,結果競爭反而搞到大家蝕錢同唔夠客
巴士始終係公共資源,咁既情況下,我覺得運輸署有責任去協調兩間公司

講返你個方案
796C只做深水埗擺明對新巴不利
新巴唔會受得落

反而之前一換一方案我覺得係可行
亦即796C食埋尚德服務,296D食埋將南/調景嶺or康城服務
然後各自留一條對家繁時線俾壓力新九兩巴
換句話講,就係:796C全日做全將南+296C繁時,296D全日做全將南/康城+796P繁時
一換一之後
一來全日線唔會唔夠客
二來繁時仲有對家搶客,兩巴會繼續做得積極
hadboy5 發表於 2015-4-10 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-4-10 22:30 發表

紅字一句:
何出此言?
798熱潮過咗之後
我見大部分版友都覺得九巴新巴半斤八兩,無話邊間好
798開通之前,甚至係絕大部分版友希望新巴退出將南市場
可以望返09/08/07年既RDP討論,新巴俾人插到...

我自己就覺得有限度既競爭 ...
問題係新巴唔肯將296D 放入調景嶺所以區議員唔肯俾796C 經尚德,運吉就話留返你兩間公司自己傾掂佢,可能因為睇得太多留言都係撐新巴反九巴先覺得係主流,最極端係叫九巴完全撤出將軍澳亦都睇唔少,既然大家都係可以理性唔盲保某一間公司的話,我在此道歉先,我亦在此強調,我唔會盲保九巴,因為我樓下果條九巴線為兜而兜博加價,但同時亦享受緊頻密的6X 同6但疏到爆的皇后大道東路線10,所以兩間都不是好東西,回正題,將南的區議員都成日插新巴,亦同時鬧798點解唔係九巴做

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 兩間都不是好東西

查看全部評分