hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西營盤港鐵站啟用後南區路線重組修訂
開啟左側

[經歷分享/報告] 西營盤港鐵站啟用後南區路線重組修訂

noodlesfred 發表於 2015-3-31 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2015-3-30 23:25 發表

大口環數碼港呢堆客根本夠嘔突有餘
阿黃生係要攬住香港仔唔放
不過西港島線開通咗之後58/59多咗好多客就真嘅
我有朋友喺大口環返工, 放工返南區等十班車都上唔到
kl9327 發表於 2015-3-31 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2015-3-30 00:14 發表

調查的位置在何處?如果在香港大學站之後,得出這個結果並不奇怪。
呢個調查可能係跟車得到既數據
brianso198 發表於 2015-3-31 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-3-31 12:13 發表

其實很難怪責新巴城巴計錯18x客量,因為我估計新巴城巴以為乘坐鐵路近乎頭站乘坐至尾站,可以像8p一樣不會受太大影響。我覺得可能因為西區巴士服務差和慢太深入民心,所以寧願預多一些時間乘坐地鐵,追求鐵路的穩定。 ...

難咩怪?
條線本身唔係快係西區居民黎講已經唔係第一日既事發生...
Ravenclaw 發表於 2015-3-31 21:15 | 顯示全部樓層

10仔基本上系沒得搞,因為堆客實在太散...

當然,有沒辦法好樣衰地找到籍口收$4.40,其實就有ge...

當然你要知道的系,10仔系皇后大道東的核心路線,10仔任何一個位基本上都有客往來皇后大道東...

有d位可以唔洗點理ge,第一個叫禮頓道,第二個叫上環,咁鐘意就發揮下d地圖功啦...

但唔洗理唔代表沒客呀下...
johnchan86c 發表於 2015-3-31 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-3-31 12:13 發表

其實很難怪責新巴城巴計錯18x客量,因為我估計新巴城巴以為乘坐鐵路近乎頭站乘坐至尾站,可以像8p一樣不會受太大影響。我覺得可能因為西區巴士服務差和慢太深入民心,所以寧願預多一些時間乘坐地鐵,追求鐵路的穩定。 ...
8P係$6.1頻密+特快,18X係$8唔密+唔快

kay 發表於 2015-3-31 21:49 | 顯示全部樓層
如果5X唔改道,18P東行又走去改經皇室堡既話

5X相信下場只會變成繁時服務,按計劃連銅鑼灣特快都比左18P做,5X都差唔多無晒價值可言

不過5X非繁減到12分1班後,非繁坐過次西行,由大坑上車到中環,其實整體客量唔差,有半車
但唔覺有太強勁流水力,個次自己都係坐到中環就落,同埋繁時客量跌幅令條線處境更慘

其實我估唔係巴士公司既錯,鐵路未通,無得揀要搭巴士,個時乜野快車都會旺場
8蚊所謂特快18X都要上,如果唔係就要轉車先到北角以東(或者A12)
但有得揀乘客就會離棄巴士呢個事實又無理由唔知

好似5X,基本上長途已經輸晒唔夠快,中環班客又因為以前專做轉車客多,又一野流失晒
城西道出中環,頂多留住現時僅有班客,都唔容易再有新客,唔改或者好過改,起碼石塘咀同水街有機會執到幾件,一飛就無晒
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2015-3-31 22:22 | 顯示全部樓層

今天我聽南區區議會交通及運輸委員會錄音,議員反對取消43x,對田灣經華貴和華富的早晨特別班次並不接受,因為覺得這些特別車並不是長遠措施。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
9032~HW1045 發表於 2015-3-31 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-3-31 21:15 發表
10仔基本上系沒得搞,因為堆客實在太散...

當然,有沒辦法好樣衰地找到籍口收$4.40,其實就有ge...

當然你要知道的系,10仔系皇后大道東的核心路線,10仔任何一個位基本上都有客往來皇后大道東...

有d位可以唔洗點理ge,第一 ...
_你老母,上環有人住架
第一句,版主永停我都要講

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +25 收起 理由
Gary_B + 5 有請阿Sa
neoplan720p + 1 + 10 版主永停我都要講!!!!
CTB829-chaubb + 10 上環有人住架

查看全部評分

kay 發表於 2015-3-31 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-3-31 22:22 發表
今天我聽南區區議會交通及運輸委員會錄音,議員反對取消43x,對田灣經華貴和華富的早晨特別班次並不接受,因為覺得這些特別車並不是長遠措施。
如果按文件,佢個意思係重組左有剩既資源拎黎開2班車
43X同46X取消左既車,拎返出黎早開2班,都要皇恩浩蕩啦

其實之前修訂文件有提到4X上繁想開12分1班,載客率應該都達標加班
但奈何現時4取消唔到,同埋依家朝早又多左人用4/4X,結果都要額外加車一次過應付田灣華富貴需求

用現有既車拆唔掂朝早載客率增加後需求,4同4X/7合併就衰多幾錢重
世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2015-3-31 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 9032~HW1045 於 31/3/2015 22:50 發表

上環有人住架

咁佢都講咗「但唔洗理唔代表沒客呀下」,
呢句似乎係話唔使特別就,但亦唔應該放棄。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知