hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青路線計劃運輸署對議員意見回應
開啟左側

葵青路線計劃運輸署對議員意見回應

DM8070 發表於 2015-3-28 14:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.districtcouncils.gov. ... oc/TTC/2015/02o.pdf
31/3有特別會議討論RDP, 而運輸署亦作出例牌回覆

但入面提到D載客率都値得留意

35A最繁忙時段一個鐘唔夠80%載客率

反而249X竟然有80%載客率
AVD1 發表於 2015-3-28 15:21 | 顯示全部樓層
原帖由 DM8070 於 2015-3-28 14:17 發表
http://www.districtcouncils.gov.hk/kc/doc/common/committee_meetings_doc/TTC/2015/02o.pdf
31/3有特別會議討論RDP, 而運輸署亦作出例牌回覆

但入面提到D載客率都値得留意

35A最繁忙時段一個鐘唔夠80%載客率

...

不過佢個載客率我始終都係懷疑緊佢點樣計,
好似佢而家講到 33A 繁時載客率得 47%,30 都有 50%,
唔通 30 個載客量好過 33A?但係 30 而家用緊單層車呢 ……

所以其實我覺得佢所謂 o既載客率都只不過係一個數字遊戲而已 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JC8385 發表於 2015-3-28 15:24 | 顯示全部樓層
截肢接肢後68E竟然有67%載客率,九巴應該笑到四萬咁口
同埋印象中大欖隧道車係應該有第三程轉乘優惠架喎
hadboy5 發表於 2015-3-28 15:26 | 顯示全部樓層

抵死,41改快都已經提左幾次,仲好意思再提,縮去愛民又試提過,直達紅磡又提過,反而40P同31M  達九成客量都唔加班,唔明點解死欖30
rickywk 發表於 2015-3-28 15:26 | 顯示全部樓層
好多荔/長/深/油/旺客都鍾意o係石籬巴總+嘉翠園叫幾飛車,35A未夠8成載客率唔奇
反而31M/38/40P/42C全部到過九成但都無得加車先奇 ,31M我都明,38/40P/42C真係好心加一加車啦
kingprowm 發表於 2015-3-28 16:39 | 顯示全部樓層
好心 948 全日左佢算啦, 都唔明做全日有乜咁困難
ky927 發表於 2015-3-28 18:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2015-3-28 16:39 發表
好心 948 全日左佢算啦, 都唔明做全日有乜咁困難

我都想講這一點。

其實現在新界各區都起碼有一條全日過海線,作為鐵路以外嘅另一選擇。辜勿論班次多寡,948是應該可以做一條全日俾居民多一個選擇。定點30分鐘一班好,20分鐘一班好,起碼係一個選擇。373A都做起左,948都應該有轉全日嘅機會。

睇返報告嘅回應,都唔係完全否定全日嘅可能性,希望遲啲有機會啦。(利申:非青衣人)
jocosben 發表於 2015-3-28 19:34 | 顯示全部樓層
運輸署啲回應一部份係用唔同理由去反對,一部份就「備悉」意見
如果係「備悉」,係咪代表運吉某程度都有啲同意丶將來真係有機會採用?
nickhei 發表於 2015-3-28 19:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kingprowm 發表於 2015-3-28 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-3-28 18:55 發表

我都想講這一點。

其實現在新界各區都起碼有一條全日過海線,作為鐵路以外嘅另一選擇。辜勿論班次多寡,948是應該可以做一條全日俾居民多一個選擇。定點30分鐘一班好,20分鐘一班好,起碼係一個選擇。373A都做起左,948都應 ...
其實 948 如果全日, 非繁時開 30 分鐘一班, 仲要兩巴一齊派車, 其實一間公司只須用好少車, 都係幾架吧