hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳媒報道係咪「重鐵輕巴」?
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 傳媒報道係咪「重鐵輕巴」?

kay 發表於 2015-3-30 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-3-30 15:25 發表

問題係網上媒體大多數都係有立場,
我地睇得舒服只係因為佢地講中左我地心聲,
但係如果我地只係想接收開線資訊而唔係其他多如 o既東西,
呢篇文根本就係畫蛇添足。

好似呢段:

假如該人兄真係認為 290A 係起將軍澳浪費 ...
敢問,有邊D傳統媒體係無預設立場?

客觀持平,以前讀書都仲相信媒體應該咁做

又講正題,路線重組係咁多新聞之中,價值唔算高

如果真係開一個專講路線重組既news page,唔搵人將D"艱深難明"既重組建議重新包裝成容易理解既東西
真係唔好諗有好多人留意,媒體最重要係一睇就明,睇極都唔明,或者要理解既野,好多人即刻無興趣
世界很簡單 人類很複雜
tofu 發表於 2015-3-31 16:33 | 顯示全部樓層
相信咁多位巴打都有睇導火新聞線啦, Quote哂皇阿媽啲對白
讀者一定要容易睇得明
內容, 版面要夠Juicy
肯定係d記者仔包裝得唔夠juicy老總唔批啦

都唔知係咪媒體自己落左assumption 就係市民依賴鐵路較重啦
即使係以前會深入d報下居民既交通習慣多數都係鐵路有所改動
(小弟記憶中將線通車果陣就有報道過寶林一帶原本坐93M, 通車被逼轉用將線)
好似前頭所講就算係隧巴既新聞都係因為鐵路先有新聞(e.g. 當年300開線分流鐵路過海)
宜家290反返轉係搶走鐵路既人口, 你話夠唔夠Juicy呢...
groom1002 發表於 2015-4-1 11:55 | 顯示全部樓層
除非學以前把新巴士線刊登在報章上,作路線宣傳但一年可能有超過百宗涉及巴士線改動,事件和意外,有d係雞毛蒜皮,駛唔駛要勞煩傳媒大篇報道?
除非好像青嶼幹線,深圳灣口岸新大型基建開幕所涉及公交新聞對全港有大影響力,否則這些沒有新聞價值的公交新聞一係唔出街,一係輕描淡寫地報道

Aeon802 發表於 2015-4-1 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2015-3-29 22:41 發表
巴士壞車 , 報紙佬啋你都傻
港鐵壞車 , 攞半頁紙嚟講 , 再翻下舊帳 , 啱啱好一頁

你話呢

港鐵脫班,報紙佬啋你都傻
九巴脫班,每日報一篇,再翻下舊帳 , 啱啱好一頁

最後,愚人節快樂
cky 發表於 2015-4-2 07:06 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-3-30 11:38 發表

咁港島線唔到九龍,點解又要九龍人一齊關心?

呢位朋友, 唔知係咪你晌度 loop 呢?
我上一篇文已解釋左
閣下先用咁既概念先
我只係用同樣概念反問

你有冇 proof-read 下先呢?
(唔好意思, 補多句, 鐵路係有轉車呢回事的)

miklcct 發表於 2015-4-2 14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2015-4-2 07:06 發表

呢位朋友, 唔知係咪你晌度 loop 呢?
我上一篇文已解釋左
閣下先用咁既概念先
我只係用同樣概念反問

你有冇 proof-read 下先呢?
(唔好意思, 補多句, 鐵路係有轉車呢回事的) ...

原帖由 cky 於 2015-3-29 23:15 發表

一個地鐵站可以去到其他區的站, 即是任何區都有關係

290最少唔經香港島, 咁點解又要港島人一齊關心?

地鐵嗰三個新站都去唔到九龍嘅站,咁關九龍咩事?就好似290唔到港島,咁關港島咩事?套用同樣,港島線唔到九龍,關九龍咩事?如果轉車都講埋咁你玩晒啦,61X轉290有優惠唔通連屯門人都要關心呀?
進智公交
epsilon 發表於 2015-4-2 15:59 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-4-2 14:40 發表

地鐵嗰三個新站都去唔到九龍嘅站,咁關九龍咩事?就好似290唔到港島,咁關港島咩事?套用同樣,港島線唔到九龍,關九龍咩事?如果轉車都講埋咁你玩晒啦,61X轉290有優惠唔通連屯門人都要關心呀? ...

除咗話你係井底蛙仲可以講乜?
你唔去港島,就全九龍新界嘅人都唔可以去?
香港大學喺邊呀?海味街喺邊呀?瑪麗醫院喺邊呀?

一個港鐵站一日出入閘客量多過每條巴士線平均客量,
你覺得巴士轉巴士同港鐵轉港鐵重要性有得比?
cky 發表於 2015-4-3 03:56 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-4-2 14:40 發表
地鐵嗰三個新站都去唔到九龍嘅站,咁關九龍咩事?就好似290唔到港島,咁關港島咩事?套用同樣,港島線唔到九龍,關九龍咩事?如果轉車都講埋咁你玩晒啦,61X轉290有優惠唔通連屯門人都要關心呀? ...

發脾 4 冇用喎, 只係晌度玩語言偽術
"地鐵嗰三個新站都去唔到九龍嘅站" 已經係邏輯上的錯誤
因為你為了達到個人的意願, 將金鐘/中環/旺角呢類轉線剔除
然後解釋成新站去唔到九龍的站

再將 "轉車" 同 "轉乘" 撈埋嚟講
相信一般人聽到你話 "地鐵嗰三個新站都去唔到九龍嘅站"
只會認定你係極度無知

成編文前提係 "重鐵輕巴"
一個地鐵站可以去到網絡上所有的站
同一條巴士線所服務到的範圍已經有分別一個鐵路車站上車, 涵蓋面已經係成個網絡上的任何一個車站, 呢個係合理的伸延
一條巴士線, 範圍外的地區並不是涵蓋面, 在此情況下, "轉乘" 並非合理的伸延
所以一個鐵路站開, 可以服務的範圍係齊晒 18 區
一條巴士線開 (例如閣下用的 290), 的而且確, 同港島人一點關係都沒有

miklcct 發表於 2015-4-3 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2015-4-3 03:56 發表

發脾 4 冇用喎, 只係晌度玩語言偽術
"地鐵嗰三個新站都去唔到九龍嘅站" 已經係邏輯上的錯誤
因為你為了達到個人的意願, 將金鐘/中環/旺角呢類轉線剔除
然後解釋成新站去唔到九龍的站

再將 "轉車" 同 "轉乘" 撈埋嚟 ...

唔通轉車、轉乘同轉線唔係同一樣嘢呀?港島線轉荃灣線、30X轉荃灣線同290轉61X本質都一樣,都係落車再上車
進智公交