hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290/290A既成功,顯示九巴積極左
開啟左側

[經歷分享/報告] 290/290A既成功,顯示九巴積極左

Gary_B 發表於 2015-3-31 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2015-3-31 00:55 發表
你估個個好似果班兼職巴士迷司機, 講吓條路係點、站位響邊就識行上得馬
而家揸緊果班人大部份都四五十歲, 全部做開自己區入面既線, 而家改行做跨區線, 行多幾次先記得有乜出奇
就算的士佬都有大把地方唔識去, 一樣要 ...

現今世代全部都係google maper 啦
93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-31 00:59 | 顯示全部樓層
積極暫時見到係,但條線開左先三日就話係成功?會否言之過早?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
lsc04d11 發表於 2015-3-31 06:03 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 31-3-2015 12:55 AM 發表
你估個個好似果班兼職巴士迷司機, 講吓條路係點、站位響邊就識行上得馬
而家揸緊果班人大部份都四五十歲, 全部做開自己區入面既線, 而家改行做跨區線, 行多幾次先記得有乜出奇
就算的士佬都有大把地方唔識去, 一樣要 ...

乜原來巴士司機行錯路,係一件正常事及可原諒的事?
咁我希望你遇到多D呢D司機,你同情佢,體諒下佢喇。

15000蚊請一個返黎淨係識揸,唔洗記路線,唔洗理乘客俾幾多錢既司機。
(我唔知九巴請有咩條件,港鐵請既條件係要駕駛正確路線、管理乘客車資(包括八達通)等等)

咁所有老細唔洗1萬蚊請個文員返黎,係咪可以每份文件都有10%錯字?係咪可以重要性資料都錯得?
(我諗老細既包容度冇咁高囉!返工七日,如果仍然犯同樣的重訣,錯勁多字,試過錯幾次重要資料令公司失利,你個試用期仲唔俾人延長?或隨時整走?)

司機開線前已有訓練,如果個司機被臨時調到290/290A揸而事前全無訓練,由個司機自己GET條路線,咁就好明顯九巴錯。
如果train左你幾轉,都仍然唔記得路線,一係叫九巴檢討下呢個司機,一係叫個司機檢討下做咩記唔到條路線,並爭取只駕駛自己熟悉既路線(當然,後者向老細反映難D,咁咪盡力做好自己囉)

[qupte]而家揸緊果班人大部份都四五十歲, 全部做開自己區入面既線, 而家改行做跨區線, [/qupte]
同埋我想講,年齡唔係問題,況且講路況,唔計巴士迷,中年人士甚至老年人士對街道名,站位,比80後更認識呢!
(你試下多D佢地傾,或者佢地問路時你答街名、站名唔識聽,要聽到地標如ifc, 信和中心先明,你就知中年人士記街名站位先勁好多!)
再講,全港既巴士公司路線,一定係「跨區線」比「區內線」多,
你話要俾佢揸多幾次先熟,就係點解唔o係328前叫九巴俾佢揸多幾次?
如果九巴俾哂機會,個車長都唔熟,係咪自己用部私家車惡補一下都得呢?

3AV53 發表於 2015-3-31 07:01 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2015-3-31 06:03 發表

乜原來巴士司機行錯路,係一件正常事及可原諒的事?
咁我希望你遇到多D呢D司機,你同情佢,體諒下佢喇。

15000蚊請一個返黎淨係識揸,唔洗記路線,唔洗理乘客俾幾多錢既司機。
(我唔知九巴請有咩條件,港鐵請既條件係要駕駛正確 ...
只係想問一個問題,你係咪成世人一次錯都未犯過?
kiwai 發表於 2015-3-31 07:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-3-31 00:58 發表

現今世代全部都係google maper 啦

巴士司機可以在行車時使用手機內的google map?
GA6072 發表於 2015-3-31 08:05 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2015-3-31 00:29 發表
係咪招標路線咁又點?
連招標路線比營辦商CUT左都唔會拎番出黎重新招過,
搬個總站會搞到要重新招標?
你FF夠未?

咁要睇公司同正苦關係點
關係唔好,呢屆正苦乜都做得出

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 關係唔好,呢屆正苦乜都做得出

查看全部評分

ctb234 發表於 2015-3-31 09:12 | 顯示全部樓層

新線頭一兩日行錯好正常.
唔需要大驚小怪,巴迷如果熟路仲可以幫幫司機.

另外"辛記"既陰質服務相信大家都試過.
"辛細界第一 搵乘客笨實"

原本堆線脫班脫到九彩有乜資格開新線.
Phoenix 發表於 2015-3-31 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-3-31 07:01 發表
只係想問一個問題,你係咪成世人一次錯都未犯過?

這些年來,796X入左大老山隧道、
798落左太子道東的「故事」都聽唔少......

一條只開辦2,3日的新線出現這情況(而且不是行錯要喪兜幾十公里那種),
甚至連乘客都未清楚怎樣行的時候,卻在大部分行家皆認為九巴態度積極左
的同時狂唱反調,雞蛋裡挑骨頭,又會唔會真係OVER左D呢?
GK3258 發表於 2015-3-31 09:34 | 顯示全部樓層
可以咁講:頭幾日客量咁好,可以證明九巴宣傳足夠,而且積極
至於成唔成功,就真係要再睇下班客既諗法,會唔會回流番邨巴或者鐵喇
至於車長熟路問題,其實一程290一程290A,行既線完全一樣,走多兩轉無理由會再錯既。當然四十幾個卡佬,每人第一次有唔小心,就有四十幾次蝦轆事件。我覺得要適應,可能呢幾日會有錯,之後就唔會架喇
ccchhhuuunnn 發表於 2015-3-31 09:44 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2015-3-31 00:21 發表
將南堆線夠要招標,又唔見93M拉去彩明果陣要重新招標?

原帖由 eric278 於 2015-3-31 00:24 發表

問題是當局有意將213D及213X以外所有駛入安達臣發展區的路線均需公開招標

12入海麗都無重新招標
新區(安達臣道)無投標線覆蓋(荃葵), 又未夠能力獨力撐起一條新線的話
拉舊線(290A)入去, 一般都會傾得掂數