hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議會就巴士路線發展計劃的討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 大埔區議會就巴士路線發展計劃的討論

Oliver_ME16 發表於 2015-4-15 02:52 | 顯示全部樓層

原帖由 2304 於 2015-4-14 17:05 發表

班師幼會老, 老既個個都比兩蚊搭271

而家唔入巴總, 搭71K 出大埔墟既人愈來愈少/...

加上而家20A 係聖心對面整返個正式分站,

而家我眼見搭71K 出大埔墟既太太已經少之有少,, ...

你講o個D客入唔入巴總都係一樣會走去其他線,
唔通71K兜入黎,佢地會咁神心去死等71K咩.

之不過我只係見倒太和大埔中心越黎越多人上車上那打素,
大埔墟街市一個站朝朝每班車上三四十人.

71K唔係剩係做富亨一條村嫁,係咪?

老實講71K係比區議會自己玩死,怨不得人.
當初循環線好地地,係都要改雙向,車又用多左之餘仲要疏左
真係不知所謂
我...
tkf_2005 發表於 2015-4-15 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2015-4-15 02:52 發表

你講o個D客入唔入巴總都係一樣會走去其他線,
唔通71K兜入黎,佢地會咁神心去死等71K咩.

之不過我只係見倒太和大埔中心越黎越多人上車上那打素,
大埔墟街市一個站朝朝每班車上三四十人.

71K唔係剩係做富亨一條村嫁, ...

所以我一直話轉番大循環加全單加快上落客速度,
用番現有車隊閒閒地都做得番10-12分一班...

kmb71k 發表於 2015-4-16 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2015-4-15 22:41 發表

所以我一直話轉番大循環加全單加快上落客速度,
用番現有車隊閒閒地都做得番10-12分一班...

循環線版既71K想多番人搭既
班次就唔好大過10分鐘一班
某程度上而家71K非繁時間少人搭係因為佢15分鐘太疏
以上回應,是否可行?是否合適?
ksmbh 發表於 2015-4-16 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-4-16 00:10 發表

循環線版既71K想多番人搭既
班次就唔好大過10分鐘一班
某程度上而家71K非繁時間少人搭係因為佢15分鐘太疏

轉循環
簡化大埔墟走線已經做到
大埔有幾大
等15分鐘行路都行左一半啦
kmb71k 發表於 2015-4-16 03:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-4-16 00:22 發表

轉循環
簡化大埔墟走線已經做到
大埔有幾大
等15分鐘行路都行左一半啦

71K循環線經大埔墟要遷就大埔墟新舊街市, 只有一條走線
以上回應,是否可行?是否合適?
S3BL417 發表於 2015-4-16 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-4-16 03:10 發表

71K循環線經大埔墟要遷就大埔墟新舊街市, 只有一條走線

講真轉返循環既話其實走線上都無咩好簡化,跟返以前 71K 條走線已經得

但你話維持兩邊總站再簡化走線都有得傾既,咪就係 71K 最初做兩邊總站果時既走線
TP人 發表於 2015-4-16 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2015-4-16 19:00 發表

講真轉返循環既話其實走線上都無咩好簡化,跟返以前 71K 條走線已經得

但你話維持兩邊總站再簡化走線都有得傾既,咪就係 71K 最初做兩邊總站果時既走線 ...

最初做兩邊總站果時既走線?
就係因為去大埔火車站方向去唔到大埔南盛街一帶,
先至改做而家走線

其實解決辦法好簡單,
只要往大埔墟站方向到廣宏街之後,
跟 71S 入大埔墟站作停留點,調節開車時間,甚至換人都得 (即係 70K @清河, 或 110@麼地道咁)
乘客可以原車坐,或者過前車 (坐得 71K 既都唔會趕時間,所以唔係等太耐的話應該無問題)
之後跟現有 71K 返太和, 搞掂
創出自己一片天空  重新領回自我國度
238X 發表於 2015-4-17 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 16/4/2015 19:58 發表

最初做兩邊總站果時既走線?
就係因為去大埔火車站方向去唔到大埔南盛街一帶,
先至改做而家走線

其實解決辦法好簡單, ...

以而家咁嘅行法,可能拆做雙循環都唔使加車。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 271_N271 發表於 2015-4-20 23:44 | 顯示全部樓層
咁15分鐘對於區內線黎講又唔係真係好疏
只係大埔本身行路都好方便
後生細仔由新街市行20分鐘都入到富亨
用15分鐘等車再搭15分鐘,咁不如直接行路

大埔區內線其實都適合轉單層,從而加密班次
71K同71B更加應該咁做
71A就難講,朝早多人得太恐怖
如果佢肯開特快班次,我會贊成