hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議會就巴士路線發展計劃的討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 大埔區議會就巴士路線發展計劃的討論

樓主| 271_N271 發表於 2015-4-7 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 YY487 於 2015-4-7 20:36 發表
倒不如諗下可唔可以用埋翠屏對開嘅上落客位
(或者擴建上落客位 , 將一部分改為巴士站)
將佢改做 71K 74K 上客站
然後 71B 就調去 307 後面上客
咁樣 71B 上幾耐客都唔會影響到其他路線
出市區條車坑又可以鬆動啲
唯一弊處係班 C9 可能無得坐住等車

講開又講 , 其實龍運同九巴嘅上蓋係咪唔可以交換使用?
73 一星期得兩日加夜晚係大埔中心開就用個長上蓋
E41 日日大把人等就用個遮得幾個人嘅上蓋
以前就話個上蓋有條全日 275 要用
而家無左係咪可以調俾 E41 用?
反正龍運上蓋點都夠遮 73 係大埔中心嘅客
而家站長室側邊都有好多長櫈
如果可以將師奶等車同阿伯捉棋既位置交換,
咁問題就已經完全解決

站蓋方面,我覺得唔成問題
本身好似兩個都係綠色上蓋
佢有心做就一定換到架啦
其實我都唔明點解E41個位咁kel lel
上蓋又短,排隊方向又奇怪
nickk 發表於 2015-4-7 20:58 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

其實遠至1996-97年,中央公園嗰邊都係泊滿74X既車的,因為中間位72X霸兩條坑,71B一條坑,74X得返而家307個位,同埋翠屛同大埔廣場嗰邊擺車,一定唔夠擺,所以當年中央公園嗰邊,下午兩三點一排過冇廣告3AV擺哂喺度,係幾咁壯觀!
OMG
 樓主| 271_N271 發表於 2015-4-7 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-4-7 20:58 發表
其實遠至1996-97年,中央公園嗰邊都係泊滿74X既車的,因為中間位72X霸兩條坑,71B一條坑,74X得返而家307個位,同埋翠屛同大埔廣場嗰邊擺車,一定唔夠擺,所以當年中央公園嗰邊,下午兩三點一排過冇廣告3AV擺哂喺度,係幾咁壯觀! ...
果陣我岩岩出世,冇乜印象喇
不過都好記得72X係中間位,74X係而家307個位

但係直至呢幾年之前,又真係好少見會有車泊中央公園
而家成日都有72X/74X泊係果度
加埋71B真係完美地塞晒成條坑

我都覺得71B調去A區果邊係可取
果條坑側邊本身就唔會泊車
唯一要解決既就係朝早74K+307C/P都要用果個位
71B落客又係阻住晒
tkf_2005 發表於 2015-4-7 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Steven_BUS 於 2015-4-7 19:45 發表
而家咁嘅情況,
其實大埔中心總站應該要擴建/重建
咁我地坐73X,75X,271E41
唔洗比71B/食飯車/73塞住左埋唔到站

重建O既話應該將4條扶手電梯拆哂轉升降機...減少佔用地面面積,
提高巴士總站可用面積重新編排站頭排隊位置/擴闊車坑...
**其實以扶手電梯流量計,換番同通向平台O既窄身扶手電梯都不為過...

其實307真係算係優先搬走路線首選,
第一收費貴,點拉長都唔怕再跳落下級里程收費,
第二係唯一條大埔過海線,拉去邊都有人要...

74X-車多,依家仲有74D,74P,除左大中可以有位放都冇咩總站食到,
72X-富亨/富善本身有271,唔太需要多一條油尖旺線,

fabregas820 發表於 2015-4-8 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2015-4-7 18:10 發表
唔使諗啦
大埔人對E41已經好大怨氣
點可能飛走大中
就係飛大中慳返時間先好
fabregas820 發表於 2015-4-8 02:39 | 顯示全部樓層
其實如果把而家307位轉71B上落客位~~

E41機場方向上客轉307  

E41搬去71B個位~會唔會係最好呢
kmb71k 發表於 2015-4-8 06:40 | 顯示全部樓層

原帖由 fabregas820 於 2015-4-8 01:41 發表
就係飛大中慳返時間先好

大中先至係E41客源所在
呢個站集合晒富善/富亨/大埔中心/大元等等既客

原帖由 fabregas820 於 2015-4-8 02:39 發表
其實如果把而家307位轉71B上落客位~~

E41機場方向上客轉307  

E41搬去71B個位~會唔會係最好呢

你繁忙時間去大埔中心幾多人等307先啦

307早上繁忙時間兩架兩架咁上客, 呢個站頭邊有可能做到?

以上回應,是否可行?是否合適?
stevegold 發表於 2015-4-8 12:47 | 顯示全部樓層
何不將73搬出大埔中心?
BigBean 發表於 2015-4-8 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 stevegold 於 2015-4-8 12:47 發表
何不將73搬出大埔中心?

最多泊一部車, 幫助不大.
Steven_BUS 發表於 2015-4-8 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2015-4-7 21:26 發表

重建O既話應該將4條扶手電梯拆哂轉升降機...減少佔用地面面積,
提高巴士總站可用面積重新編排站頭排隊位置/擴闊車坑...
**其實以扶手電梯流量計,換番同通向平台O既窄身扶手電梯都不為過...

其實307真係算係優先 ...
我就覺得將附近嘅花槽拆哂佢 , 斬哂d樹黎增加泊位
將馬會果邊的一排樹斬左佢,黎拉長現有車坑
咁307可以移前多10m , E41/74K個站位唔洗咁逼
事關呢個站成日比72X/74X蛇車頂住哂

再唔係斬哂中央公園果堆樹,
開多條車坑黎將市區線(e.g.271/75X)及區內線(71B,71K)分隔
咁可以解決大埔中心長期塞巴士問題位

不過以上完全係個人的FF想法, 要斬樹拆綠色植物黎比多D位去泊巴士,
依家政府/區議會講究綠化嘅情況下實唔會做 ,
不過咁樣可以直接解決大埔中心巴士總站逼爆問題