hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議會就2015-2016年度沙田區RDP之意見 ...
開啟左側

沙田區議會就2015-2016年度沙田區RDP之意見

drbean7218 發表於 2015-4-6 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-4-6 19:12 發表
不過繁時灣仔道同天樂里/堅拿道西不斷打爆d過海隧巴

踢出海皮就無晒呢批最具potential既客,可以話兩難

不過放工趕時間返屋企,一程過巴士都唔係首選

搭開182既,有182X都會搭(如果岩路),如果怕塞車,就算有182X班客都未必 ...
與其搞680, 680X。 不如開一條新線, 由681抽車仲好。 更理想的唔好做聯營, 由新記/ 城記一個做哂。

以當時680X西隧版的客量睇, 條線只能做星期一至五, 因為星期六的客量偏低。

BlackBird 發表於 2015-4-6 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 HM3044 於 2015-4-6 22:41 發表
關新田圍咩事 可唔可以唔好比佢搶左個focus= =
就返份RDP而言 如果N170/N182兜顯田係順路既 咁有咩問題 :/

N170同N182入顯田跟本都唔順路
況且我覺得N170同N182跟本無需要一齊經銅鑼灣......

PS:mckhgc兄,我覺得你要去冷靜一下......
P960早日摺線
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-7 01:06 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

其實冇話順唔順路既
N281都係咁兜
而的確N170同N182係新翠又真係落一大批人

其實兩條線一齊經銅鑼灣都算
但返新界N170同N182成日一齊到
N170係沙田服務既位又少
又要同N182疊埋一齊
先係應該重點要改既地方

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cheungtszfung 發表於 2015-4-7 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-7 01:06 發表
其實冇話順唔順路既
N281都係咁兜
而的確N170同N182係新翠又真係落一大批人

其實兩條線一齊經銅鑼灣都算
但返新界N170同N182成日一齊到
N170係沙田服務既位又少
又要同N182疊埋一齊
先係應該重點要改既地方 ...

前幾年RDP先提出取消N182直接併入N170改做廣源<>華富,仲要連續提2年
N182兜顯徑咪等同增加取消難度,點會肯做,反而N170入去都可以諗下

九巴應該唔會想救N182,因為而家N170同N182賺錢時段(頭幾班港島番沙田同尾幾班沙田過港島)都係城巴手上
之但係連手上有賺錢時段之城巴都想取消,咁N182客量有幾多真係好極有限

09-10 RDP個建議係N170拉到廣源,廣源開跟N182路線過左博康後右轉大涌橋路再左轉沙田鄉事會路過沙田市中心,再行帝都同文化博物館番秦石,兩巴各加一車...

Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-7 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2015-4-7 09:52 發表

前幾年RDP先提出取消N182直接併入N170改做廣源華富,仲要連續提2年
N182兜顯徑咪等同增加取消難度,點會肯做,反而N170入去都可以諗下

九巴應該唔會想救N182,因為而家N170同N182賺錢時段(頭幾班港島番沙田同尾幾班沙田過 ...

其實救就一定冇咩好救
反而係止血先重要
順客流方向左左頭幾班外都得廿幾三十人過海
對面果架車仲要可以冇人過隧道
入顯徑或者仲可以爭一堆寧願去旺角轉車既客既...

兩線直接合併基本上區議會一定唔同意
又唔知點解兩巴費時搞寧願繼續燒錢...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
nick0102 發表於 2015-4-7 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-4-6 12:23 發表

182X 同一條 hypothetical 的 982X 根本係做緊唔同既野。

要記得黃昏時間灣仔人流集中,182X 好明顯就係要俾呢班客更快返屋企,
堅拿道天橋有巴士專線,如果係灣仔出發,其實最多只係慢車,而唔會塞到唔郁得,
過左海就係神仙 ...
我都覺182X中途飛站都可以有特快嘅效果,未話去到搵笨嘅
happykeroro 發表於 2015-4-7 14:53 | 顯示全部樓層

N182同N170最旺只係頭尾段

N170如果想增加客量可以延長去愉翠苑
改行源禾路
而家個範圍真係太細, 根本食唔到D客
admin69 發表於 2015-4-8 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-4-6 12:16 發表
已向本站管理員投訴及報警處理
因為閣下已經報警, 除非收到警方作進一步指示, 本站將不會採取任何行動.
admin69
leolaw 發表於 2015-4-9 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-4-6 14:40 發表
報警果位人兄,我系你我就唔會POST d咁ge野上黎嚇人...

你有心告佢根本唔應該POST上黎,比機會人地潛水走佬呀? 根本你的意圖已經露出馬腳...

唔知網民會唔會 "忘記" 按 submit 掣??

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Ravenclaw + 10 呢個就系另一個我懷疑佢系度靠嚇的要點... ...

查看全部評分

SE7378 發表於 2015-4-9 15:35 | 顯示全部樓層

比人報警嗰位板友 ,
出黎講兩句 ~

BTW , 個人認為82B如果能改做82A都幾好 ,
至於682P個comment , 只能表示無奈。