hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區巴士最新重組安排
開啟左側

[經歷分享/報告] 中西區巴士最新重組安排

樓主| FBI2 發表於 2015-4-2 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-4-2 17:34 發表

城巴新巴咁做遲早真係會將所有堅尼地城同石塘咀客趕晒落地鐵,一個不留架喎。。
竟然夠膽死做番以前嘗試失敗既殺5P行動。。唔好整估灣北返工客啦。。
仲有城巴既長遠計劃係想殺死親生仔5X?

18P既改線計劃,根本 ...

據城巴班友話,堅城點搞都係冇得救,收3.4既線完全冇錢賺,但係又殺唔到,收貴d既又冇晒客,繁時又唔夠地鐵快,唯有放棄.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
wingho_cwh 發表於 2015-4-2 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-2 17:40 發表

據城巴班友話,堅城點搞都係冇得救,收3.4既線完全冇錢賺,但係又殺唔到,收貴d既又冇晒客,繁時又唔夠地鐵快,唯有放棄.

Ok,放棄堅城,將堅城推落火坑變做第二個坑口都算,咁石塘咀同西營盤呢?所謂既重組竟然係繼續將自己堆線越做越頹,踢18去西營盤上橋仲要兜皇室堡,即係將18P既舊有客源全部趕走,去搏一個未知(西營盤 -> 銅鑼灣特快),其餘特快生意全部唔要(5X唔夠快,18P改完都係死唔夠快,18X衰疏夾貴),咁係正確處理手法嗎?
佢呢d叫自殺原先18P改經銅鑼灣都係因為想郁5X咋嘛,但宜家都唔搞5X 囉,仲搞條18P做咩姐? 嫌未夠自相殘殺?
西環現存惟一一條有速度及價錢競爭力既18P都要做低埋,真係。。嗚呼哀哉。。
真係寧願佢連18P都唔好搞,全部維持現狀,唔好進一步搞壞自己個市佔率。。。
黎到今時今日地鐵通左車,西環人真係對來往北岸既交通工具完全改觀。。係現時既營運情況下,作為西環人,我都有d改觀,寧願新巴收番條18X。。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cruisesnet + 1 + 1 如果可以將18P改收$8, 你求新記佢都吾會肯 ...

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ATE31 發表於 2015-4-2 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-2 17:40 發表

認同, 堅城地鐵出入口太靚, 好似將軍澳線D站咁在正中心, 唔似港大同西營盤要行長通道, 而堅城人口得八萬, 巴士好難做,
而家搭得巴士都係死硬派或者唔趕時間的人(如長者), 講時間的話一定唔夠地鐵快,
希望遲下再改5X做銅鑼灣特快, 等18P唔駛兜皇室堡
FD5410 發表於 2015-4-2 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-4-2 17:34 發表

城巴新巴咁做遲早真係會將所有堅尼地城同石塘咀客趕晒落地鐵,一個不留架喎。。
竟然夠膽死做番以前嘗試失敗既殺5P行動。。唔好整估灣北返工客啦。。
仲有城巴既長遠計劃係想殺死親生仔5X?

18P既改線計劃,根本 ...
5P 應該同地鐵叫做有得打下架喎
行告打,比起搭地鐵行少條天橋...

18P就愈行愈慢
應該搞既 5X 同 18X 又好似冇諗過搞咁
5X 直落銅鑼灣,18X 直落鰂魚涌
搏一舖好過,反正新城而家都nothing to lose

流水線,不如縮埋條 1 仔
谷密 5B 同 10 好過
雖然係蝕緊錢,但流水線愈減班只會愈趕客落地鐵...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
da54 發表於 2015-4-2 19:58 | 顯示全部樓層
發神經,連 18/18P 中環返北角客都趕走埋,一落皇室堡就慢 5-10 分鐘,
塞起上黎慢20分都唔只,,又唔似西行咁有 619/690 頂住,你真係搭埋我果份....

垃圾新巴,只識諗住見鐵忘巴的西區客,就係唔理班默默支持巴士的東區客.....

評分

參與人數 4aPower +4 收起 理由
SE7378 + 1 垃圾新巴
leochill + 1 真情流露
neoplan720p + 1 垃圾新巴
ksmbh + 1 有理

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
kay 發表於 2015-4-2 20:10 | 顯示全部樓層
新城依家比我個感覺係

堅城無晒客,就打西營盤主意

不過西營盤賣唔賣帳?鐵路未通之前
新城已經集中火力做堅城客,經西營盤既路線班次越整越疏
個時已經引起西營盤居民不滿,依家叫做懶有誠意做西營盤
又唔反思過去幾年做到有幾爛

不過個人睇應該無錯,新巴唔會一開始就搞18X
最貴個條,梗係最後先陰乾

同埋個條5X,非繁由建議加3車,城西道上四幹出中環
變成路線不變,但非繁減至15-20分1班,比現時日間12分1班更疏

似乎都無心機做5X,變成另一條5

至於2仔唔改道,或者佢成功將會展既18客趕返出去告士打道等車,改都唔駛改

18P咁改,西營盤無左18,原先得返10,依家賠返條18P比佢地
睇落有賺,但都要睇居民賣唔賣帳

至於104/113,文件未公布實際重組時間,新創建係咪有d咩盤算係裡面?
另外文件都有寫跟進101X加強服務

最尾會唔會104/113 cut車,再係101 cut車,推101X全日?

不過都係個句,四幹塞車問題唔解決,所有特快線都唔會有運行,特別係東行
新城與其花心思研究點樣係西區搵客,不如睇下有無計減輕塞車問題先

今時今日定線快到識飛無用,除非條線全程係巴士專線
世界很簡單 人類很複雜
ATE31 發表於 2015-4-2 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-4-2 20:10 發表
新城依家比我個感覺係

又唔反思過去幾年做 ...
101X繁時都坐唔滿, 單靠西區邊夠客全日
而家連西觀紅小都唔夠客....
如果停埋告士打道/灣北就可能夠客全日, 同埋可以考慮101同111港島區換總站, 以免101同101X在觀塘重疊

而家5X,18P倉卒改動搞到兩頭唔到岸, 期待來年可以再搞搞
既然104/113都快要縮短, 點解唔一次過搬埋18P去西寧街?
brianso198 發表於 2015-4-2 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hkwp 於 2015-4-2 17:16 發表
18p 經完正街再經皇室堡,而正街同維園又塞例塞,再加上去埋健康中街,一個單程至少多15分鐘。再假設唔加車,隨時變 15+ 分鐘一班。
如果我搭開 18P落北角,真係諗都唔駛諗去保鐵!

P.S. 我知,我明,其實新巴都係想我由 $5.2 upgra ...

一句講完,
想收$8?
收$0吧...

原帖由 kay 於 2015-4-2 20:10 發表
新城依家比我個感覺係

又唔反思過去幾年做 ...

當初做錯哂d野而家想做補救無用,
因為西營盤忍左你兩間垃圾公司服務已經忍左好耐...

mak5052 發表於 2015-4-2 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE31 於 2015-4-2 20:51 發表
101X繁時都坐唔滿, 單靠西區邊夠客全日
而家連西觀紅小都唔夠客....
如果停埋告士打道/灣北就可能夠客全日, 同埋可以考慮101同111港島區換總站, 以免101同101X在觀塘重疊

而家5X,18P倉卒改動搞到兩頭唔到岸, 期待來 ...

若是101X全日, 建議港島區停站比照18X (往九龍)/18P (往西區)
至於101/111, 我想法是101X倘全日, 101 縮短到彩福 (來回彩石里/彩霞道出入四彩), 111維持不變, 取消111P
BlackBird 發表於 2015-4-2 21:18 | 顯示全部樓層

果然如我所料,新巴為左保18X而拉18P去死
仲有101X唔該快D全日
P960早日摺線