hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區巴士最新重組安排
開啟左側

[經歷分享/報告] 中西區巴士最新重組安排

樓主| FBI2 發表於 2015-4-2 21:30 | 顯示全部樓層

18X還是直接取消吧
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2015-4-2 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-2 21:30 發表
18X還是直接取消吧
其實我覺得行埋正街上四幹既
應該係18X而唔係18P

反正既然維持個8蚊價錢牌搶錢

18X東行比西行更需要經一經西營盤邊緣

反正堅城東行已經無左好多客,石塘咀嘉安街上得廿分1班既18X都預左唔係快
係咁既話行埋正街都唔會流失客量,仲可以執多幾件巴士友

5X依家都係靠石塘咀、水街同西寶城個帶皇后大道西吊鹽水
但都係個句,非繁減到15-20分1班,不如留返5仔算
世界很簡單 人類很複雜
Lelouch 發表於 2015-4-2 21:44 | 顯示全部樓層
巴士長遠都係得鐵路駁腳線/長途線/特快線先有得做
好似大西北有左西鐵咁多年都仲有成堆人搭巴士
馬鐵通車都唔見得cut左好多線
就係因為佢一程過, 有位坐, 平過鐵, 又唔慢得幾多
siusiupeople 發表於 2015-4-2 21:51 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2015-4-2 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-4-2 19:14 發表

Ok,放棄堅城,將堅城推落火坑變做第二個坑口都算,咁石塘咀同西營盤呢?所謂既重組竟然係繼續將自己堆線越做越頹,踢18去西營盤上橋仲要兜皇室堡,即係將18P既舊有客源全部趕走,去搏一個未知(西營盤 -> 銅鑼灣特快),其餘特快生意全 ...

新城個處理手法好簡單,性質相近的路線,邊條最貴就保邊條...

18x東行仲有個死因其實沒咩人發現的,佢沒入翻去英皇道停港運城(入到架),呢個算系死罪黎,18系列,健威花園系大客倉黎,走去停到咁鬼遠,班懶鬼寧願碌18...
kay 發表於 2015-4-2 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-4-2 21:51 發表

5仔仲有條5B 爭緊食。
爭食又點,起碼有聯合班次先

KO 5仔,5B又面對競爭而減班,咪又得罪西營盤客

新城當初以為攬住西環尾就可以保住條數繼續搵食
結果就係成個西區都攬炒,依家齋做堅城死,齋做石塘咀、齋做西營盤又死

唯一出路就係三處都要做晒,18P就係想玩呢樣野

其實依家睇18P咁搞法,應該唔會咁快死住,流水線死埋5B先到18P都未遲

因為改線後既18P同5B/10多左地方重疊,18P相對行得快又收得貴,推人上快車,唔一定推人上18X,3.4變5.2都係其中一個方法,應該容易過5.2變8蚊
世界很簡單 人類很複雜
拾顓豭 發表於 2015-4-2 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2015-4-2 21:44 發表
巴士長遠都係得鐵路駁腳線/長途線/特快線先有得做
好似大西北有左西鐵咁多年都仲有成堆人搭巴士
馬鐵通車都唔見得cut左好多線
就係因為佢一程過, 有位坐, 平過鐵, 又唔慢得幾多 ...

都可以咁講, 尤其正苦依家行呢個政策

西區情況唔可以同其他區份直接比較, 樓上亦有朋友提到, 四幹一日繼續塞, 整邊條快綫都冇用
東西真正特快, 怕且最後都要等到繞道落成先有得傾,
玩死新城嘅最大挑戰者唔係地鐵, 而係道路網

下一次重災區南區, 只要香隧繼續塞, 基本上類近 70/ 629 呢類綫地鐵一通就玩完,
同樣係因為南區朋友已經忍夠每日塞塞塞, 鴨島黃竹坑人必定保鐵
餘下的行山綫, 90B 一類有得留底, 入電車路巴士嘅班次應該都會減得幾可觀

再回正題, 18P 咁搞不如咩都唔好做, 同自殺真係冇分別

KG1428 發表於 2015-4-2 22:33 | 顯示全部樓層
5X可以改以大球埸作總站
取消5B

維園開始跟678行,行到大球埸
灣仔,金鐘送客比MTR,電車
KG1428 發表於 2015-4-2 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-2 21:30 發表
18X還是直接取消吧
18X可以延長至柴灣,小西灣。
且改經耀東

不用取消之餘可以擴大客源
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-2 22:43 | 顯示全部樓層

總之,運輸署不補回一條全日由中環經灣仔北和永興街往北角的特快服務,我就同運輸署慶祝清明節.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 1 狠!

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工