hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區巴士最新重組安排
開啟左側

[經歷分享/報告] 中西區巴士最新重組安排

2700 發表於 2015-4-3 01:01 | 顯示全部樓層

特登login入黎留言,18北角-皇后街常客既我表示非常失望。。。

去皇后街坐2,10慢左,坐619又貴左,一係要轉乘。。。

返北角出中山公園坐18p睇落快左,但塞維園分分鐘只係快過塞中環加灣碼少少。。。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
CTB829-chaubb + 10 常客既我都表示AGREE !!!!

查看全部評分

。DY 2528。JB 5571。KP 8761。
kl9327 發表於 2015-4-3 01:20 | 顯示全部樓層
18P 用多3至5分鐘正街上橋有得諗
但落皇室堡就一定唔可以
留返俾 5X 改快做好過。
neoplan720p 發表於 2015-4-3 01:42 | 顯示全部樓層
當初好耐以前已經講西區 <-> 東區特快,根本係應該用轉乘去搞,而唔係抽走2同720資源,去開條垃圾18X。

做好堆7系線,再加埋18P 、5X,其實咁樣玩轉乘已經唔錯。

至於5X,如果當初佢肯拆條線出黎做銅鑼灣特快,或者唔會死得咁慘。
更加唔會呢個時候先叫18P夾硬兜入銅記,搞到炮台、北角客慢n 倍。

總之,成個方案真係負分。

呢1、2年老九啲plan ,真係掉返轉,好過新城唔少。

評分

參與人數 2HugeC +18 收起 理由
SE7378 + 10 呢1、2年老九啲plan ,真係掉返轉,好過新城唔 ...
brianso198 + 8 呢1、2年老九啲plan ,真係掉返轉,好過新城唔 ...

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2015-4-3 02:01 | 顯示全部樓層

嘩,好玩囉,體下呢個POST幾時可以J到一個港鐵站一條特快線呀下...

不過體個樣呢,新城應該醒目快d交翻個牌出黎...

港島的生意只會愈來愈難做,鐵路覆蓋率只會愈來愈高...

然後d有錢老愈來愈多,但又集中哂住港島,系港島活動,渣名車的佢地只會愈來愈討厭多巴士,然後又想盡辦法將d巴士慢慢地滅少(雖然系人都知港島塞車系因為私家車),個意思即系話,估計老運對港島的保鐵力度會不斷提高,比對九龍新界更落力,因為d有錢老唔鐘意d巴士系條路度阻住哂...可以當系陰謀論聽 ,不過香港演變到咁黑暗,我不會驚奇...

咁如果新城系港島收擋,由邊間接管呀?我就話由某集團再拆分公司做好過...
superbus 發表於 2015-4-3 02:27 | 顯示全部樓層
要改就改狠D啦, 縮番 1 仔去中環, 5B 每廿分/三十分整班特車去摩星嶺
5、5X、18X 全部收檔, 淨番 5B、10、18P 做西區客
反正點改都唔會吸到班客番轉頭, 倒不如大刀闊斧止血好過

評分

參與人數 2HugeC +11 收起 理由
joris113 + 1 不能同意更多
hn8024 + 10 睇怕2016/17中西區RDP應該就係咁

查看全部評分

jonathanngan 發表於 2015-4-3 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE31 於 2015-4-3 00:47 發表
18P經西營盤都叫做花多3分鐘試下吸客, 但經皇室堡根本做唔到銅記中心客, 咁唔就腳D銅記行街客真係會睬你?
而家5X/18P/18X全部偽特快吊鹽水, 18P仲要倒走北角炮台山客
老運當然肯陪佢癲, 話晒花左150億起條地鐵緊係想 ...

可能係新城想借d意製造加價,因為要比3.4加價可惜油價回落,似乎有d難度
4437 發表於 2015-4-3 03:26 | 顯示全部樓層

西區流水線唔好話淨係倒客畀地鐵,轉投電車嘅人都唔少,貪佢密、平,仲要越開越快。
以前鹹魚欄西行啲人就乖乖地企喺巴士站排隊,自從減班之後,多咗人企喺巴士站同電車站中間睇邊架快啲到,
最後有七成時間係電車到先,跟住就有幾個人臨急臨忙過馬路去電車站。

所以我都同意樓上上咁講,改就改得狠啲,殺剩三條啱啱好。
反正點殺條電車路都仲喺度,只要確保大道東、大球場同上跑仲有服務就得…

hkson2005 發表於 2015-4-3 05:41 | 顯示全部樓層
18X $8 VS 堅城去筲箕灣$9.4, HKU/西營盤去筲箕灣$7.7
23 $6.9 VS HKU去北角$7.7(大量學生半價), 西營盤去北角$6.2
18P 如果真係想做西區<>銅鑼灣特快, 但收$5.2 VS 西營盤去銅鑼灣$5, 堅城/HKU$6.2 (又加停中山紀念公園搞到減速)
當你d線又唔係快, 價錢仲收得高到貴過地鐵, 人地做咩要搭你?
淨係識得攬住d貴線唔改, 真係貪得無厭

仲有講真18P 停中山紀念公園, 應該只會吸到少少西營盤東面(東邊街-皇后街一帶)d客, 因為個站比較近佢地, 而呢個位行地鐵站真係好遠, 但東邊街以西d客應該都會揀番地鐵, 如果去銅鑼灣地鐵仲平過佢添
其實西營盤都係想要番架車去灣仔北姐
kay 發表於 2015-4-3 08:16 | 顯示全部樓層
其實5X應該都係等死
始終平過18P,要救線都唔會救5X先

其實18X拉去柴灣無用

地鐵話自己港島線兩邊總站車程32分鐘,18X要快到識飛去柴灣
我估過左水街,下一站已經要係柴灣啦

如果話玩正街上四幹,玩完18P,下一條應該係18X(假設死唔去)
5X未必有份

最後正街上四幹都唔夠客,就執晒佢,呢個劇本都幾正

以現時新城性格,佢唔會冒咁大險玩
堅城一線、石塘咀一線、西營盤一線

一黎咁玩班次唔會密,18X做齊晒都係得20分
二黎衰起條四幹,好難醫治
三黎,新城要保留貴線,平線唔醫有得佢死
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2015-4-3 08:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE31 於 2015-4-3 01:01 發表
18X而家個勢都好難做, 要做柴灣小西灣, 去到筲箕灣就好上橋, 否則無柴灣客肯同你碌電車路, 但咁樣要放棄鰂魚涌太古客
最終可能都係加東區特快線轉乘好過.... ...

根本以現時道路網18X只係一條比692更樣衰既野...