hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議會就2015-2016年度元朗區RDP意見
開啟左側

[經歷分享/報告] 元朗區議會就2015-2016年度元朗區RDP意見

EH2674 發表於 2015-4-11 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-4-11 20:06 發表

由元朗西- 天慈車程都要10-15分鐘
加上元朗客明顯比天水圍多客,我認為15-20分鐘定點班次都夠做

我認為大部份車縮去元朗,反而可以用少左車
如果縮去元西,你太睇得起大馬路右轉入總站盞燈...
同埋縮得線就不如拆埋,否則元朗客上晒天水圍車盞搞...(某程到隔離口岸條77都有一半死係呢個狀況)

強人所難,不可一不可再
JC8385 發表於 2015-4-11 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-4-11 21:09 發表
如果縮去元西,你太睇得起大馬路右轉入總站盞燈...
同埋縮得線就不如拆埋,否則元朗客上晒天水圍車盞搞...(某程到隔離口岸條77都有一半死係呢個狀況) ...

坦白講真係睇唔到九巴有咩誘因縮短甚至拆線
先講而家八達通你係硬食全程車費,唔用又冇BBI
我當你一班頂閘嘅車一半人八仔,已經可以收多60蚊
而且維持一個密車嘅班次可以提升釣到流水嘅機會,每位又4.3
比我係九巴,最多都係加山水樓起載
BlackBird 發表於 2015-4-11 21:47 | 顯示全部樓層
竟然無人要求269D繁時/全拆線?
講真,與其開咩264R,169D繁時拆線先搞呢D啦
P960早日摺線
hadboy5 發表於 2015-4-12 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-4-11 21:47 發表

有人提過,但九巴以現有的服務足以應付為由拒絕拆線
FBI2 發表於 2015-4-12 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-4-11 21:47 發表

上年已有議員動議要求269D分拆,但九巴話唔夠車兼唔夠客為由拒絕.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cocogohk 發表於 2015-4-12 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2015-4-11 00:48 發表
1-3.
E34分拆唔會夠車行,呢個根本一早就知啦,係唔知點解龍運真係陪埋一齊癲,而家就算比人鬧都無得講
另外朝早成日見到E34A拖卡
有必要搞返好D

5.
期望多年前講過既K74延長有機會再搞
不過MTR都唔多會想 恐防區會D人 ...
但E34 分拆後既好處唔可以忽略
始終依家天水圍既客唔洗經元朗去機場快左好多
dogdog002 發表於 2015-4-12 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cocogohk 於 2015-4-12 13:55 發表

可惜係龍運又貪心去埋天水圍北呢

同埋未改線前朝早已經分拆左

點解朝早會仲難左上車?

最大問題係佢係龍運唔係九巴

又唔可以殺左269B,264M 佢果時調果堆車去E34
Lelouch 發表於 2015-4-12 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-4-11 15:57 發表

元朗區議會對77a小巴服務十分不滿,一直想k74延長至博愛醫院,運輸署和港鐵以超出「西北鐵路服務範圍」為理由來拒絕。

當年九鐵係有打算將k74延長去博愛
通告都出埋
但小巴佬反對最後臨門跣腳
EH2674 發表於 2015-4-12 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-4-12 16:19 發表

可惜係龍運又貪心去埋天水圍北呢

同埋未改線前朝早已經分拆左

點解朝早會仲難左上車?

最大問題係佢係龍運唔係九巴

又唔可以殺左269B,264M 佢果時調果堆車去E34 ...

比以前更加驚上唔到車,推早左開門時間,無限Loop...\
p.s.尋晚有部E34埋天富時撞柱

強人所難,不可一不可再
JC8385 發表於 2015-4-12 20:31 | 顯示全部樓層

原帖由 cocogohk 於 2015-4-12 13:55 發表

尾站而言其實真係一半半架咋
而家中午時段快10分鐘但係變成企30分鐘