hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 載通今日宣佈購買 276部 ADL Enviro500 新車
開啟左側

[問題] 載通今日宣佈購買 276部 ADL Enviro500 新車

GF4070@49X 發表於 2015-4-14 00:39 | 顯示全部樓層

如果5C,28,203E,3M,21,2F,13M,26M,296M金車全部換哂12米之後,應該夠西貢線,103全短金,另外相對來講,U,L,S短雙會比較上過剩,K廠短雙應該係啱啱好,
另外,回正題,呢次九巴批新車同埋上次二月買果批新車係咪全部都係用ZF波箱,感覺上近幾年來配ZF波箱既巴士比例愈來愈高

bobbycheng 發表於 2015-4-14 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2015-4-13 21:19 發表
同埋以龍運D線既客量
歐四要走都正常, 始終載客量太低,
成日唔夠載(E33,E34A,E34B,E42尤甚)
如果計載客量呢個論點既話連36部歐五E500可能都要走
全龍運都係剩番E500MMC

其實睇番直梯車既待遇都幾唏噓
前幾年直梯車啱啱出牌既時候好多人都唔理會載客量低而要部新車
當過左一段時間唔再新之後就開始注視番載客量低呢個問題而唔想要佢地
再遲d批車既價值可能仲低過曲梯金
(所以講到尾都係車齡低大曬
"新"呢一樣野已經可以掩蓋好多缺點)
GK3258 發表於 2015-4-14 00:45 | 顯示全部樓層
ASUD會唔會無望。。
dongfeng 發表於 2015-4-14 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2015-4-14 00:22 發表
41M 109 203C 270 一架短雙都搵唔到 , 你舉出黎做乜 ?
91 91M 99 299X 呢堆線全金完仲有短車剩先好講「過剩」啦 ...
41M行過12米車的。
에이핑크 대박!
ME19andG316 發表於 2015-4-14 01:05 | 顯示全部樓層
3ATENU 有冇入過去 機場(地面運輸中心)巴士總站,  如果呢個u turn 位行到, 起碼好多A 線都行走
3ASV174 發表於 2015-4-14 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2015-4-14 00:41 發表

當過左一段時間唔再新之後就開始注視番載客 ...
咁又咁講,
其實好多高客量既線,部車一日真係頂閘都係得兩三個單,
直梯始終坐得舒適好多。

而且直梯載客量低問題只係出自九巴自己要推後條梯,
唔係加多左一排的話,其實 E500 同 MMC 就算同用闊座距都可以做到只係相差 4 個座位,其實上層 55 座坐得舒服好多,
依家夾硬做 59 座,座位同窗柱位唔夾,九巴配 Revo S 又裝到鬼死貼窗,膊頭頂住窗柱好辛苦,高大仲要頂埋腳,肥o的又攝唔落個超桶座位,加埋靈堂白光燈,真係一舊完美既屎。

Lost 發表於 2015-4-14 04:16 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2015-4-14 00:41 發表

當過左一段時間唔再新之後就開始注視番載客 ...

咁又坦白講, ATE同AVW真係九巴最舒服既新車
尤其AVW, 雖然行車唔快, 但內籠配色, 燈光同埋坐感真係好豪華
如果加個大行李架, 換另一款闊D凳, 拎去行機場A線都唔過份

呢兩款車都可算記載左九巴係乘坐體驗上最好既時代
當然當年既九巴15-23分鐘班次亦係一絕, 而家有電話網上預報時間, 先至解決到問題, 但大部分線已經減左班, timing可說錯得很

新車遠不如當年好坐都係事實
只希望多左位既時候, 唔好為左班班車要坐滿, 就走去減班, 然後令人中段時間都承受要企既風險搭車
guy1021 發表於 2015-4-14 05:02 | 顯示全部樓層
證明當時九巴將歐四、歐五既E500都分開唔同型號嚟叫係啱既,方便日後龍運既歐四、歐五E500回歸九巴,到時ATEU就會去到66,ATEE則會到41。今次龍運既購車order,本人認為應該係將12.8米既車全部編哂行E34A、E34B(兩線共34個車位),剩底5部或會編埋去E33;而21部12米連同甩出來既47部高載E500就用嚟代替舊車+部份直梯車(估計801﹣807,701﹣709及歐四直梯會率先被out)。
kmb71k 發表於 2015-4-14 06:35 | 顯示全部樓層
原帖由 guy1021 於 2015-4-14 05:02 發表
證明當時九巴將歐四、歐五既E500都分開唔同型號嚟叫係啱既,方便日後龍運既歐四、歐五E500回歸九巴,到時ATEU就會去到66,ATEE則會到41。今次龍運既購車order,本人認為應該係將12.8米既車全部編哂行E34A、E34B(兩線共34個車位),剩底5部或會編埋去E33;而21部12米連同甩出來既47部高載E500就用嚟代替舊車+部份直梯車(估計801﹣807,701﹣709及歐四直梯會率先被out)。

我諗到時龍運12.8米應該每條E線都可能會滲幾架落去
唔會只係行晒屯門及元朗區囉
而家唔係剩係得E34A/B同E33會爆架
剩係大埔呢邊E41成日都俾人投訴上唔到車
以上回應,是否可行?是否合適?
nickk 發表於 2015-4-14 07:34 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

E33入到屯中先講啦,而家12米都轉吉之島個路口都過哂火位…
OMG