hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 載通今日宣佈購買 276部 ADL Enviro500 新車
開啟左側

[問題] 載通今日宣佈購買 276部 ADL Enviro500 新車

bobbycheng 發表於 2015-4-14 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-4-14 01:07 發表
咁又咁講,
其實好多高客量既線,部車一日真係頂閘都係得兩三個單,
直梯始終坐得舒適好多。

而且直梯載客量低問題只係出自九巴自己要推後條梯,
唔係加多左一排的話,其實 E500 同 MMC 就算同用闊座距都可以做到只係相差 4  ...
我都覺得L椅直梯係最舒適既一批車
但如果要平衡載客量同舒適度既話
曲梯金先係最好既配搭
可以多座位之餘又唔會有頂腳既問題
bobbycheng 發表於 2015-4-14 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 guy1021 於 2015-4-14 05:02 發表
證明當時九巴將歐四、歐五既E500都分開唔同型號嚟叫係啱既,方便日後龍運既歐四、歐五E500回歸九巴,到時ATEU就會去到66,ATEE則會到41。今次龍運既購車order,本人認為應該係將12.8米既車全部編哂行E34A、E34B(兩線共34個車 ...

但就算唔分ATEU,ATEE都照可以過檔
正如1XX變做ATR咁
ATR393係歐2
上一部ATR392係歐3

其實唔知遲d九巴會唔會又大手買富豪車?
富豪車通常係換代之前超越丹尼士
好似2+2AV多過2+2AD
歐三3ASV多過歐三ATR
歐五綠牌B9多過歐五綠牌E500

barking 發表於 2015-4-14 21:20 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2015-4-14 10:57 發表

今年九巴首部Trident將夠鐘退役,從而揭開Trident退役潮
還不未雨綢繆?

一邊買 E50D (ATENU), 另一邊退 ATR, Trident 呢條命真係把閉
LF5502 發表於 2015-4-14 21:34 | 顯示全部樓層

當年本身預左會係咁,
只不過無諗過係咁快

原帖由 guy1021 於 2015-4-14 05:02 發表
證明當時九巴將歐四、歐五既E500都分開唔同型號嚟叫係啱既,方便日後龍運既歐四、歐五E500回歸九巴,到時ATEU就會去到66,ATEE則會到41。今次龍運既購車order,本人認為應該係將12.8米既車全部編哂行E34A、E34B(兩線共34個車 ...
愛護狗疤力量
GK3258 發表於 2015-4-14 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2015-4-14 19:31 發表
"加訂既25部bwu" 係AVBWU409-423 定真係有上年盛傳既25部Voith AVBWU? =AVBWU424-448?
截至現在巴典並未寫有423後再有
AVBWU424-448
巴士書話2014 order 50部,巴典唔update
kei_hk 發表於 2015-4-14 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2015-4-14 06:54 PM 發表

唔駛估,運輸署會按章拒絕為舊車續牌。
因為買唔夠新車取代舊車係巴士公司問題,而唔係運輸署。

如果巴士公司可以咁,令舊車可以續牌,其他專利公司係咪可以咁做?
而家用夠十五年要退的其他商用車車主會有乜反應?

這些水晶球問題﹐真係唔到發生之時﹐都唔知點處理。

某程度上你係正確﹐巴士公司真係要自己計算要買幾多車﹐有幾多車退役。
不過﹐巴士公司都要預另一條數﹐便是配額問題﹐鐵路線開通而要扣配額。

盡管政府預好晒條數給巴士公司﹐巴士公司便自己計數去買新車去取代退役車﹐由於要扣減將會的被CUT的車輛數目﹐所以唔會一換一方式去買車。
現實可以講係鐵路線有延誤﹐都會打亂巴士公司的安排﹐隨時發生訂車的計算錯誤﹐令到剛剛好要退的車﹐因為鐵路廷期涯唔到通車Cut quota之時。

此情況下﹐真係睇下政府會唔會為批車續命囉。

18年係政府同巴士公司的協議﹐不是法例﹐政府只是行政方式處理﹐所以現時政府係可以靈活處理的。

allen_814 發表於 2015-4-14 22:16 | 顯示全部樓層

若新創建現在加訂ADL既話,要等到幾耐先有車出?
ksmbh 發表於 2015-4-14 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Lost 於 2015-4-14 04:16 發表

咁又坦白講, ATE同AVW真係九巴最舒服既新車
尤其AVW, 雖然行車唔快, 但內籠配色, 燈光同埋坐感真係好豪華
如果加個大行李架, 換另一款闊D凳, 拎去行機場A線都唔過份

呢兩款車都可算記載左九巴係乘坐體驗上最好既 ...

九巴買車係邊個渣FIT?!!
方向忽然咁大轉變!?
載超少變成豬籠車咁
真係難以想像
dogdog002 發表於 2015-4-15 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 stevensiu 於 2015-4-14 20:32 發表

係咪龍運還返批E4,E5 GE E500俾九巴,以前有人話係九巴借俾龍運,龍運就將批ALX500轉會頂住九巴D空檔.而且ATEU同ATEE分開兩條隊正正準備接返批車

E34A用唔到12.8米,天富巴總入站同出站好易出事.早幾日有部車入站撞 ...

唔入咪得囉

都唔知龍運咁貪心又去天北仲要騎呢入埋天富做咩

慌死無客咁,又唔知自己無車

根本係獨市咁擠,搭鐵又耐

常客唔會因為你唔經天北而去搭其他交通工具

下一次E33P全日就到屯門上唔到車啦
PatPatLeo 發表於 2015-4-15 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2015-4-14 11:30 PM 發表

九巴買車係邊個渣FIT?!!
方向忽然咁大轉變!?
載超少變成豬籠車咁
真係難以想像

根本係經營環境唔同左
當年有ATE時,我諗有人好buy 條直梯,覺得會安全左,就算犧牲一成載客量都可以接受。
但當直梯車佔車隊比例愈大,載客量減少既影響變得愈黎愈大。加上九巴開始「冇錢賺」、唔夠司機,自然有壓力,要諗辦法點解一架車載多d人。