hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [奇想] 富豪兩軸B9有冇可能改配MCV車身再戰香江...?? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] [奇想] 富豪兩軸B9有冇可能改配MCV車身再戰香江...??

8166NL 發表於 2015-4-16 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2015-4-15 23:32 發表
要底盤輕...B5TL應該輕D,
但副偈litre數字 >_<

網上有人話 B5TL front overhang 長咗...
好似話可以有導航位
但如果係咁, 咪易d刮底...?!
我真係唔熟英國/歐洲當地巴士業

Front overhang / Rear overhang 比較
VD ...

B9其實有兩種頭跨長度畀人揀,都柏林批E400車身B9係長頭跨,甚至畀TfL彈走嗰兩架MCV demo都係長頭跨
到B5TL同B5LH都係有兩款頭跨,Stagecoach最新入貨嗰批E400MMC車身B5LH都係長頭跨
反而Wright身咁耐以嚟都未有長頭跨B9/B5
但係你列出嚟啲頭尾跨數字冇得直接比,因為B9個數係唔計車身,但其餘E400/DB250係計埋車身。香港批B9裝完車身你大約預佢頭跨2.4米左右。

如果計埋其他因素,B9淨係副偈都重過人,油耗又差過人,基本上兩擔B9都好難再買,何況係轉個再重多少少嘅MCV身
重要九巴部兩擔B9明明已經用輕凳都重係要拆凳先過關

p.s. D9B dry weight 938kg, ISL8.9E dry weight 706kg, ISB6.7E dry weight 485kg
3ASV174 發表於 2015-4-16 01:25 | 顯示全部樓層
其實香港短車需求又唔係真係好大,
如果九巴部 VDL 試驗既動力組合同細碼冷氣都有滿意表現,唔好話 B9TL,就連 E400 都未必再有香港訂單,至少九巴唔見得會再揀佢。

之前兩軸 B9TL 載重比例出事,問題出自底盤多於車身,
假如部兩軸 B9TL 係橙牌年代先出現,油缸都唔會係咁既擺位,更加唔會用到幾乎同 ATENU 同級大小既油缸,載重分佈已經有明顯差別,
但如果副偈 7L 唔夠既 VDL 都夠推,B9TL 用 9L 偈其實都無市場。
Man@MFHK 發表於 2015-4-20 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-4-16 01:25 發表
其實香港短車需求又唔係真係好大,
如果九巴部 VDL 試驗既動力組合同細碼冷氣都有滿意表現,唔好話 B9TL,就連 E400 都未必再有香港訂單,至少九巴唔見得會再揀佢。

之前兩軸 B9TL 載重比例出事,問題出自底盤多於車身,
假如部 ...

所以我之前都講過點解老九唔諗下B7RLE配AMC1個殼呢?
Volvo B8L
ATE258 發表於 2015-4-21 08:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Man@MFHK 於 2015-4-20 21:28 發表

所以我之前都講過點解老九唔諗下B7RLE配AMC1個殼呢?

你嘅言下之意即係叫MCV整架雙層B7RLE?

如果係咁嘅,點解唔索性整架三軸版MCV B9比老九試呢?
GW5498 發表於 2015-4-21 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 15/4/2015 11:32 PM 發表
可惜 VOLVO B5TL 網上Brochure 冇列明 Front overhang / Rear overhang >_<http://www.volvobuses.com/SiteCo ... duct%20Brochure.pdf

數字就有, 不過唔能夠直接喺廠方網站揾到
http://www.volvobuses.com/SiteCollectionDocuments/VBC/Downloads/Volvo_B5TL_EU6_Data-sheet_13_03.pdf

原帖由 leolaw 於 15/4/2015 11:32 PM 發表
網上有人話 B5TL front overhang 長咗...
好似話可以有導航位

http://www.busandcoachbuyer.com/volvo-unveils-first-b8rle/
如果相關報導無錯嘅話, MCV B5TL/B5LH應該唔會再有導航位
因為佢哋改用標準前跨, 同Wright睇齊

原帖由 GNZ9068 於 15/4/2015 03:42 AM 發表
版友應該冇留意開英國巴士?

TfL 一對 MCV 殼 B9TL 生意都未做過,就因為過重 (至少其中一部) 被人打返轉頭,因此我並唔認為 DD103 RLE 殼會輕過 WEG2 殼。 ...

只有AE60GRU係過重, 另外兩部(BJ11XGZ, BF62UXU)都有行TfL路線, 其中BF62UXU嘅淨重已經做到同Wright B9差唔多, 都係十一噸尾
只係試嗰兩間都無加單, 而且嗰兩部都已經離開倫敦

講番正題, MCV B9嚟香港, 理論上係得, 不過呢個配搭都唔維持得耐, 而且經過英國一役, MCV應該唔會再諗同B9夾
倒不如着手搞歐六車, 或者另謀合作伙伴好過

比較重要嘅考慮係DB300係咪有預留空間裝歐六偈, 同埋九巴認為有幾需要呢啲兩軸車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
leolaw + 1 + 1 Thx for the link to B5TL spec.

查看全部評分

hellomato 發表於 2015-4-21 15:11 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

小小sidetrack:睇番第二條Link 部 B8RLE
除了單門、車身稍高和facelift以外,看上去香港堆AVC一模一樣
究竟B8RLE和B7RLE的底盤結構是否相同?
假如Volvo將來再次引進雙層兩軸來港,很有可能會是「B8TL」——
其實就是B5TL或B9TL,不過將引擎換成D8K(B8RLE使用那種)而已
車身的話,預計Wrightbus的機會較大
我是一部小小MMC~~~~