hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5,5C,5P,5S取消消息 (10/5生效)
開啟左側

[服務調整] 城巴5,5C,5P,5S取消消息 (10/5生效)

Gary_B 發表於 2015-4-16 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-4-15 23:26 發表

呢個係預計,即係預多左例如車門重開的時間,所以我無亂吹,半個鐘係合理估算。

預計時間係月台至月台 (不需轉綫) 之淨行車時間
3ASV174 發表於 2015-4-16 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 9032~HW1045 於 2015-4-16 00:30 發表
擦鞋可唔可以俾啲誠意,半個鐘堅尼地到柴灣,呢句地鐵都唔敢講喇
咁官方 32 分鐘都係差 2 分鐘咁大把。

本身西區五條流水線 1 5 5B 5X 10 都有一定數量既客只係搭出去中上環轉鐵,
港鐵依家伸埋入堅城,呢批客無晒係事實,亦的確根本撐唔起咁多條功能咁相似既流水線,
坦白講真係睇唔到「一條都不能少」既理由,剩低 1 5B 5X 10,聯合班次都仍然唔係野少。起左鐵路入黎,一日成十幾萬客落左地底,根本係支持唔返咁多架巴士。

只有 5 去到既地方,又已經換左條 1 返黎,西營盤西環西行 1 5B 條路都只係同 5 差一個街口,唔見得有好多人因為咁而乾等 5。
其實 cut 走條本身唔陰都乾晒既 5,影響真係已經係最小。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Eragon + 1 講道理

查看全部評分

238X 發表於 2015-4-16 02:17 | 顯示全部樓層
原帖由 9032~HW1045 於 16/4/2015 00:21 發表
政府貼過百億起鐵路就唔可以嘈,
咁係咪警察開槍殺人就唔洗負責任?

唔怪得香港冇民主,俾屎你食仲食得咁開心

先唔計「梁振英集團應該全部處死」呢一個事實,
西港島綫對來往該區嘅人係真係有用,
對於你用到「屎」呢個字嚟影射條鐵搞搞震,
個人相當有保留。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ma212223 發表於 2015-4-16 02:57 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

去到今日,死留條5都無用
但喺5X再全日,5不斷被減班之前
5嘅客量好過唔少路線

而5X去到地鐵通車後,客量又係唔算特別好
所以當日開條根本一啲都唔快嘅銅鑼灣快線似乎唔算成功
既然再之前令5X變繁時嘅港島大重組揀做大18P
唔知點解最後又開條去金鐘都未必快嘅5X出嚟

不過有啲嘢唔做都做咗
既然18有唔取消嘅空間
其實可以搵佢做西環版18P
特快去皇室堡

至於北角去中環特快
就由2改行灣仔金鐘海皮補位

同時,有堆時間上有吸引力嘅過海車亦應該加班,又或者加翻減咗嘅班次
如果地鐵有位坐,同時巴士無位坐
吸引力會比較低
一出RDP   要去鵝頸橋?
Choi 發表於 2015-4-16 04:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-4-16 02:57 發表
去到今日,死留條5都無用
但喺5X再全日,5不斷被減班之前
5嘅客量好過唔少路線

而5X去到地鐵通車後,客量又係唔算特別好
所以當日開條根本一啲都唔快嘅銅鑼灣快線似乎唔算成功
既然再之前令5X變繁時嘅港島大重組揀做 ...

好多時候5號最後先到,1/5B/10先到上嗮D客。
其實留一條上路10,下路1號已經夠,5B可縮港碼/西營盤同26聯合班次。
反正去銅鑼灣快有地鐵,慢有電車。連電車都加冷,根本5B可摺。
至於18該不至死,比18號差的路線有很多。
新造的人、如鷹展翅上騰。
siusiupeople 發表於 2015-4-16 08:20 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-4-16 08:21 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2015-4-16 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-4-16 08:21 發表

5號取消有尐人已經接受唔到,如果取消5B咪...

還有,5B目前是政府出資購買的「混能巴士Enviro 500H」 (#8401) 指定行走路線之一,
政府要同巴士公司在該線作試驗,以觀察混能巴士的成效,決定是否大量引入(要試驗兩年),
若果取消5B,政府和城巴又會將#8401調走哪條線繼續試驗?

雖然城巴不像九巴,試過將混能巴士臨時調走其他路線,
但城巴有沒有其他類似5B的市區流水線,可以作為混能巴士測試之用?
若果決定更改試驗路線,相信巴士公司也要知會環境局、運輸及房屋局,
否則試驗數據可能無法反映混能巴士成效。

還看香港公交
neoplan720p 發表於 2015-4-16 09:16 | 顯示全部樓層

回復 58# 的帖子

唔好派膠好唔好?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 + 1 派膠

查看全部評分

eric278 發表於 2015-4-16 09:24 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-4-16 09:16 發表
唔好派膠好唔好?

混能巴士的試驗是由巴士公司及運輸署指定試驗路線,以測試不同路線及路面環境下的表現,
政府已決定測試期為2年,巴士公司會定期與環境保護署及運輸署就混能巴士的測試表現,
包括排放數據、燃油效益及性能等交換意見。
Ref: 九巴新聞稿 (11/11/2014)
http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201411112151.html

由做測試的角度看,若果中途更換路線,收到的數據無法如實反映試驗的結果。
即係若果政府決定安排了路線並試驗兩年,間接表示路線至少要維持兩年運作。
還看香港公交