hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18,18P重組消息(10/5生效)
開啟左側

[服務調整] 新巴18,18P重組消息(10/5生效)

da54 發表於 2015-4-16 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2015-4-16 12:01 發表
始終都冇得變..
用18P食18, 咁不如直接摺左18P佢去好過喇
18改線前, 18同18P算係分工得幾好

佢傻下傻下諗住 18P 可以食銅鑼灣特快往西環客....
如果食到,百德新街個站而家都應該排晒長龍啦。

老實講,佢如果開條 X5,行怡和街,杜老誌道後不停站直達西營盤,就算收 $6.5 都有人搭啦,
好過條 5X,快又唔係快好多,貴又唔夠人貴,講人頭講收費都輸。
至於你們信不信?反正我信了
Eragon 發表於 2015-4-16 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2015-4-16 12:06 發表

老實講,佢如果開條 X5,行怡和街,杜老誌道後不停站直達西營盤,就算收 $6.5 都有人搭啦,
好過條 5X,快又唔係快好多,貴又唔夠 ...
18P個重組真係天下第一廢
班垃圾牲巴planner 可唔可以俾到個理由我揀巴士而唔係鐵?
Choi 發表於 2015-4-16 12:29 | 顯示全部樓層
18P改慢唔會吸客,只會趕客去趕鐵。
18X繼續霉下去,可能連18P取消都未到18X。
到時可能18X西營盤走,永興街接電氣道往筲箕灣。
新造的人、如鷹展翅上騰。
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-16 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2015-4-16 11:57 發表

樓主消息不嬲都係早過正式通告出街,正如政府都未公佈政改方案但報紙已經講晒重點。

我好想呢單消息最終變成流料,發放假消息最多坐三十日板監,但是可以令中上環出入北角既乘客暫時唔駛咁悲慘。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Ravenclaw 發表於 2015-4-16 13:19 | 顯示全部樓層

哦,咁又未必喎,人的心理好怪的...

上客要系門口招呼佢,佢先肯理你,但落客放埋一二邊落d人都肯受你喎(當然唔系遠得太離普)...

西行百德新街沒人肯等你好正常,距離人流位太遠啦,又唔近世貿,又唔近皇室堡,又唔近維園展覽出入口,18P系應該好似2/102咁,停景隆街先吸到客架,但佢又唔停喎...

沒QUOTA埋站呀?得,2仔飛起景隆街,改停伊利沙伯大廈,比18P停景隆街...
ccicoltd 發表於 2015-4-16 13:25 | 顯示全部樓層
好過條 5X,快又唔係快好多,貴又唔夠人貴,講人頭講收費都輸。

現在大丸新路小巴,西行客量如何?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ML29 發表於 2015-4-16 13:52 | 顯示全部樓層

18取消後,德輔道中東行去北角只剩下一條大流水10, 簡直是時光倒流三十年……多謝運吉和新巴這份大禮!
We're part of The Go-Ahead Group
ML29 發表於 2015-4-16 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2015-4-16 13:25 發表

現在大丸新路小巴,西行客量如何?
非常麻麻,據聞周末日間試過要四十五分鐘才等滿一部車開出。
We're part of The Go-Ahead Group
VA54-HN8897 發表於 2015-4-16 13:57 | 顯示全部樓層

大膽D改做循環線,水街出,中環後直達維園天橋經摩頓台入返原有西行路線,再盧押道出返去西環
對一般乘客而言,出商業區一般都係有約/返工,越快越準時越好,反之返住宅區求點對點,多少少時間都可以接受

咁改循環線雖然班次上有控制風險,但總站o係西區一邊,出商業區班次都比較易調動,滿足到以上要求
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-16 16:51 | 顯示全部樓層

最新消息: 今日中西區開會,區議會一致要求所有重組暫緩執行直至下次會議再傾.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工