hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798開特別班次??
開啟左側

[問題] 新巴798開特別班次??

巴士仔HK 發表於 2015-4-17 16:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

路過將軍澳嘅區議員辦事處,見到新巴計劃798開特別班次,由翠林、康盛來往沙田,其實消息有幾真確,宜家進展又如何??
hadboy5 發表於 2015-4-17 16:42 | 顯示全部樓層
798都開左幾年先有山上特別班次,真係進取,但本身東區的服務都不足的杲候,點解仲學人開新線 ,應該係議員一廂情願地去爭取,未必成事
最後熱狗 發表於 2015-4-17 16:53 | 顯示全部樓層
邊個先,你知啦今年係選舉年,某派議員會借啲椅"成功爭取"的

AVD1 發表於 2015-4-17 17:13 | 顯示全部樓層

呢個問題好似之前起討論 290/290A 個 post 度有提過下 798 開分支 o既事,
好似話 TD 係想用 798 開支線服務山上,如果係有 TD 支持的話,呢條線未必開唔成 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
jocosben 發表於 2015-4-17 17:21 | 顯示全部樓層
http://www.districtcouncils.gov. ... io/TTC_15_2_v20.mp3
3月開會運吉代表已經話同新巴積極商討緊,而唔係話考慮丶備悉之類,所以應該會成事
GK3258 發表於 2015-4-17 18:26 | 顯示全部樓層
九巴係咪應該學373B事插隻手落黎
toyl 發表於 2015-4-18 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-4-17 18:26 發表

可能要用88X名義整返架88P嚟行山出落觀道繞道,運吉可能會因為唔行將隧更歡迎九巴嚟做呢條線
kay 發表於 2015-4-18 08:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-4-17 18:26 發表
九巴應該唔比佢由寶林開經山上出沙田多

其實當日巴士公司覆返議員既訴求,兩間公司都不約而同話積極考慮

新巴見到290系咁兜法都咁旺,佢肯唔肯康盛開寶林上將隧呢類690行法都成問題

就算行觀繞,過寶達後落山又得

呢層好睇運吉肯唔肯開綠燈比寶達至康盛有沙田線同時同秀安沙分割

如果唔係就類690行法算
世界很簡單 人類很複雜
dennislokawai 發表於 2015-4-18 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-18 08:12 AM 發表
九巴應該唔比佢由寶林開經山上出沙田多

其實當日巴士公司覆返議員既訴求,兩間公司都不約而同話積極考慮

新巴見到290系咁兜法都咁旺,佢肯唔肯康盛開寶林上將隧呢類690行法都成問題

就算行觀繞,過寶達後落山又得

呢層好睇運吉肯唔肯開綠燈比寶達至康盛有沙田線同時同秀安沙分割

如果唔係就類690行法算

作為翠林人真係好唔鍾意巴士線行將隧,
明明10分鐘已經可以去到藍田隧道口,
但行隧道10分鐘可能係啱啱兜完寶林準備上將軍澳隧道公路。

講真將沙線山上版最大效益肯定係翠林開跟290A咁行彩虹入大老山,
如果真係要同秀安沙分割都應該好似閣下所講寶達後轉入將軍澳道上觀繞,
但無論係隧道版定行山上公路版,單以山上客係未必夠客。

最唔明點解運輸署係都要以798分支開,
明明條線絕對可以係獨立一條線......
youtube.com/c/dennislokawai
kay 發表於 2015-4-18 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2015-4-18 09:01 發表

作為翠林人真係好唔鍾意巴士線行將隧,
明明10分鐘已經可以去到藍田隧道口,
但行隧道10分鐘可能係啱啱兜完寶林準備上將軍澳隧道公路。

講真將沙線山上版最大效益肯定係翠林開跟290A咁行彩虹入大老山,
如果真係要同秀安 ...
因為署方係早前同一議題覆返議員好似對山上將沙有保留

但兩間巴士公司都話積極考慮

既然呢個議題區議員同巴士公司取態接近一致,運吉事後彈弓手都唔奇

至於點解同新巴傾,個人陰謀論就覺得係新巴投唔到將荃既安慰獎啦

同埋既然藍田88X都開得成,寶達至翠林呢段,每日開30分1班將沙基本上無難度,既然沙田線好似政治線咁想開就開,秀安沙又有,無理由寶達康盛翠林無份,不如開飽佢

不過如果寶達後落山去沙田,比著我係新巴,會比較想行觀塘道同九巴堆88X路線搶客,起碼觀塘道有"收視保證",夠唔夠客已經唔係問題
世界很簡單 人類很複雜