hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798開特別班次??
開啟左側

[問題] 新巴798開特別班次??

yuiok158 發表於 2015-4-19 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-19 11:32 發表
796S應該都係等時機取消
差在幾時
睇下老新仲有咩需要換

不過另一方面諗
796S未必算蝕得好嚴重
用2兩架車開42班車
每單平均18個客
低成本低收入路線
況且仲要俾296A踩入去地頭
一唔覺意區議會又話老新服務唔好
要求 ...
796S cut多一部車 變一個鐘一班  再提早尾車到8點咪可以繼續吊命用黎做籌碼開經觀塘道既線
RICKLWK 發表於 2015-4-19 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-19 11:47 發表

至於有人可能會抽水想要 798 坑口尾站入隧道方面,
我個人心諗嗰D板友冇可能咁無腦啩 ……

事實有好多人真係幾無腦, 成日都o念坑口出, 寶林要上山...

798 暫時最大客源係坑口同寶林, 係地鐵排站造成

唔保既有客源 妄想快果小小 唔入寶林就吸引到將南二站既人搭係好不切實際

想快吸引將南客 S線行完將軍澳就好出隧道啦 做乜又要去坑口呢? 因為你住坑口要接埋你?...
將觀分家更加係極反智, 將軍澳山出九龍必經安秀, 咁都唔Group 埋夾硬要拆浪費資源

castanopsis 發表於 2015-4-19 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 RICKLWK 於 2015-4-19 17:40 發表
事實有好多人真係幾無腦, 成日都o念坑口出, 寶林要上山...

唔保既有客源 妄想快果小小 唔入寶林就吸引到將南二站既人搭係好不切實際

想快吸引將南客 S線行完將軍澳就好出隧道啦 做乜又要去坑口呢? 因為你住坑口要接埋你?...
將觀分家更加係極反智, 將軍澳山出九龍必經安秀, 咁都唔Group 埋夾硬要拆浪費資源

視乎邊條線啦
咁事實上坑口上隧道係快過行山近20分鐘(非繁)、10分鐘(繁時)
去到寶林其實行隧道只係快過行山5-8分鐘(非繁)、平手(繁時)

不過我認同798不應拆做 將南/坑口直出、寶林上山
未來將南係有機會夠客飛起坑寶,直接出隧道
無謂浪費時間兜坑口、逼寶林客上山

將觀分家係政治考慮多過交通考慮
都唔知運輸署係負責運輸,定係負責照顧班保皇議員
康翠要兜返落寶林先出隧道實在白痴
人地98P/290/290A條條線都唔再要康翠行將隧
就係因為政治因素搞到798支線要用過時定線行回頭路入將隧真係好唔抵
castanopsis 發表於 2015-4-19 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-19 11:34 發表
呢個係近幾年常聽到的事啦,佢地要296C 拉入去多過296A

將南有796C,點解要296C拉入去?
我係將南人就寧願要296D
castanopsis 發表於 2015-4-19 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-19 11:47 發表
搞成咁嘅結局,你不如責問下班山下議員,
點解當初話要開將荃的時候,有某D議員要條線拉入將南,
但又有D議員嫌三嫌四,唔比將荃服務秀茂坪四順,
搞到得罪左成個觀塘山班保皇派議員 ?
不過,佢地只會答四個字 : 「關我咩事 ?」。

其實第一個應該問責既,係運輸署
運輸署當時個處理手法,絕對係行政失當

將荃一開始個plan係無入秀明道,係行秀茂坪道
點知諮詢完一輪之後,運輸署在沒有任何通知下突然將條線畫咗入秀明道同四順
感覺就好似博大霧咁
運輸署個做法,係有違程序公義,真係抵俾人鬧

其實唔好話山下班議員
當時連唔少居民、版友都火滾
你可以搵返當年既post,連唔少山上版友都反對條線突然間畫入秀明道
transbus 發表於 2015-4-20 00:31 | 顯示全部樓層

其實山上將沙同秀安沙係有得重組分工,
例如山上將沙搬上安秀道做安達臣新區,
秀安沙變秀順沙,在未來拉上安達臣石礦場。
或者山上將沙行番秀順,秀安沙變安沙,
主力服務安達臣居民,做住10/20分一班先,
在石礦場入伙後拉去該 ...

就算要秀茂坪頭站,
都冇理由中秀頭站開返上安達,
上返斜咁白痴又做唔到四順咁冇效率。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2015-4-20 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-4-19 12:16 發表

其實安達臣未入伙未有區議員,不過唔需要佢地,現有議員都會反對,因為佢地覺得咁樣令到安達臣「無車搭」,
成班人走落秀茂坪搭車,影響佢地喎。

不過我想講,從前係同一個運吉高級主任睇住觀塘同西貢兩區的,
但自從舊年決定加 ...

即使要將觀分家,
觀塘山線都冇可能夠客秀茂坪止步。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-20 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-4-19 11:34 發表
呢個係近幾年常聽到的事啦,佢地要296C 拉入去多過296A
解釋得好D係區議會近年好鐘意覺得你做得唔好
就話不如要第二間公司入黎做

當然296A拉長既對老九就吸引力唔大既
296D應該就老九應該都冇問題既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
transbus 發表於 2015-4-20 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-19 12:25 發表
情況等同將荃後期建議拉入去秀明道無咩分別..

觀塘個別地區最叻係,要乜就有乜

更甚者曾經有人發夢話用中秀黎做轉車站添

秀明道有290A以後,
加埋沙田線肯定到流量極限,
話要轉車站條友食乜大..
transbus 發表於 2015-4-20 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 RICKLWK 於 2015-4-19 17:40 發表

想快吸引將南客 S線行完將軍 ...

用人口估計,
康盛翠林組合將軍澳山下任何一區,
班次一定比組合順秀線優勝。
藍田油塘組合順秀成線,
班次又會比藍田油塘直上公路線吸引。
分家未必百無一是。