hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798開特別班次??
開啟左側

[問題] 新巴798開特別班次??

castanopsis 發表於 2015-4-20 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2015-4-20 00:44 發表

用人口估計,
康盛翠林組合將軍澳山下任何一區,
班次一定比組合順秀線優勝。
藍田油塘組合順秀成線,
班次又會比藍田油塘直上公路線吸引。
分家未必百無一是。 ...

問題係藍田已經有條88X
油塘我傾向長遠用88X跟603走線做埋
藍田應該唔會肯放一條觀繞特快沙田線

山下就更加
798本身夠客,好難說服新巴改佢上山
更遑論要過區議員一關

如果米已成炊
秀安沙真係要開
其實仲有辦法可以開康翠過山沙田線,不過就要進取少少
例如:康翠+四順一條,秀茂坪+安達臣一條
不過非繁個班次可能連20都維持唔到

3ASV174 發表於 2015-4-20 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-4-20 00:38 發表

秀明道有290A以後,
加埋沙田線肯定到流量極限,
話要轉車站條友食乜大..
秀明道除左有 290A,
仲有 213D、秀安沙同安秀東區線。
transbus 發表於 2015-4-20 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-4-20 01:16 發表
秀明道除左有 290A,
仲有 213D、秀安沙同安秀東區線。

所以應該要趕走213D做安達臣專線,
甚至拎佢夾95重組成康翠彩雲尖旺特快做低213x,
縮埋13x落中秀。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GW5878 發表於 2015-4-20 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-19 11:32 發表
796S應該都係等時機取消
差在幾時
睇下老新仲有咩需要換

不過另一方面諗
796S未必算蝕得好嚴重
用2兩架車開42班車
每單平均18個客
低成本低收入路線
況且仲要俾296A踩入去地頭
一唔覺意區議會又話老新服務唔好
要求 ...

如果咁講 , 796S係有戰略價值
取消左就等同開綠燈放九巴296A入去

我係新巴就唔打算取消呢條雞肋,反而呢條線成本論應該唔係十大,
最多真係學上面咁講再Cut一部車,再可以退守彩明街為總站,做返796A走線守住個調景嶺
hadboy5 發表於 2015-4-20 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-4-20 02:29 發表

如果咁講 , 796S係有戰略價值
取消左就等同開綠燈放九巴296A入去

我係新巴就唔打算取消呢條雞肋,反而呢條線成本論應該唔係十大,
最多真係學上面咁講再Cut一部車,再可以退守彩明街為總站,做返796A走線守住個調景嶺 ...
但聽聞今年係建議取消喎,將資源去俾796P 加班兼開下繁喎,我相信將南議員歡迎296A 多過796S 掛,亦符合左將南要轉車到新界各地方,今年方塊珊要求796S提供轉乘優惠俾轉乘九巴的人喎
S3BL100 發表於 2015-4-20 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-4-20 00:34 發表

即使要將觀分家,
觀塘山線都冇可能夠客秀茂坪止步。

其實未必,淨係彩雲加四順加秀茂坪寶達都已經接近廿萬人口…

就算係秀安沙,佢地標書要求班次都係 15 分一班,派 10 部車

原帖由 transbus 於 2015-4-20 00:44 發表

用人口估計,
康盛翠林組合將軍澳山下任何一區,
班次一定比組合順秀線優勝。
藍田油塘組合順秀成線,
班次又會比藍田油塘直上公路線吸引。
分家未必百無一是。 ...

亦唔見得。康翠如果夾山下,一定係夾寶林,但寶林人口都係十萬人左右(定係好似唔夠十萬人?)

原帖由 transbus 於 2015-4-20 01:33 發表

所以應該要趕走213D做安達臣專線,
甚至拎佢夾95重組成康翠彩雲尖旺特快做低213x,
縮埋13x落中秀。

呢樣亦無可能,因為 95 往返尖沙咀車程太耐,一定取代唔到 13X/213X,其次縮 13X 落中秀,
如果無 213X 同山上將尖的話,寶達就會無車去尖沙咀,況且人地肯唔肯放走條線都係問題

不過我原則上支持 95 同 13D/213D 重組,95 改經安達臣,然後秀明道開條行山走的旺角半直通線(2X 有想像空間)代 13D/95,
至少正常過搵條 213D 中秀兜上山(其實唔慢),再拖重疊線 13D/95 走向相反由上面入返秀明道,搞到咁多條線重疊浪費資源。

原帖由 transbus 於 2015-4-20 00:31 發表

就算要秀茂坪頭站,
都冇理由中秀頭站開返上安達,
上返斜咁白痴又做唔到四順咁冇效率。

其實中下秀都有人嫌條線兜,不過覺得好過無,所以都會支持。

同埋仲有樣野,就係佢地享受過頭站的好處後,肯唔肯放條線逆走返正常行法,都會係問題,
尤其佢地覺得頭站變中途站,會搞到無位坐/上唔到車,拉條線入康盛翠林就更加 no way

fb.com/scientisthk2usa/
hadboy5 發表於 2015-4-20 10:50 | 顯示全部樓層

798特別班次建議由康盛開,經翠林落山後798原線,無寶達份,詳情過左今日先有得睇,因為其中一個議題係呢個
ahwo1933 發表於 2015-4-20 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015/4/20 09:01 發表

其實中下秀都有人嫌條線兜,不過覺得好過無,所以都會支持。

同埋仲有樣野,就係佢地享受過頭站的好處後,肯唔肯放條線逆走返正常行法,都會係問題,
尤其佢地覺得頭站變中途站,會搞到無位坐/上唔到車,拉條線 ...

但係
有好過無 / 頭站變中途站 / 無位坐 / 上唔到車
呢d咁既理由唔係大晒,
而家秀沙線咁樣行法根本係好畸形,運吉仲要完全無視四順既需求,
如果咁都可以構成秀沙線以秀茂坪做頭站既理由,我覺得秀茂坪人未免有d自私了
gn3509 發表於 2015-4-20 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2015-4-20 10:51 發表

但係
有好過無 / 頭站變中途站 / 無位坐 / 上唔到車
呢d咁既理由唔係大晒,而家秀沙線咁樣行法根本係好畸形,運吉仲要完全無視四順既需求,如果咁都可以構成秀沙線以秀茂坪做頭站既理由,我覺得秀茂坪人未免有d自私了 ...
其實定線上,安達臣/秀茂坪/四順只可以3揀2黎做,點都有1區會做唔到,否則頭站區會兜到嘔
今期流行:690是原罪
S3BL100 發表於 2015-4-20 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2015-4-20 10:58 發表
其實定線上,安達臣/秀茂坪/四順只可以3揀2黎做,點都有1區會做唔到,否則頭站區會兜到嘔

其實又唔係咁講,因為如果跟 290A 行法的話,安達臣南村可以搭電梯去寶達搭車,北村可以搭電梯去利安道搭車,
一樣做到安達臣兩條村。(按:不過係有人唔同意,有人堅持咁行會令安達臣「無車搭」)

調轉頭,秀安沙行法,部份四順可以搭電梯上去安秀道搭車,但唔係成個四順都受惠。

運吉唔去揀個服務到最多人的行法,而係偏要利益輸送走去只覆蓋一部份人口,又搞到剩返的地區唔夠客砌全日線,好明顯係有問題。
fb.com/scientisthk2usa/