hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴訂左猛獅A95?
開啟左側

[問題] 城巴訂左猛獅A95?

LNChickenRice 發表於 2015-4-22 04:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-4-21 22:25 發表
真係新城邊度咁多線岩用12.8米.......
數來數去又係962/969

呢方面0既0野,以小新、城城一貫0既性格而言
只要批12米巨龍(都就快同各位講拜拜啦,要悼念0既好趁早啦)
夠位轉彎0既路面
仲有一日會有架咁0既超級長巴挑戰「極限」....
(之前12米躉上砲台山道斜,搞到熄冷氣先行得到0既「創舉」...
連小弟都仲記憶猶新(雖然只係晌本區聽過)...
有乜0野更惡搞0既路面,
比得上搵架12米大躉行971、A10 0既域多利道天險路段
更令各位巴絲嘖嘖嘖....大跌各位0既眼鏡??)
所以,只係962/967/969系同B3系
用得12.8米長車...呢個講法真係要等架Lion's City(A95)到0左
真係同過同一長度0既富豪、E50D比較過先知...
而家講的話真係只有MAN車廠代理先講到
(不過事實係唔係連興華邨總站
都可以照樣出入如儀...就真係要膽粗粗試過先知...)<-之前要嘖嘖嘖小弟0既,夠啦...

跟進問題等各位補充一下:
已經知道富豪架超長B女同超長E50D
夠位扭到12米巨龍可以扭到0既急彎
(否則B1唔駛搵佢地打仗啦)
唔知架A95、超長「駛驚你呀」(<-Scania)
晌呢方面0既數據,會唔會仲好得過佢地...
[以下純粹惡趣亂Gag...不喜此道者當發惡夢就算啦...
講唔定新城退完富豪奧林比安之後,真係搵呢款A95周街走的話...
成街都係0個款Gemilang車身的話...以為香港已經變0左亞洲版0既柏林
(柏林巴士0既車身色彩樣,請參考OSMI: 90%同城巴車身色彩相近...
隻黃色只要用返7500 0個款就十足十一樣...死未?!)
就搞笑啦..."國會大樓(Reichstag)邊度落呀??"(乜唔係政總咩??)]

PS 原來「超長陣大行動」連德國車廠都唔放過...
麥總理呢位管家婆好等錢駛咩?(講笑0者...)
反而同馬來西亞總理問呢句更貼切[砌車0既地方嘛...]

PS2 不過連小弟都要嘖嘖嘖埋一份:
12.8米巴士晌香港成功落地之後...
真係「飢不擇食」到連馬來亞MAN都殺?!
[嘖埋一份啦:反正仲以為嶼巴先會「戀MAN成癮」...
原來係Neoplan廠0既母公司(MAN!)準備搭後路...]<-咁先嘖聲四起...
至於Neoplan廠囉喎:由樓下巴打得知: 已經俾「康有為」(青年)食埋....
連仇都無得報~

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
ccatvb 發表於 2015-4-22 10:03 | 顯示全部樓層
唔知架A95、超長「駛驚你呀」(<-Scania)

仲有12.8米scania黎新城?車身打算用邊隻?
講唔定新城退完富豪奧林比安之後,真係搵呢款A95周街走的話...
成街都係0個款Gemilang車身的話...

要搵呢款A95周街走的話, 搵到個好啲既車身先啦
至於Neoplan廠囉喎:
佢地已經食0左杜拜公交張大單,得閒搞香港版先再嘖過啦...

neoplan城市巴士部2008年獨立咗叫viseon, 2012年青年收購咗佢大部份股份, 但係佢已經係2013年倒閉
s3bl469@73a 發表於 2015-4-22 13:03 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2015-4-23 23:07 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

借問聲Man同Benz有咩關係?
KCRC . Keep Moving
LNChickenRice 發表於 2015-4-24 02:45 | 顯示全部樓層
MAN同平治都係來自德國
不過佢地好似係「競爭對手」,多過合作伙伴...
(貨車、巴士同論...)
如果真係要搵平治車廠0既0野:
最新同巴士有關0既,
應該係Optare廠用0左平治引擎0既MetroDecker...
(恕小弟口多了...)

再回一回樓主0既A95車身問題...
小弟都認為情願要返澳洲Volgren廠0既「四正」車身
而唔想見到呢種酷似德國本土版車身0既雙層巴士
晌香港「漫遊」...(如果是這樣,恐怕比德國本土版Lion's City來港
更加搞錯了[左右軑只係其中之一,最怕有外地朋友
以為香港係德國0既_______就水洗唔清啦]...)

不過:睇返上次九巴要0左Volgren車身0既超豪
而故意「去新加坡版化」(SMRT都有同款同型0既超豪,
不過車身同香港版有明顯不同,有興趣0既可以搜尋一下)0既動作而言...
MAN車廠如果繼續沿用Gemilang車身
而當九巴、新城0既「改版」要求無到的話...
真係幾百架貨仔出完就算?

最後,Scania 12.8m版只係對照於MAN A95 12.8m版本而言
(見本文#7回文...)
車廠本身如果有興趣加入「超長版」0既行列的話,
一定會吹風等各位知道...
[即係12.8m版Scania: 只係各位巴絲隨便講出口0既車款
而九巴方面的樣版車通告亦只見12m歐六排放標準0既Scania出沒...]
小弟前文所言0既前提:
如果官方資料有12.8米呢個長度0既巴士車款介紹之時
不妨拎一拎佢地0既「迴旋半徑」資料,同架超長E50D比較一下...
(到底英國巴士扭得到急彎,定係呢堆別國新車更扭得...)

PS 小新、城城會唔會要Scania超長版巴士...
要福方車行0既朋友先放到風俾各位...
水晶球惹的美麗誤會,務請各位巴絲諒解就好了~
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
s3bl469@73a 發表於 2015-4-24 06:52 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2015-4-26 13:33 | 顯示全部樓層

allen_814 發表於 2015-4-26 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 s3bl469@73a 於 2015-4-26 13:33 發表
The Basic Specifications in MAN ND363F:

Engine: MAN D2066 LUH-33 engine Inline 6-cylinder; Twin-stage turbocharged with intercooling.
– 10518 cc, 360 bhp (265 kW) at 1900 rpm
– Torque rating of 18 ...
其實個網址講既系新加坡spec,香港版應該會有所差別,12.8米同開頂版都可以定制,只不過系錢嘅問題
PZ8490 發表於 2015-4-26 23:52 | 顯示全部樓層
明明之前標書將12.8米改為全部12米,何來會買12.8米A95?
tonytsang_hk 發表於 2015-4-27 09:03 | 顯示全部樓層

請問香港買嘅話有無原廠德國車身呢個option?