hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 解決站立乘客分佈不均, 可以將來車尾加落車門提供誘因? ...
開啟左側

[問題] 解決站立乘客分佈不均, 可以將來車尾加落車門提供誘因?

238X 發表於 2015-4-20 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex_Tsang 於 19/4/2015 22:12 發表
邊有用呀, 地鐵都係好多空間比人企, 咪又係企晒門口位, 自私係改唔到的!

鐵路所有門都係既可上又可落,
巴士如果有後門,就會有分工,
應該用而家嘅電車比較。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GNZ9068 發表於 2015-4-20 03:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2015-4-19 15:52 發表
由於有冷氣,引擎,加上低地台化
要好似電車一樣在最尾才設閘門
幾乎不可能,即使12.8米設三門亦
未必符合機械強度等條件。

識唔識得分 Low Entry 同 Low Floor?

雙層車車尾門不可能?不如你去 Google 下德國挑 MAN LCDD(Viseon LDD)、TfL 批 NBfL 先。

原帖由 238X 於 2015-4-20 00:56 發表
鐵路所有門都係既可上又可落,
巴士如果有後門,就會有分工,
應該用而家嘅電車比較。

New Routemaster 三道車門均可上落。

原帖由 bobbycheng 於 2015-4-19 19:22 發表

如果係hybrid車既話左邊車尾仲有部發電機佔用更多空間
所以現行技術好似都好難有車尾落車門
除非好似幾十年前咁係冇冷氣既前置引擎車

NBfL 咪後置引擎兼 Hybrid 又有冷暖氣囉。
唔是我威威, 只是你廢廢 =]
lsc04d11 發表於 2015-4-20 05:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 19-4-2015 10:12 PM 發表
邊有用呀, 地鐵都係好多空間比人企, 咪又係企晒門口位, 自私係改唔到的!

完全認同,常常在尖沙咀(往中環方向)登車,明明落左十幾個,有D仲要好辛苦「捐」出黎,排第一O個個又「懶」係心急要上車,到等人落哂車終於上車,點知入左車廂行一步就停,後面仲有四、五個要上啊,大佬,排第一就行入D啦!
如果金鐘落,開對面門,入D都有助你早D出。
如果中環落,邊邊門都唔知,企近O個邊真係有著數?

除左自私,我真係諗唔到有咩理由。(要扶手,入面都有D好握D既扶手,要倚靠在門旁,你覺得後面仲有人上,你可以做到?)
我排第二,我為後面既人行入D,仲要俾人「啤」……

係唔入,就唔入,巴士都一樣。
試過屯門市中心上K52,一個小家庭(兩大一細)在市中心上車便差不多企到O係黃線,我真係忍唔住要出聲,「上面仲有位啊」,然後佢都係唔肯移入,我只好擠過去樓梯然後走上上層,嘩!何其壯觀(少於一半位置是可坐的,仲有大把雙人位揀)
那些成日叫D細路唔好上上層既家長都係可惡的,一條長者甚多、手推車甚多的線,既然小孩想上去(又唔係早落車),為何不肯讓他們上去,安全問題?下層咁多手推車及長者(難以捉緊扶手),都有好多安全問題嫁!

matchnacu 發表於 2015-4-20 13:50 | 顯示全部樓層

以九巴為例,如果有個人行到去車尾企的話,對於企ge人同坐緊要落車ge客都唔方便,如果係一個身型大份少少而且仲拎住d野,我真係寧願佢企响車門附近,佢要讓位比人落車又辛苦,落車ge又唔方便
ccchhhuuunnn 發表於 2015-4-20 14:02 | 顯示全部樓層
中門打後雖然成日無人企, 或企好少人
但該走廊太狹窄,除非全車人只會同一個站落
否則讓路畀人落車其實很困難
就好似倉庫番要讓位再填第二個位, 該條走廊空間比地鐵更少
我自己成日趁無乜人而企呢條走廊
但好多時讓路比其他人落車直頭要半坐上近走廊嘅坐椅上嘅 Arm Rest 先畀人容易過到

除非下層中門後改做2+1位或兩邊横排位
否則要呢個位多人企甚至車尾落車都幾困難
cat666 發表於 2015-4-20 14:18 | 顯示全部樓層
以前有些單層巴士車尾有落車門 (車種忘了)

但有些交通意外:如婆婆個子太細,
司機倒後鏡見不到, 發生意外。
he3543 發表於 2015-4-20 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2015-4-19 20:01 發表

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Routemaster

前中後三門唔係無,不過以New Bus For London為例,載客量並唔高

雙梯三門係載客量死症吧…
學第一代E200設計,應該係最好…
S3V3 發表於 2015-4-20 16:53 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

其實走廊窄係咪因為車身左右多咗側架?
龍/鷹車系車尾走廊闊過奧林比安車系,奧林比安車系係有側架,龍/鷹車系無

走廊闊度係會影響啲人行唔行去車尾,有時唔係唔想行入車尾,行得入去,
過一兩個站,坐係車尾/車軸座位上既人,或者同你一齊企係車尾走廊,但企係你後面既人,
佢地要落車嗰陣,根本無得避,好彩既有個位坐,就唔會阻住人,
一係就被迫行去中門,一係被迫企上座位上既地台(高一級)。

如果車尾走廊闊度有返龍/鷹車系咁闊,小弟真係唔介意企入啲

3AV300~HG3211
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-20 16:59 | 顯示全部樓層
三門當然有佢一定既好處
不過載客量真係一個大問題
NBfl capacity 得87
LCDD成13.7米都係得128

而家後面既空間的確用唔得盡
但其實後面企到實最多都係得6-7個人
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ccchhhuuunnn 發表於 2015-4-20 17:09 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V3 於 2015-4-20 16:53 發表
一係就被迫行去中門

行去中門通常唔work
一黎由車尾去中門只會越黎越迫
二黎你只係重覆做緊原本車尾要落車既人既困難動作, 要overcome走廊企嘅幾個人,只係減咗你自己