hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 17/4 692P 尚德廣場站上客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 17/4 692P 尚德廣場站上客量

3ASV174 發表於 2015-4-20 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2015-4-19 23:53 發表
692P兜坑口同將南先啦
得2個屋苑(仲要近地鐵)
得60個客已經好算好啦。
第一班車就有 60 個客,
第三第四班車加埋兼且計埋調景嶺都唔夠 60 個客,一卡地鐵坐晒有餘。

反正九巴只做尾兩班車,
其實九巴撒出呢條線拎o的車去做 290 將南都可能更多人得益。
kl9327 發表於 2015-4-20 01:54 | 顯示全部樓層
其實 692 根本學 948 咁運作就最好。
kuro 發表於 2015-4-20 02:20 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2015-4-20 02:24 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-4-19 19:35 發表
以繁時客量黎講,的確講唔上係「好」。

但要搞佢?搞左18X 先啦!我肯肯定而家既18X 繁時都做唔到60人囉!

再講,而家非繁既18X,同當年非繁既692其實差唔多。
而692夜晚返將軍澳,點都多客過而家18X 非繁。

18X 食屎啦 ...

又咁講,當年大叫蝕本既唔係新巴,係九巴
而新巴時段又真係好生意D

所以692同18X兩條線唔能夠證明新巴取態古怪

原帖由 kl9327 於 2015-4-20 01:54 發表
其實 692 根本學 948 咁運作就最好。

有D山頭人就話學左948就冇將荃
利字當頭所以692要死
neoplan720p 發表於 2015-4-20 09:46 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

哈,你都承認左692夜晚係單向有客。

咁,18X呢? 佢連單向有客呢個條件都無呀!

仲霸住7架車做咩?
053h4 發表於 2015-4-20 09:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2015-4-20 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2015-4-20 02:20 發表
港鐵將軍澳線已經100.6%
次次係調景嶺過後有一半港鐵客去港島。
而且仲有改善空間,係咪要削減居民權利呢?
1. 人地個100.6%講緊油塘過海
2. 你覺得60個人好大影響?大家搭龜企入少少都載多唔只呢個數
字大只顯得人自大
castanopsis 發表於 2015-4-20 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2015-4-20 10:01 發表
1. 人地個100.6%講緊油塘過海
2. 你覺得60個人好大影響?大家搭龜企入少少都載多唔只呢個數

六十個人影響係唔大
但你第一個論點似乎有問題
因為692P既客搭港鐵係要經過100.6%既一段(油塘——鰂魚涌)
castanopsis 發表於 2015-4-20 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-4-20 09:55 發表
692 上繁開幾班, 學948下繁提供服務, 用紅隧空載回車已經可以減少支出(當然, 日間可以載兩三個客過海, 係應該CUT)
唔計成本, 西區流水線同特快線非繁一個單收入都唔知有無晚間 692的 50% ...

以692既客量,根本未至於要全條取消
不過既然取消咗,就唔好奢望可以開得翻(至少將藍隧道開通之前都唔會有機會)

宜家可以做既
係將兩班甚至全部四班692P改做坑口兜尚德上公路
相信客量點都好過行調景嶺
GK3258 發表於 2015-4-20 16:58 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-20 16:45 發表

以692既客量,根本未至於要全條取消
不過既然取消咗,就唔好奢望可以開得翻(至少將藍隧道開通之前都唔會有機會)

宜家可以做既
係將兩班甚至全部四班692P改做坑口兜尚德上公路
相信客量點都好過行調景嶺 ...
係啊經你樓下就乜線都變神仙架喇
比我就寧願佢拎埋兩部車落290
有遠比巴士快既地鐵都要拎兩架車黎載嗰十幾個人,真係過份
老實講朝朝睇住七點九班客上車,真係無乜幾可有三十個人
繁忙時間都坐唔滿既車,無權浪費地球資源