hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 17/4 692P 尚德廣場站上客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 17/4 692P 尚德廣場站上客量

~誰@359~ 發表於 2015-4-20 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-20 16:41 發表

六十個人影響係唔大
但你第一個論點似乎有問題
因為692P既客搭港鐵係要經過100.6%既一段(油塘——鰂魚涌)
100.6%果陣未做2+1
字大只顯得人自大
lsc04d11 發表於 2015-4-20 19:54 | 顯示全部樓層
692P勝在尚德都會等夠鐘先開車。不過隔離係兩蚊機,一直搭開的都應該是692P fans
castanopsis 發表於 2015-4-20 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-4-20 16:58 發表
係啊經你樓下就乜線都變神仙架喇
比我就寧願佢拎埋兩部車落290
有遠比巴士快既地鐵都要拎兩架車黎載嗰十幾個人,真係過份
老實講朝朝睇住七點九班客上車,真係無乜幾可有三十個人
繁忙時間都坐唔滿既車,無權浪費地球資源 ...

可以參考返運輸署上次數客份文件,調景嶺幾乎班班都得個位數字客量
(692未取消之前,我係日日都經過692P調景嶺個站,七點九班車係的確得幾個人上)
做坑口點都好過做調景嶺先啦
當年692行完坑口點都有20-30人
而且坑口搭地鐵點都逼過調景嶺

講真,頭兩班692P客量都唔算話好差,未至於要cut
早繁比佢惡劣既有103P同796S
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-20 21:15 | 顯示全部樓層

其實條692都升左天
唔使下下都要針住連條692P都想佢消失既

上繁過海巴其實一直都有市場
會唔會其實係條692P有D定位上
又或者開車時間上既問題
需要搞一搞
先再諗下成條取消晒佢呢?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 正解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2015-4-20 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-20 21:15 發表
其實條692都升左天
唔使下下都要針住連條692P都想佢消失既

上繁過海巴其實一直都有市場
會唔會其實係條692P有D定位上
又或者開車時間上既問題
需要搞一搞
先再諗下成條取消晒佢呢? ...

692P定位上的確有問題
姑且無論將軍澳定線究竟合唔合理
其實692P港島條線都唔係定得好好

我自己就覺得如果要留四班過海車,應該係留四班692而唔係692P
東廊塞車,唔少版友都話行北角+清風街仲快,692P行東廊意義不大
而事實上,692未取消之前,早繁個客量平均嚟講係好過692P

另外,就算條線唔行北角,灣仔個停站都好有問題
明明過海東隧特快線最吸引就係搭地鐵唔方便既灣北
偏偏692P一停就停到分域街
連灣仔警署個站都skip埋,真係自己搵嚟衰

中環又係既
四班特別車
唔夠quota唔入內街都算啦
但你行干諾道中都唔該就停多幾個站啦
條線過咗皇后像廣場一飛就飛到總站
成個中環客就咁俾你倒走晒
GK3258 發表於 2015-4-20 22:29 | 顯示全部樓層
依家問題係想做起條線定係善用資源。
樓上幾位版友講既方法係去做起條線,效果唔評論,問題係點解要做起條線?
得一班車客量叫做見得下人,另外三班都係一pat屎,就算比你改完路,客量有得升,條線都唔會好搵。咁做乜仲要死霸住啲資源呢?
將軍澳好多線需要資源,資源應該係用於載廿幾人既廢線,特別係當佢有更平更直接更快既線取代。地鐵擠塞唔會係藉口,你要上一樣上到。
3ASV174 發表於 2015-4-20 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-20 22:01 發表

692P定位上的確有問題
姑且無論將軍澳定線究竟合唔合理
其實692P港島條線都唔係定得好好

我自己就覺得如果要留四班過海車,應該係留四班692而唔係692P
東廊塞車,唔少版友都話行北角+清風街仲快,692P行東廊意義不大
而 ...
留得 4 班車過海,唔一定要 4 班車行車路線一樣,
根本 692P 夾硬開 4 班係無意思,太密又無咁多客,拉疏太晏開一樣無客,
最好就一人一班,拉返疏o的,然後兩間公司各自將另一班車拎去坑口北開,之後寶順路直上隧道,或者會好過依家少少。

不過條線最大問題係將軍澳隧道塞、東隧塞,反而東廊直落灣仔塞極有數,
係有位坐,不過有位坐都唔係賣點,坑口好多人早就識搭回頭車去寶琳霸位,至少坐到北角,再者就算搭回頭車都一定會快過 692 坑口直上隧道過海,
客就肯定唔會多得幾多,但有 40、50 人過海,總好過依家兩班九巴各自載住廿幾個客過海獻世,調景嶺尚德根本連繁忙時間都養唔起 4 班車。
kuro 發表於 2015-4-20 22:31 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2015-4-20 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-4-20 22:29 發表
依家問題係想做起條線定係善用資源。
樓上幾位版友講既方法係去做起條線,效果唔評論,問題係點解要做起條線?
得一班車客量叫做見得下人,另外三班都係一pat屎,就算比你改完路,客量有得升,條線都唔會好搵。咁做乜仲要死霸住啲 ...
根本個問題係無論港鐵幾逼,
將軍澳線沿線o的人過海都係寧願逼港鐵唔搭隧巴。

就算係 694,朝早八點鬆少少都已經幾乎空車出藍田。
GW5878 發表於 2015-4-20 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-4-20 16:58 發表
係啊經你樓下就乜線都變神仙架喇
比我就寧願佢拎埋兩部車落290
有遠比巴士快既地鐵都要拎兩架車黎載嗰十幾個人,真係過份
老實講朝朝睇住七點九班客上車,真係無乜幾可有三十個人
繁忙時間都坐唔滿既車,無權浪費地球資源 ...

有幾過分 ?
第一班車如果換左10.1短Dart,一站頂閘都仲得
咁符合你個屎忽要求未 ?   

不過之前都有人提過
692P係一條線For唔想企同迫既人搭
你換架10.1短Dart即係趕客
頂閘只係頂到一日,第二日就變返只坐滿坐位

所以用一般線標準睇692P根本唔公平