hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門交通會就rdp的意見
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯門交通會就rdp的意見

樓主| FBI2 發表於 2015-4-22 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2015-4-22 01:01 發表

白鴿黨議員要求運輸署分開列出E33和E33P巴士數量,因為上次禮記議員對E33抽調班次到E33P表示不滿,不能因為要加強E33P服務影響E33的乘客。

白鴿黨議員亦認為這次E33P不是全日服務,再次提出她E33U的計劃,利用E33P車隊在E3 ...

陳樹英連自己兆康選區都搞唔好,又想周圍係屯門搞搞震辣火頭,好似成個屯門佢都要管,但係又沒有智慧咁管,搞到自己係區內神憎鬼厭.

仲話出來選立會,連醜字都唔識寫,雖然我曾經是佢老公既忠實FANS(可惜自從李永達撤出綠島,加埋佢多年來處理不好41提速後,已轉投左派),但係都睇唔過眼.

一個唔識分庄閒,不知天高地厚既區棍,入到立會都會俾人排斥,衰D講句,長毛光頭陳都識分庄閒啦. 基本上,你去到屯門問班街坊,咁多位區棍最討厭邊個,十個被訪,
九個都會話係陳樹英.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
bestwishes706 發表於 2015-4-22 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-22 09:56 發表

陳議員去左日本玩,沒有出席會議.
另外,收回龍運E33專營權,老運根本不會睬佢,而民建聯也知道,只不過口號上要咁做,逼九巴改善E33.

其實本來九巴想用59A和E33P交換,但今年係選舉年,右派搵59A和E33U去做勢,就算左派妥 ...

可能要62X全日,259D飛市中心安友交換先過到
LN9267 發表於 2015-4-22 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-4-21 15:07 發表
乜屯門區只有59系?
咁962c早上往東區一班冇傾過???(傾得呢個一定962x頭車問題)

區議會是逐組逐組討論路線計劃,區議員歡迎962c增設早上往東區的服務,朱順雅希望可以增加多一班962c早上班次,陳樹英則要求962c在西隧可以有962系列免費轉乘優惠。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
hadboy5 發表於 2015-4-22 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-22 09:56 發表

陳議員去左日本玩,沒有出席會議.
另外,收回龍運E33專營權,老運根本不會睬佢,而民建聯也知道,只不過口號上要咁做,逼九巴改善E33.

其實本來九巴想用59A和E33P交換,但今年係選舉年,右派搵59A和E33U去做勢,就算左派妥 ...
哂氣,係人都知龍運唔夠車玩多過唔願意改善服務,但九巴同其他公司就調返轉,係屯轉轉車會上到E33咩,諗果個都有問題,師兄體諒下白鴿黨啦,人地係區內僅餘五席,咁啱分佈係屯門五個方位席,亂咁來增加所謂政績係人序常情姐,但千萬唔好無料扮四條,但陳樹英年年都當選喎,點會唔受歡迎,增心希望59A 可以換D 有價值同有用的線返來
hadboy5 發表於 2015-4-22 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 bestwishes706 於 2015-4-22 10:07 發表

可能要62X全日,259D飛市中心安友交換先過到
呢項唔係被建制阻住嗎?雖然我支持區內的建制,但未至於盲撐
ccchhhuuunnn 發表於 2015-4-22 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-4-22 10:49 發表
增心希望59A 可以換D 有價值同有用的線返來

59A死真係問題不大
只不過而家換返黎既野太少
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-22 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-22 10:49 發表
哂氣,係人都知龍運唔夠車玩多過唔願意改善服務,但九巴同其他公司就調返轉,係屯轉轉車會上到E33咩,諗果個都有問題,師兄體諒下白鴿黨啦,人地係區內僅餘五席,咁啱分佈係屯門五個方位席,亂咁來增加所謂政績係人序常情姐,但千萬唔 ...

駛乜體諒? 搞好自己選區先啦,周圍豎敵,小心下屆屯門得番2席.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hadboy5 + 1 我好期待樓下兩條廢柴收皮,除左撐遮外無野做 ...

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
shakugan2005 發表於 2015-4-22 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-4-22 11:13 發表

59A死真係問題不大
只不過而家換返黎既野太少

我相信66死左之後66M/66X/961所謂加左既車已經cut番走哂囉, 咁你信唔信59A死左59M/59X真係會加班? 到時冇左59A疏導而259E/259C果D又收檔, 換來既只係天價259X, 仲要預計係總站上車要九個字先到小欖, 到時要係龍門居上車就執生啦!

shakugan2005 發表於 2015-4-22 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-21 14:42 發表
剛剛聽完,有以下結論:
1/ 59A議員要求維持現狀,足足嘈左成個鐘(但用60M>59A的收費去嘈離譜,一日都唔知有冇十人咁樣用,好心九巴上年行政指令左算...不過,九巴自己其實都不太想縮59A)
2/ 59S取消議員反對
3/ 259系減班 ...

1. 60M轉59A果度係任何一份報告從來係隻字不提加零補償未更離譜, 求其塞番個同價轉乘出黎未得囉!
2. 其實應該cut左59S先縮N260班...
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-23 12:49 | 顯示全部樓層

59A現時最大問題不是收費上,因為根本好少人因為貪平走去搭59A,問題反而是以下幾點:

1/ 59X不入美樂,59A削線,美樂冇直接巴士出九龍
2/ 下繁X線爆棚,59A幫手清長沙灣美孚上唔到X車班友
3/ 59M和59X現時服務不足以負荷屯門碼頭一帶居民需求

不過,議員要求59A停轉車站,九巴擺明唔會睬佢,除非縮到去美孚以北地方做總站,因為九巴要焗班長沙灣客俾12.8坐X車,冇理
由位位收少1.3.

結論: 59A只能維持現狀,唔停轉車站,非繁和假日減班,直至區選後才處理,或者直接行政指令,將責任推向運輸署

今日,59A單野已變成左右兩派爭票既戰場,所以我認為今年區選前,議員們都唔應該支持任何修改. 另外,屯門交運會主席蘇紹成將退休,下屆主席會換人,到時左右派一定爭坐主席,如果將巴士路線政治化,就唔太好了.