hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門交通會就rdp的意見
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯門交通會就rdp的意見

HS1588 發表於 2015-5-26 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Sita1004-1017 於 2015-5-26 20:56 發表
62X全日解決

之前其實特工哥哥提出果個反建議 ,
即 62X 改為全日而 259D 改番平日繁時服務係幾有效率
62X 有服務既時段 , 平日下繁屯門返東九龍 62X 係可以坐滿 , 紅日更見過要企但 259D 做埋轉車站客都係緊緊半滿
只不過呢個方案實行機會極微 ... 區議會放你先算
 樓主| FBI2 發表於 2015-5-26 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-5-26 20:59 發表

其實都係果句 , 我個人認為 59A 繁忙時間客量真係好勁 , 早繁我覺得仲勁過 M 仔
但係平日非繁同大部分假日班次真係開一班蝕一班 ...
所以我就鼓吹 59A cut 蝕得最甘既平日日間非繁 , 非繁直接收番幾部車慳番油錢
...

要減服務,區棍一定唔肯,特別是民協兩公婆,66取消到而家都仲咬住唔放,又話出深水埗貴左云云.
反而我出招,明增實減,到時實行先知係魔鬼就已經太遲.

不過,59A最佳解決方法係改為早晚繁,走線不變.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HS1588 發表於 2015-5-26 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-26 21:18 發表

要減服務,區棍一定唔肯,特別是民協兩公婆,66取消到而家都仲咬住唔放,又話出深水埗貴左云云.
反而我出招,明增實減,到時實行先知係魔鬼就已經太遲.

不過,59A最佳解決方法係改為早晚繁,走線不變. ...

其實江 X 儀老實講都係聲大過勢 , 係間中會出黎掛 banner 扮關注
由我讀緊小學到宜家我都畢左業佢都仲爭取緊 62X 全日 , 呢 d 咁既傻 dog 其實都唔洗理 .
當年可以咁大意放走左條 59A 已經知呢條友都係無乜料到 , 係近年成功保住到 259D 非繁經市中心
不過要過區議會 , 其實好似可以你咁講過左區選先大執 , 到時屯門區要清瘀血第一條就應該係時候到 57M 了
 樓主| FBI2 發表於 2015-5-26 21:55 | 顯示全部樓層

原帖由 HS1588 於 2015-5-26 21:33 發表

其實江 X 儀老實講都係聲大過勢 , 係間中會出黎掛 banner 扮關注
由我讀緊小學到宜家我都畢左業佢都仲爭取緊 62X 全日 , 呢 d 咁既傻 dog 其實都唔洗理 .
當年可以咁大意放走左條 59A 已經知呢條友都係無乜料到 ,  ...

57M和59A都是屯門瘀血.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
樂仔〞 發表於 2015-5-26 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-26 21:55 發表

59A 都瘀血 ? 講瘀 , 大興幾條線應該仲瘀啦 ...

屯門要做重組 , 應該係做下列幾條線
59A (不過唔係縮短 , 而係大減客少時段班次)
61X 62X 258D 259D (可考慮 62X 全日兼飛起黃大仙 , 做特快 , 同時 258D 259D 改上下繁服務 , 但老九肯唔肯放過 $16.6 黃大仙上車既肥豬肉又另一回事)
57M 66M 68A (66M 改往青衣兼加至 $9.4 , 68A 改往荔景北兼依 61M 走線上山 , 57M 走線落山 , 吸返青公去葵涌既客)
58X 59X 60X 63X 66X 67X (搞掂旺角特快 , 唔好自己搶自己客 , 另外 58X 踢返入轉車站 , 避免搭錯車 , 再處理 66X 呢條瘀血)
hadboy5 發表於 2015-5-26 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-26 21:55 發表

師嗁可否透露各區的瘀血線,好讓沿線居民有定心理準備邊條線將會被人郁?
57M 兩繁有佢的存在價值,但非繁就無,反而佢應該轉型做57U ,只開市區段
hadboy5 發表於 2015-5-26 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2015-5-26 23:47 發表

61X 62X 258D 259D (可考慮 62X 全日兼飛起黃大仙 , 做特快 , 同時 258D 259D 改上 ...
你建議郁68A ,睇怕特工會唔放過你,佢話佢係依靠68A 往返元朗及青衣,68A 最應該執係元朗段唔係市區段
Ravenclaw 發表於 2015-5-26 23:52 | 顯示全部樓層
如果呢,屯轉真系講到好似某人咁,面積超足夠的話,咁真系搵d地圖王翻黎都可以重組路線架啦...

真系一邨一線,然後每條將個班次推到地鐵咁都得架啦...
Sita1004-1017 發表於 2015-5-26 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-5-26 23:47 發表

61X 62X 258D 259D (可考慮 62X 全日兼飛起黃大仙 , 做特快 , 同時 258D 259D 改上 ...
無$8.4出荃灣絕對反對
或者參考一下我既建議
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-905500-1-1.html
siusiupeople 發表於 2015-5-27 09:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽