hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議會對2015-16 RDP意見
開啟左側

觀塘區議會對2015-16 RDP意見

tonylau 發表於 2015-4-22 23:38 | 顯示全部樓層

本人居於四順區已有三十多年,睇住23,23M,26M由多人坐變成而家呢個不論不類嘅組合,其實真係好想呢次重組執一執佢,23、26M呢兩條線本區居民或明眼人都見到成日吉車遊街(26M更甚,23都話平D有人專登等),咁點解班區議員要大大力咁ban佢而唔係利用佢爭取其他本區居民更需要嘅野(例如加車落26,27,又或者619x回程之類),我真係好想知順利,利安,同順天呢3位議員諗咩,死攬住條空氣線,淨係識反反反,襯九巴呢排一反常態咁積極就做下野啦
3ASV174 發表於 2015-4-22 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-22 11:56 發表

觀塘左派話事,加上好識和老運打交道,所以政府好滿意觀塘區會.
所以,唔可以怪觀塘區會搶將荃線入秀明道,鬼叫西貢區會班政棍成日唔聽話.
打交道呢家野,大把人都識,
開會一個樣,背後做野一個樣,十個區佬九個半都係架啦,你估個個都係堆填山,熄左咪都仲走去鬧人咩。

不過你話觀塘聽話,我唔同意囉,
你觀塘區會講一區,TD 管全香港,你過晒自己區o的 items,但條線一踩入人地區就 ban 呀唔得呀唔俾呀嬲豬呀,又咪一樣阻住 TD 做野。
換個角度,你要拉將荃行內街,一樣影響 TD 工作進度之嘛,何來「聽話」?
LN9267 發表於 2015-4-22 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-22 18:00 發表

個個區都有議員上ITALK,收料也好,發益也好.
連老運都有高層上ITALK派發膠袋.

不但有區議員會上italk,而且部分區議員更是交通迷,例如討論巴士上斜能力問題時,可以說出不同型號的巴士「馬力」如何,從而深化討論。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
siusiupeople 發表於 2015-4-22 23:53 | 顯示全部樓層

樓主| transbus 發表於 2015-4-23 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-4-22 22:10 發表

唔知點解,
我第一個諗到以前某位張姓人士,
第二個諗到而家某位自稱小人物嘅人士,
第三個就係阿劉生你。

頭兩位你話係金鍾仁或馮煒光我都會信,
自宮發言人上任後, 四圍都突然好多輿論戰工程.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
leeallen 發表於 2015-4-23 08:00 | 顯示全部樓層
原帖由 tonylau 於 2015-4-22 23:38 發表
本人居於四順區已有三十多年,睇住23,23M,26M由多人坐變成而家呢個不論不類嘅組合,其實真係好想呢次重組執一執佢,23、26M呢兩條線本區居民或明眼人都見到成日吉車遊街(26M更甚,23都話平D有人專登等),咁點解班區議員要大大力 ...

本人一樣住咗三十多年, 雖然中間有8年去咗美國, 自從開咗公司係觀塘, 十幾年來任何時段都會搭23/23M, 除晚繁落山外, 見唔到吉車遊街喎, 琴日下午一點幾坐23M落山都
要企十個, 有時晚上十點十一點23落山都有十幾人, 23M就更多, 唔係好, 以短途接駁來講, 亦唔係好似尐人講咁差

我覺得要做嘅應該以和樂上山站做定點, 例如某時段和樂23+23M班次應該5分鐘一班, 再以同時段平均行車時間計返23/23M觀碼同樂華開車時間同班次,
而唔係各自為政, 外國都有好多類同例子, 一路線有多條分支, 班次以主要服務路段為重心, 只不過人地同一個路線號碼去做, 23/23M分開號碼

另外協和街落山尐燈真係要調較一下
ATENU1198 (UR1585) @ 619
SE7378 發表於 2015-4-23 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-4-22 13:51 發表

乜而家得西貢有政棍,觀塘無?觀塘班議員又真係好熟交通?
淨係計今年,先有禮義廉支部副主席 ban 晒所有啟德交通建議,仲好意思叫啟德 15 座樓的居民出入都要遊花園去「促進和諧」,
再有秀茂坪成班議員集體失憶,先頭兩個月先 ...

其實呢度有冇人諗住響 FB 搞反交通政棍的專頁 ?

例如話「啟德 VS 啟麗」、「康翠 VS 秀茂坪」之類的 post。
FBI2 發表於 2015-4-23 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-23 18:48 發表

例如話「啟德 VS 啟麗」、「康翠 VS 秀茂坪」之類的 post。

有架,例如反梨木樹公民黨那兩件,反青衣村陳笑文等等.

另外,小弟已向麗晶選區那位民記詐型,佢話因為麗晶業委會出來嘈,加上選舉年,佢都冇得唔反對.
當然,佢都知道有後生既街坊想拉28B和224X入啟德搏加班,會想想如何取平衡,但係選舉年真係唔能夠亂來.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| transbus 發表於 2015-4-23 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-23 18:48 發表

要煲大一個專講交通政棍page唔易.

本身港豬們對交通議題冇乜點理,
o的線收幾錢點行都任人魚肉,
其次係以上地區範圍太細, 個別開page迴響有限.

又或者會好似哩度o的文咁,
被地區極度優越論者, 或者極親政府主義者騎劫.

去返相關地區page講比較好,
始終算地區民生一部份,
而哩類page本身已經聚集一班民生關注者.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
FBI2 發表於 2015-4-23 19:09 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2015-4-23 19:03 發表

要煲大一個專講交通政棍page唔易.

本身港豬們對交通議題冇乜點理,
o的線收幾錢點行都任人魚肉,
其次係以上地區範圍太細, 個別開page迴響有限.

又或者會好似哩度o的文咁,
被地區極度優越論者, 或者極親政府主義者 ...

搞交通PAGE唔難,但我眼見好多小朋友借交通去達到政治目的,肆意抹黑不同政見的人和議員,這是非常可悲的.
我用一個例子,最近有巴士迷在北角掛BANNER話郭偉強冇去嘈反對18取消,人地一早嘈左啦,反之大把泛民政黨代表冇去嘈.
東區區議會反對取消18,嘈得最勁既係禮記既TREE根,當然,泛民都有議員去嘈,但係咪代表泛民可以借呢樣野去搞建制派?

搞交通,不論任何政見,用心搞就得,但如果涉及有政治抹黑的,就非常反感.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工