hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問新城設有分段收費既循環線乘搭限制
開啟左側

[問題] 問新城設有分段收費既循環線乘搭限制

sam745522 發表於 2015-4-28 00:10 | 顯示全部樓層

以前搭2頭蘭314遊車河 諗住坐到去赤柱警署先落車 我去監獄調頭後先落番下層
點知果司機一路揸一路好串咁話: 「海灘果度要落嫁喎
而家我無權話事嫁 你而家都坐到呢度 睇下你比唔比錢囉!」

我心諗你咁樣講法即係要我即刻比番錢你姐 前面警署果站落番車都唔得...
最後到警署果站我死死氣比多6.9即刻落車走人
諗番起真係好嬲 果時我都唔知有呢個限制
如果我真係訓著左遲左落車又唔係果站check車叫我起身落車嘅話
搞到要再比番回程錢比佢 我真係嬲到會鬧佢

人地九巴 甚至以前中巴都唔會設呢D限制任你搭 城新又設乜鬼乘搭限制
你地鍾意set咪set囉 但問題有幾多個司機真係會切實執行

wong099 發表於 2015-4-28 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 sam745522 於 2015-4-28 00:10 發表
以前搭2頭蘭314遊車河 諗住坐到去赤柱警署先落車 我去監獄調頭後先落番下層
點知果司機一路揸一路好串咁話: 「海灘果度要落嫁喎
而家我無權話事嫁 你而家都坐到呢度 睇下你比唔比錢囉!」

我心諗你咁樣講法即係要我 ...

314 幾次搭都係監獄清客, 試過想走去俾多程錢繼續搭都唔俾, 被趕落車

另外6, 6X 往赤柱幾次搭都係監獄清客, 感覺城巴線係赤柱監獄清客特別做得足
K-stock A301
LNChickenRice 發表於 2015-4-28 01:02 | 顯示全部樓層
中巴晌1990年代
真係有個客肯上車就已經好開心啦
(城巴大打冷氣巴戰略奏效之故)
仲點會理你過唔過折返點「唔補飛」0既問題呀??

不過,新城0既折返點「落車、再上車」0既安排
就前面0既文而言: 真係睇下條線需求、車費如何...

需求大、收費貴0既路線(6號呢一堆赤柱線):死魚眼一樣0既硬性執行
(話知車外面黑雨定3號風球高高掛呀...要你落車就落車啦!)
反而85(全程$3.7)呢種需求好似唔夠撐、車費又唔係太貴0既路線方面:
真係話知佢______呀,反正85又唔似佢兄弟82咁「旺場」,
為$3.7一位0既「好客」而硬性趕客...
真係想搏乘客_____趕客收場咩??

又係一句:新城搞分段好多時「過度保護」自身0既車費收入
而無睇清楚「晌邊度執行、點樣去執行,更容易令逃票者『插翼難飛』」...
更加出現0左「兜路雙計」(例:由北角美麗閣去百福道寶馬台...
死火啦,過0左寶馬山總站要補飛0忝...)呢個趕客問題...
到底小新、向日葵呢對兄妹,幾時諗得到
循環點呢個概念可以幾「反高潮」,做低本來奄奄一息0既路線呢??
(組長又出0黎啦。不過今次無帶「樂天熊仔餅」(請0左架871食<-OT了)。)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
lsc04d11 發表於 2015-4-28 06:04 | 顯示全部樓層

原帖由 wong099 於 28-4-2015 12:33 AM 發表

314 幾次搭都係監獄清客, 試過想走去俾多程錢繼續搭都唔俾, 被趕落車

另外6, 6X 往赤柱幾次搭都係監獄清客, 感覺城巴線係赤柱監獄清客特別做得足 ...

6, 6X,260真正總站唔係赤柱監獄咩? 監獄或聖士提反書院上車,要玩赤柱村落車拍卡,然後搭開前開出既再拍卡家麻,是嗎?(同時亦可任何一架上車,轉另外兩架其一)
JA3907 發表於 2015-4-28 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-4-28 06:04 發表

6, 6X,260真正總站唔係赤柱監獄咩? 監獄或聖士提反書院上車,要玩赤柱村落車拍卡,然後搭開前開出既再拍卡家麻,是嗎?(同時亦可任何一架上車,轉另外兩架其一) ...

官方總站:監獄
實際總站:赤柱村
何為真正總站?

個轉乘系所有相同與金牛座模式既路線都可以,即系6,6X,73及260,但不知為何新巴沒有參與?

個人覺得系監獄清客無咩必要,因為反正翻到赤柱村都要再拍卡。
做人有人品,做巴迷有巴品
miklcct 發表於 2015-4-28 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 JA3907 於 2015-4-28 11:07 發表

實際總站:赤柱村
何為真正總站?

個轉乘系所有相同與金牛座模式既路線都可以,即系6,6X,73及260,但不知為何新巴沒有參與?

個人覺得系監獄清客無咩必要,因為反正翻到赤柱村都要再拍卡。 ...

實際總站:監獄
赤柱村只是定時點

車長到達監獄時會清客,轉電牌,轉價錢才重新上客,去到赤柱亦不一定要落車。
進智公交
CRH5 發表於 2015-4-28 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 HS6573_MP3905 於 22/4/2015 23:24 發表
新城有部份循環線設有分段收費,但當去到循環點便會還原全程收費
例如城巴11,25A,37B,511,新巴25

其實可否在還原全程收費前1-2個站上車,再坐去終點站?
如果可以,會唔會做成一個收費漏洞?
如果坐以上循環線遊河,想搭足全程 ...

根據乳豬紙,其實11根本冇循環線限制,之前同個friend係銅鑼灣商務上車坐到渣甸山再落返中環,坐導航位都冇事
itkenchau 發表於 2015-4-28 21:44 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

上次坐14入到炮台冇俾司機趕落車,佢只係講左句話: 要熄車等夠鐘先再開車,覺得焗可以落車企下陣間再上返黎
miklcct 發表於 2015-4-29 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 itkenchau 於 2015-4-28 21:44 發表
上次坐14入到炮台冇俾司機趕落車,佢只係講左句話: 要熄車等夠鐘先再開車,覺得焗可以落車企下陣間再上返黎

你星期幾幾點鐘搭?
進智公交
RM344 發表於 2015-4-29 20:01 | 顯示全部樓層

搭過一次735@6,監獄上車,司機都係在赤柱村留我哋係車上,唔使俾錢。