hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 692P 的客量(運吉署的統計)
開啟左側

[經歷分享/報告] 692P 的客量(運吉署的統計)

GW5878 發表於 2015-5-1 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-5-1 01:55 發表
人死不能復生,你都係省番啖氣睇你條692P點樣氣絕而死啦
講黎都哂氣,你講幾多句都唔可能救到條線架喇
學下人地去熊抱下692P柱,可能抱抱下都有報紙支持你既 ...

乜野叫人死不能復生 ?

71X死左之後廿年有條兩繁270B
70X死左之後幾年內有277E 74D
68A死左之後兩個星期重開(不過唔出九龍)
290死左之後廿年都有返290(去彩虹)

就係有你呢堆矮化692系既人,不斷話冇得救但又唔去嘗試去救,真係好煩
dennis28a 發表於 2015-5-1 03:25 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-4-30 02:47 發表
根本就冇矛盾
你自己睇返quote果兩段野
我話最快圈速係75分鐘 (因為當日798黎之前1分鐘我搭果架e42既後車到田園閣)
而我搭果班e42要等10分鐘798,所以咪85分鐘囉
至於上面講90係極端情況(當日798 15分鐘一班)
不過正路呢,等車就應計平均數既,即係e42轉798要用82.5分鐘

你鐘意就計平均數吧,你上次又話唔知部 E22A 幾時到,果次又唔計平均數?

原帖由 GW5878 於 2015-4-30 02:47 發表
咁290呢?
唔計加班車,等車平均為10分鐘
我架e42都要25分鐘先上荃灣橋,e32最快都相信要25分鐘先到
而290我比55分鐘由荃灣去到寶林,

加埋10分鐘等車時間就即係85分鐘
不過我又有樣野要提你
e32每日有5個鐘要兜青衣東,
唔使試啦,我果日係1:30走,e32要兜青衣東,搭e42轉798明顯較快

我唔需要你提,我反而擔心你唔知想提你 E32 係 3 半前開既車要兜青衣。
但你言下之意,咁姐係話你從黎未坐過 E32 駁 290 系啦?
定係你又無試過 E32 完美地駁到 290 啦,咁姐係你未試過係 E32 上面去查下班 290 幾時到啦?

咁點解會話我「根本就公你嬴字我輸,你要扣帽子真係可以莫須有」,
你根本未試過係 E32 上面去查下班 290 幾時到。
惡意回復是不道德的行為。
GK3258 發表於 2015-5-1 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-5-1 02:15 發表

乜野叫人死不能復生 ?

就係有你呢堆矮化692系既人,不斷話冇得救但又唔去嘗試 ...
無錯我係無意欲去救,原因好簡單,點解要救?
對乘客,論價錢,論速度,論班次,無一樣692會比鐵路優勝。雖然係有得坐,但係地鐵都係企少於半個鐘,老實講上面幾個factor就完勝。
對公司,條線成本高,客量少,我睇唔出有乜意義要留條線。新巴嗰兩班都可以苟且偷生,九巴嗰兩班,死番落290或者296A講緊將南除左嗰廿人左右外幾千人都拍爛手掌
資源有限,好似你呢啲死攬無人坐既廢線仲夠膽話人煩,真可笑
miklcct 發表於 2015-5-1 18:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2015-5-1 02:15 發表

乜野叫人死不能復生 ?

就係有你呢堆矮化692系既人,不斷話冇得救但又唔去嘗試 ...

71X的替身不是全日服務
70X的替身不能到達黃大仙
進智公交
 樓主| hadboy5 發表於 2015-5-1 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-5-1 01:33 發表

乜野對 692p 過度追棒 ? 你講清楚D好喎

一直我都係講緊不如 692p 由坑口開,同埋講緊做完呢個舉動之後 692p 收入可望同 601p 一樣 ( per車計 )

至於 692p 港島走線有冇問題係後話

但係由 692 話比我知, 將南港島線 ...
都係果句,點解咁積極的新巴唔諗辦法死批車出來做你個方案而走去贊成取消692P,有真實數據都可以話係矮化客量,咁唔係極度追棒係咩?同埋取消左68A 復活又唔係最初的走線,咁都算復活呀!就算68A 用舊時去九龍一樣係死路一條,只會變左第二條59A,明知復活後都唔夠人砌概係咪要改變吓,你仲未答我喎,你講到坑口咁勁點解小巴走左執左佢呀,係有得做點解會執呀
castanopsis 發表於 2015-5-1 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-5-1 19:19 發表
都係果句,點解咁積極的新巴唔諗辦法死批車出來做你個方案而走去贊成取消692P,有真實數據都可以話係矮化客量,咁唔係極度追棒係咩?同埋取消左68A 復活又唔係最初的走線,咁都算復活呀!就算68A 用舊時去九龍一樣係死路一條,只 ...

過海線個客觀環境對小巴係非常不利
小巴得16個座位,要用16人去分攤東隧個隧道費係好難回本
亦都係點解小巴一直都唔多過海線
反而係18執咗之後694應該盡快放返入新都城食返18原有既客
GW5878 發表於 2015-5-2 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-5-1 03:25 發表

你鐘意就計平均數吧,你上次又話唔知部 E22A 幾時到,果次又唔計平均數?

我唔需要你提,我反而擔心你唔知想提你 E32 係 3 半前開既車要兜青衣。
但你言下之意,咁姐係話你從黎未坐過 E32 駁 290 系啦?
定係你又無試過 E32 ...

果次我都係冇計到798平均數,甚至我Sub「等798要用足15分鐘」呢個condition (provide that我即時上E42) 都仲係快過死等E22A少少

上個月鄰壇有個科學救真智慧救港活動,大約係賭由將軍澳搭唔同車去機場既需時,
佢地賭既時候就有bias既(唔計等車時間),但係該壇公佈結果時同時講埋等車時間後個實際數字,所以都拎過黎做一個參考

E22A佢地就TEST過全程就係84分鐘既,如果計寶林出發,我就約數80分鐘好計d啦
同一時間,798轉E42用左108分鐘(連等轉車時間),我又當798用15分鐘遊將軍澳,即係話798轉E42,於寶林出發需時93分鐘
當然你話,咦E22A快D喎
但唔好意思,E22A係等車時極重口味,該壇最後都有個評論係咁,你有車先好講E22A快過其他搭法
咁你又可能話,798等車唔重口味?
咁的確798冇E22A等得咁重口味,講緊假日等少一半時間咁濟
講真,現時部分巴士線即使佢快都未必多人搭,原因係太疏,D人流失哂去其他線都唔想死等(即使轉車果種搭法比疏車果條線慢少少都會大把人轉車),E22A只係其中一條
我唔見得用轉車取代E22A有乜問題

另一方面,佢地Test過290轉E32同798轉E42需時相約
從而講到「為避行山故取道沙田係浪費金錢」
咁290,798,E32,E42呢四條線D等車時間就差唔多既,如果計埋等車時間都真係冇乜分別
但係我諗該壇冇考慮過E32兜青衣東問題(佢地係4點後出發),一計埋就798轉E42即時有時間優勢
所以我先話「唔使試都知當日(假設已有290)經荃灣轉一定慢過經沙田轉」
唔係我保新,而係以事論事

不過講咁多都無謂既
總之290轉E32係平,但佢其他方面既口味唔輕得過798轉E42,甚至更重
(最快又唔係佢而係去佐敦道轉E23,最直接又唔係佢而係E22A,唯一最平就係佢既呢樣我認,不過隨時最慢都係佢 )
即係咁,彩雲有10 27 95都去到旺角,但有幾多個搭10?  
過度標示290係神線既人不妨扣我帽子話我保798保到上腦

原帖由 GK3258 於 2015-5-1 11:11 發表
無錯我係無意欲去救,原因好簡單,點解要救?
對乘客,論價錢,論速度,論班次,無一樣692會比鐵路優勝。雖然係有得坐,但係地鐵都係企少於半個鐘,老實講上面幾個factor就完勝。
對公司,條線成本高,客量少,我睇唔出有乜意義要留條線。新 ...

我想問何以見得692P成本高過601P
根本兜完坑口載到70至80人既話,收入唔會難睇得過普通九龍過海線
係有人要放棄治療咁明明只係皮外傷都可以係AE等到死都冇人救

BTW,我一直講緊新巴果兩班有得做,唔應該一刀切KO
至於九巴果兩班,你鐘意點咪點囉

原帖由 hadboy5 於 2015-5-1 19:19 發表
都係果句,點解咁積極的新巴唔諗辦法死批車出來做你個方案而走去贊成取消692P,有真實數據都可以話係矮化客量,咁唔係極度追棒係咩?同埋取消左68A 復活又唔係最初的走線,咁都算復活呀!就算68A 用舊時去九龍一樣係死路一條,只 ...

咁我上面例子,每條都唔係完全復活,但起碼有7成以上路段係有返車搭

692P如果改返兩繁專做銅記以西至中環,將軍澳就尚德同坑口
咁都叫復活左7成(北角至銅記就冇左既)

icecone 發表於 2015-5-6 14:11 | 顯示全部樓層
真係好難想像一條繁時中環綫時咁既客量
不過又唔駛取消既,要改善方法好多
拉疏班次12分鐘一班,加停灣仔警署
cut站,冇人上既健明邨同寶靈醫院都cut得,再飛埋東隧口呢個晒時間既站
應該可以改善唔少
castanopsis 發表於 2015-5-6 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 icecone 於 2015-5-6 14:11 發表
真係好難想像一條繁時中環綫時咁既客量
不過又唔駛取消既,要改善方法好多
拉疏班次12分鐘一班,加停灣仔警署
cut站,冇人上既健明邨同寶靈醫院都cut得,再飛埋東隧口呢個晒時間既站
應該可以改善唔少 ...

飛走東隧絕對可以考慮
692P東隧得四班加埋得幾個人上落,無謂入去塞/塞住其他東隧線
至於健明邨同靈實
無人上、無燈位、無車
個站擺喺度唔會對行車時間造成影響,由得佢啦

最重要係要拉入將南或者坑口
尚德客本身唔少,只要加個頭站區已經有機會夠客
s031096 發表於 2015-5-7 19:47 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-5-6 15:44 發表

飛走東隧絕對可以考慮
692P東隧得四班加埋得幾個人上落,無謂入去塞/塞住其他東隧線
至於健明邨同靈實
無人上、無燈位、無車
個站擺喺度唔會對行車時間造成影響,由得佢啦

最重要係要拉入將南或者坑口
尚德客本身唔少, ...
彩明個站同健明邨個站根本只係車頭方向調轉咗,馬路都唔洗過
搬返692P個起點翻調景嶺A出口算啦
以前A出口07:55都起碼上到20個
去咗彩明之後班人就頭也不回咁走咗