hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴就13,18,18P重組最新修訂
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴就13,18,18P重組最新修訂

Gary_B 發表於 2015-4-28 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2015-4-28 18:17 發表

13好難取代12
13在半山兜得比12還要多
若果13取代12,即係西摩道近堅道居民要兜旭龢道(西半山)才能返回原有路線落中環

13 幾時變左循環線?
kl9327 發表於 2015-4-28 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 9032~HW1045 於 2015-4-28 17:42 發表
根本13咁行,城新下一步就係13代12....

當人傻咩.......
位位搵多7毫,好過d人出一篇文

評分

參與人數 2HugeC +20 收起 理由
9032~HW1045 + 10 香港變得很乾燥.....
neoplan720p + 10 好過d人出一篇文

查看全部評分

brianso198 發表於 2015-4-28 19:14 | 顯示全部樓層
搞咁耐最後咪又要做返18往中環方向...
早知條線客量唔低係都要畀人踢爆條數係有問題先做野,
呢間公司真係唔罵唔得...

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 10 呢間公司真係唔罵唔得.

查看全部評分

kay 發表於 2015-4-28 21:29 | 顯示全部樓層

18A下繁個三班,留名等睇幾時cut
不過個三班車時間上都算開得幾靚,有時收工係銅鑼灣避風塘,大概6點半前後有架18北角方向係坐滿雙層,以前未減班都無咁多人坐

至於上繁,18A+18P都唔夠載既話,18A加班機會應該大過18P
假設新巴唔想再係西區投放資源既話(當然隨時加都唔加,睇埋下面分析)

至於點解18A上繁做黎做去得5班,無他既,炮台山開始有25,18A開得越密,條25更加無客
世界很簡單 人類很複雜
hadboy5 發表於 2015-4-28 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-28 21:29 發表
18A下繁個三班,留名等睇幾時cut
不過個三班車時間上都算開得幾靚,有時收工係銅鑼灣避風塘,大概6點半前後有架18北角方向係坐滿雙層,以前未減班都無咁多人坐

至於上繁,18A+18P都唔夠載既話,18A加班機會應該大過18P
假設新巴 ...
應該開25B ,收六蚊,車鏈咁來,願者上釣先係新巴做
m_rd08 發表於 2015-4-28 21:37 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-4-28 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-28 21:31 發表
應該開25B ,收六蚊,車鏈咁來,願者上釣先係新巴做
中環方向有619收5.7,6蚊真係除左有車鏈,否則無咩用

而炮台山既客都唔夠北角咁龐大

其實新巴肯賣大包,西行18X到北角轉分段6.5,西行停返灣仔警署,應該會有多D人過檔

好過依家5.2 VS 8,個個死等18/P唔上18X,明知18X快都唔上,炮台山當然要靠25啦
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2015-4-28 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-28 21:38 發表
中環方向有619收5.7,6蚊真係除左有車鏈,否則無咩用

而炮台山既客都唔夠北角咁龐大

其實新巴肯賣大包,西行18X到北角轉分段6.5,西行停返灣仔警署,應該會有多D人過檔

好過依家5.2 VS 8,個個死等18/P唔上18X,明知18X快都唔上 ...

但好老實,
咁做就連西區客都唔會坐...

同埋咁樣填東區D位無乜實際意義,
亦會畀人覺得當年714重組係錯既...(雖然而家睇返當年袋住先真係好唔得)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 袋住先真係好唔得

查看全部評分

kuro 發表於 2015-4-28 21:49 | 顯示全部樓層
wong099 發表於 2015-4-28 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-4-28 21:37 發表
補充連結:

2、18、18P、18X
3B、12M、13
實施時間表
附圖

寫就保留18號,實際只係原本18P 5班特車再加多1班朝早同3班回程...
K-stock A301