hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關啟德發展區巴士重組建議
開啟左側

[問題] 有關啟德發展區巴士重組建議

sam745522 發表於 2015-4-30 10:10 | 顯示全部樓層

除左5D唔提轉全日 點解641提都唔提下...?
641擺到明延長至啟晴後D行車路線垃圾到無倫啦
都唔知係九巴定新巴諗出黎咁樣行...
明明係宏天見到德朗邨 但都可以兜入啟麗兜個大圈先轉番入去
好心641行返出宏照道跟107咁行啦 而家搞到行大運咁 有家歸不得

另外 九巴都可以將108延長至啟業可以話係一個大膽創新嘅建議
事關108係九龍城做總站已經超過30年 亦見到九巴有心想做起108
加上收咁貴成10.8 好明顯係想以貴價食我地班啟德居民 真係估佢唔到

其實亦都可以將606X延長至啟德
雖然唔知需求大唔大 但啟德係獨市位 應該係可以方便居民往返柴灣
sam745522 發表於 2015-4-30 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 cobalt174 於 2015-4-29 22:41 發表
到時啟德D路都起曬,有埋啟德接駁去九龍城碼頭條路時,可以將115延長
其實九巴新巴唔會咁蠢將9.8嘅115拉去啟德同收11蚊嘅641打對台 咁樣同倒自己米冇分別
除非115加價改行啟隧東九龍走廊 或者乘機將641取消
否則將來115係沙中線開通後好難生存

將來沙中線開通後 115 無疑係首當其衝好似691即死嘅一條線
因為土瓜灣同紅磡都有港鐵直達金鐘中環 除非可以似我以上建議咁
不過就要用641做陪葬品⋯

其實兩間想玩641嘅 唔係冇辦法 到時將641縮去天后 同將來嘅108分工
主力做北角 太古城同西灣河客源
九龍區唔經牛頭角觀塘改行觀繞 以免同其他路線重疊
同埋修改至268B嘅服務時間咁 平日繁時 假日全日服務
再睇下有冇需要轉每日全日
將來咁樣改法應該可行 事關沙中線唔可以一程過去到北角太古城
而且轉車要兜成大個圈 居民係唔會受呢套 加上係獨市位
最重要嘅係115同641都可以唔駛死

Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-30 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 sam745522 於 2015-4-30 11:18 發表
其實九巴新巴唔會咁蠢將9.8嘅115拉去啟德同收11蚊嘅641打對台 咁樣同倒自己米冇分別
除非115加價改行啟隧東九龍走廊 或者乘機將641取消
否則將來115係沙中線開通後好難生存

將來沙中線開通後 115 無疑係首當其衝好 ...
話說沙中線變左做東西南北線都一段日子...
要轉兩三次車都未必好好好吸引

641同108既定位亦都唔同
641本身亦唔係只做啟麗啟德咁簡單掛...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
sam745522 發表於 2015-4-30 11:35 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-4-29 23:15 發表
你會唔會搭108由啟德過紅磡?
條線同5D相距差唔多一倍
日日咁搭真係和味 ...
情況同107搭出去紅磡一模一樣
不如實實在在將5D全日拉去九龍灣 取消循環運作好過啦
九巴肯搞108又唔搞5D 剩係加得果個特別班次
hadboy5 發表於 2015-4-30 11:39 | 顯示全部樓層
641前年先被建議做返141,而且明顯地係做緊觀塘至中環特快啦,沙中線唔係黃埔過海,假若黃埔要搭鐵過海都要轉兩次車,仲要未知幾多班車先可以過海,再者黃埔的班次疏D ,好似兩班何文田一班黃埔,即係計埋等車的時間表都唔少啦,而家115兩三個站左右就過海,點會無優勢,我反而覺得兩巴會因104大減班將115抽返來去104個位,密謀煲大佢減少104用車,108防止插旗味道多過其他因素,又可以做埋紅磡內區,怪就怪當年中巴唔肯聯營108先搞到咁貴
sam745522 發表於 2015-4-30 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2015-4-29 23:48 發表
去銅鑼灣吸引力點都大過去東區
108延長但唔加價真係唔似九巴性格
290同290A一年後都可以只係收你10.7~
仲顯得同297齋出紅磡唔抵(98D都可以話講得通) 收成10蚊 平得果8毫子

sam745522 發表於 2015-4-30 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-4-30 11:39 發表
641前年先被建議做返141,而且明顯地係做緊觀塘至中環特快啦,沙中線唔係黃埔過海,假若黃埔要搭鐵過海都要轉兩次車,仲要未知幾多班車先可以過海,再者黃埔的班次疏D ,好似兩班何文田一班黃埔,即係計埋等車的時間表都唔少啦,而家 ...
冇計 當年中巴都睇死寶馬山冇肉食 九巴仲要開條過海線出黎
我係中巴不如氹D車去101, 116等等呢D皇牌線好過...
但邊個都諗唔到 30年後嘅九巴竟然想將108拉去啟德啟業做起佢 仲唔加你價
情況真係可以用「大趺眼鏡」黎形容

如果照師兄咁講115可以咁做就好 唔駛好似當年691咁即死...
(事關115都係我愛線 絕對唔想睇住佢即時慘死)

講起煲大條115 九廠早前一次過轉晒TH/TJ牌ATENU比115
可能有承先啟後嘅意思~

FBI2 發表於 2015-4-30 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 sam745522 於 2015-4-30 11:35 發表
情況同107搭出去紅磡一模一樣
不如實實在在將5D全日拉去九龍灣 取消循環運作好過啦
九巴肯搞108又唔搞5D 剩係加得果個特別班次

108收幾錢,5D收幾錢呵?
整個108啟業至紅磡雙向分段已經解決左5D,直情殺埋5D都仲得.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cong 發表於 2015-4-30 11:51 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2015-4-30 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 sam745522 於 2015-4-30 11:47 發表
冇計 當年中巴都睇死寶馬山冇肉食 九巴仲要開條過海線出黎
我係中巴不如氹D車去101, 116等等呢D皇牌線好過...
但邊個都諗唔到 30年後嘅九巴竟然想將108拉去啟德啟業做起佢 仲唔加你價
情況真係可以用「大趺眼鏡」黎 ...
依家108都仲係要執銅鑼灣客,可見當年中巴唔做108都合理,諗108出嚟嗰個算創新。九巴今次都算好野,喺西/南港島線通車之際,於九龍新界大舉封新城後路