hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關啟德發展區巴士重組建議
開啟左側

[問題] 有關啟德發展區巴士重組建議

sam745522 發表於 2015-4-30 11:58 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-30 11:50 發表

108收幾錢,5D收幾錢呵?
整個108啟業至紅磡雙向分段已經解決左5D,直情殺埋5D都仲得.
其實睇番之後108正式延長先知實際情況
因為冇記錯嘅話 目前冇一條過海線係有加雙向分段服務區內客
當然唔係話師兄建議唔得 但如果108真係做起左好似107, 116咁嘅 雙向分段就行唔通
唔好忘記銅鑼灣都係大客倉黎...

不得不提嘅係 到時108咁改亦都成功促使107唔再經銅鑼灣 減少番行車時間
所以個人係絕對睇好108嘅好似107咁旺場 仲可以延長服務時間
但大前提夜晚唔好上寶馬山 以銅鑼灣做總站
sam745522 發表於 2015-4-30 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-30 11:32 發表
話說沙中線變左做東西南北線都一段日子...
要轉兩三次車都未必好好好吸引

641同108既定位亦都唔同
641本身亦唔係只做啟麗啟德咁簡單掛...
正確 641係執埋牛頭角觀塘客
但其實北角太古城都係啟德啟業獨市位黎 可以試下咁改
如果唔想郁641 都可以好似307P咁開條641P
試下早上夜晚開幾班車實有好多番工客
當然唔排除可能會牽涉其他因素...
sam745522 發表於 2015-4-30 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-29 21:51 發表
5M咁搞法,隨時變成另一條296A...

108咁搞分明挑107同641機,插旗味濃
九龍區根本就係九巴地頭~
九巴心諗吹你唔漲
sam745522 發表於 2015-4-30 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 tunghang 於 2015-4-30 00:05 發表
其實107而家已經有3個站服務到啟德居民,再入啟德就兜上加兜。
情況同224X一樣 不過影響冇咁大
車程短仲方便到居民
Ravenclaw 發表於 2015-4-30 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 sam745522 於 2015-4-30 11:58 發表
其實睇番之後108正式延長先知實際情況
因為冇記錯嘅話 目前冇一條過海線係有加雙向分段服務區內客
當然唔係話師兄建議唔得 但如果108真係做起左好似107, 116咁嘅 雙向分段就行唔通
唔好忘記銅鑼灣都係大客倉黎...

...

我覺得做埋勵德邨尚算合理…
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-30 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 sam745522 於 2015-4-30 12:07 發表
正確 641係執埋牛頭角觀塘客
但其實北角太古城都係啟德啟業獨市位黎 可以試下咁改
如果唔想郁641 都可以好似307P咁開條641P
試下早上夜晚開幾班車實有好多番工客
當然唔排除可能會牽涉其他因素... ...
經北角車繁忙時間遲早都會有
睇下巴士公司想向左走
定向右走啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Phoenix 發表於 2015-4-30 12:45 | 顯示全部樓層

L廠108將踩入K廠核心管轄範圍

那108會不會因為延長至啟業而回歸k廠?

但據聞九龍灣麼廠的泊車位是嚴重不足的
sam745522 發表於 2015-4-30 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Phoenix 於 2015-4-30 12:45 發表
那108會不會因為延長至啟業而回歸k廠?

但據聞九龍灣麼廠的泊車位是嚴重不足的
成12架車 好有可能好似115咁玩兩廠派車
ne2059 發表於 2015-4-30 12:56 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

大不了咪比d九碼既線L廠管囉, 115,61X,75X既K廠派車都過十部, 夠換108用車泊位
鴨咀帽 發表於 2015-4-30 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 sam745522 於 2015-4-30 10:10 發表
除左5D唔提轉全日 點解641提都唔提下...?
641擺到明延長至啟晴後D行車路線垃圾到無倫啦
都唔知係九巴定新巴諗出黎咁樣行...
明明係宏天見到德朗邨 但都可以兜入啟麗兜個大圈先轉番入去
好心641行返出宏照道跟107咁行 ...

5D仲未夠客全日...啟德只係幫5D平均每班多左1X-20個客