hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃大仙區議會 - 2015-2016黃大仙RDP意見
開啟左側

黃大仙區議會 - 2015-2016黃大仙RDP意見

bunbun 發表於 2015-5-8 04:27 | 顯示全部樓層

說話唔可以咁講,無慈雲山鳳凰人落土瓜灣馬頭圍紅磡,單靠下路出尖咀5c都無可能咁嘅班次
但係,如果5p全日經鳳凰行上路又唔同講法,有一架直接嘅車出馬頭圍尖咀,你覺得鳳凰慈雲山人只係坐5c去下路?其實只係而家被迫坐5c然後去上路嘅地方!到5p全日,5c減班都好正常

閣下知否37m轉地鐵幾多錢?又或者你覺得俾$9.8坐116出馬頭圍好合理?打個比喻,如果由土瓜灣出九龍灣嘅車全部要經慈雲山富山先,你有乜感想?

其實慈雲山人都好想好似富山咁有架全日較直接嘅車出尖咀馬頭圍紅磡一帶,呢點你聽番聲帶係有區議員提過,仲要只係想用現有5c3b就嘅啊就資源,其實只係一個好卑微嘅要求,仲有坐5p用嘅其實同37m轉地鐵唔會差好遠,回程有時可能快過添

不過最難受係民字頭大黨竟然話好高興見到一條又貴又同5p撞時間嘅5x出現,但係5p係減左尾兩班車架喎,連僅如嘅怏車服務時間都要削,又要陪兜,有無搞錯!5x有幾快都無意思
cong 發表於 2015-5-8 09:18 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-5-8 10:46 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-5-8 10:48 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-8 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 bunbun 於 2015-5-8 04:27 發表
說話唔可以咁講,無慈雲山鳳凰人落土瓜灣馬頭圍紅磡,單靠下路出尖咀5c都無可能咁嘅班次
但係,如果5p全日經鳳凰行上路又唔同講法,有一架直接嘅車出馬頭圍尖咀,你覺得鳳凰慈雲山人只係坐5c去下路?其實只係而家被迫坐5c然後去 ...
我諗5P/5X再擴展服務唔係問題
但應該唔會係上面有板友提到取消5C換5P同5X掛....
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2015-5-8 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-5-8 10:46 發表

有尐人就話我不顧實際情況呢,幫巴士公司倒米喎。

5C 慢的問題都不是今日始,點知有好多人就淨係諗土瓜灣下路點點點,
完全唔去諗點解決5C兜路的問題。 ...

5C 貴為九巴十大賺錢線,你估九巴會唔會搵石頭砸自己的腳?

5C 去尖沙咀太慢趕唔少客搭 37M 轉地鐵係事實,的確有需要撥亂反正,
但絕對唔會係蝕錢線 3B 食賺錢線 5C 下路一段囉,任 5P/5X/其他尖咀快線點搞都好,5C 都唔會郁。

如果九巴策劃部請你去幫手做重組,就真係死得…
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-5-8 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2015-5-8 09:18 發表

好卑微? 好卑鄙就真, 3B/5C 原來全部都係慈雲山資源, 如果唔係靠其他賤民搶你地D車坐, 點會有依家既班次?

不如要求3B/5C出市區慈雲山以外通通唔俾上車,反方向慈雲山前通通唔俾落車, 好唔好? 話唔埋仲快過 5P 啊.. ...

唔好意思,我覺得你淨係諗住黃大仙山下,真係完全唔會理山上班無鐵路居民的死活。

乜而家 3B 5C 慈雲山無份?慈雲山條條線都要經黃大仙/彩虹落山,咁應該搵邊條找數?係咪條條都唔郁得?

fb.com/scientisthk2usa/
bunbun 發表於 2015-5-8 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2015-5-8 09:18 發表

好卑微? 好卑鄙就真, 3B/5C 原來全部都係慈雲山資源, 如果唔係靠其他賤民搶你地D車坐, 點會有依家既班次?

不如要求3B/5C出市區慈雲山以外通通唔俾上車,反方向慈雲山前通通唔俾落車, 好唔好? 話唔埋仲快過 5P 啊.. ...

咁你又唔使話卑鄙住,其實係5C5P並存的時段,5C班次真係比無5P時疏左好多咩?個人覺得咁樣證明左九記其實有資源去做5P全日而對5C的影響可能唔會好大。

你話"3B/5C 原來全部都係慈雲山資源, 如果唔係靠其他賤民搶你地D車坐, 點會有依家既班次?" 咁請問你點樣去界定果三十幾架車邊D係慈雲山資源,邊D係你所講的"賤民"資源呢?你係運吉定九記做高層?我好肯定,就算5C減班,你地候車所等多左的時間,一定比5P同5C的全程實際行車時間的差距(起碼三個字)少好多!唔好忙記,5C密車其實慈雲山人鳳凰人新蒲崗人都有份,言下之意將5C CUT到尖碼去土瓜灣都可以做到呢個班次?究竟係邊個當自己係人上人呢?條數邊個計點樣找,可唔可以具體D講出黎,唔好剩係死攬住自己要密車!更何況疏極有個譜

可能你永遠唔會坐足全程5C,但我就係果D過左8點又唔想坐地鐵或者行去紅隧口坐116果D客,其實眼見都有唔少人由尖咀坐返去富祐大廈打後的客,你講緊用半粒鐘內返到土瓜灣好正常,我地係要起碼用九至十個字仲已經唔錯!我差D以為自己係大西北住!點解仲有咁多人要慢遊返屋企,就係因為地鐵轉小巴要轉車又貴之餘,其實又唔係真係好快。你如果有時間可以去黃大仙睇下37M37A條隊就知,有時夜晚十二點都要排長龍,搞到D人要衝去新光坐$5.1 2F 3C你又知唔知?最無恥係民字頭大黨有當區議員係佢的工作報告話想取消37A你又知唔知?

你地成日話5P唔夠客,但佢最繁忙時段有98%使用率,同埋好多鳳凰鳳德人根本唔知5P的存在(同上繁唔停鳳德鳳凰有D關係,呢度都好似有版友講過所以唔多講),呢樣野係我有晚係尖東等車親耳聽到。所以個人都覺得係運吉迫人坐鐵的一個局

但明明有條較直接的馬頭圍道可以抽D資源去行,點解係要迫人大部份時段慢遊下路呢?密車都補唔返個時間差。你的言論真係有D涼薄同莫視慈雲山鳳凰居民,佢地都有相當的比重!
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-8 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 bunbun 於 2015-5-8 15:27 發表

咁你又唔使話卑鄙住,其實係5C5P並存的時段,5C班次真係比無5P時疏左好多咩?個人覺得咁樣證明左九記其實有資源去做5P全日而對5C的影響可能唔會好大。

你話"3B/5C 原來全部都係慈雲山資源, 如果唔係靠其他賤民搶你地D ...
個98% 好大程度上都仲有上路流水客有關

5P由5C抽資源
你話冇影響根本就冇可能
除非老九再放資源落去

當然唔否應慈雲山係夠客做返條正常落尖咀既線
但只係5C真係未必放到咁多資源過俾5P/5X

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
cong + 1 正解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
bunbun 發表於 2015-5-8 15:53 | 顯示全部樓層

再講113,其實5C慢遊D人都可以忍左咁多年,如果係交通情況正常的情況下可以係一個鐘左右由中環灣仔上到山,我唔覺得慈雲山人唔會考慮。因為地鐵轉小巴都要用八九個字去港島。

個人都試過由大道東頭上車,用十個字到黃大仙,如果113可以係九龍方向唔停基堤道同明愛賓館(我都唔太明,其實港島方向都唔經,點解返九龍要經,如果有版友知可以講聲),出港島唔停培正,一個鐘左右唔係無機會。

至於302,個人認為全日唔夠客,如依現有路線,又唔係好真係好直接好快,最多咪又係俾幾班特車你,坐唔到咪又地鐵轉小巴囉;如果要全日就應該要經埋其他地方,但好似仲未有人有咩具體建議,要經埋其他地方到頭來咪又搞到同113差唔多。如果俾人揀一個地鐵轉小巴以外的選擇,我會覺得113延長的價值較302高。