hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃大仙區議會 - 2015-2016黃大仙RDP意見
開啟左側

黃大仙區議會 - 2015-2016黃大仙RDP意見

Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-9 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-5-8 23:41 發表

雖然有條現成的 5P,但係其實我覺得慈雲山尖咀線,仲有其他想像空間。

首先慈雲山其實唔止去尖咀,去旺角 (3C) 同深水步 (2F) 都慢。
5P 係有價值,但係行漆咸道就尖東,就要放棄彌敦道,彌敦道一邊的尖咀客可能唔少都走左落 ...
3X亦都應該可行
差在仲要處理返一堆原有流水既問題
而3X亦都有下年五區重組既味道係入面

另一角度睇
會唔會順手拉埋5號搞呢?
而家3B/5/5C/5P某程度上都有幾相似既地方
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cong 發表於 2015-5-9 08:08 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2015-5-9 08:33 | 顯示全部樓層
cocogohk 發表於 2015-5-9 15:33 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-5-8 10:48 發表

唔好咁講,5C 車程太長實是不爭的事實,將來土瓜灣又有鐵,
若5C 維持現有走線,只會攬炒,你發泄係慈雲山人身上都無用。
倒不如面對現實,諗下點優化5P 服務更實際。 ...
咁我諗到時土瓜灣有地鐵既時候, 九巴都會改改5C 既走線佢都唔想蝕嫁
siusiupeople 發表於 2015-5-9 16:08 | 顯示全部樓層
bunbun 發表於 2015-5-9 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2015-5-8 17:13 發表

你個人真係極度自私,繼之前唔理5C流水客死活後,又想搞到培正一帶冇車出中環

估到你黎呢套架啦,萬基大廈同醫療輔助隊呢?其實返彩虹都係停醫療輔助隊同埋維景酒店就到聖佐治架喎,去培正呢?咪呢兩個站落囉。返而去港島停完培正個燈位再停培正個站之後cut返出培正道又要停燈真係可以玩左好多時間,土瓜灣人,你無坐過113都應該坐過41同45應該都好清楚架,同埋萬基大廈個站咪係維景斜對面囉?培正最近個站唔使過馬路仲有103!

如果你話我極度自私,咁你同我都係五十步笑百步咋喎,你都死攬住既得利益唔理其他持份者死活啦,仲要你所謂既損失係可能只係比以前等耐少少車!又要管埋其他區,咁請問你又有咩資格話人呢?

流於謾罵抽水你真係好無意思,唔好以為加幾個形容詞去話人就以為自己啱晒同贏晒架,呢度無話輸贏同啱晒,你有理據咪囉出黎討論下囉,理性地反駁我之前的文囉,唔使下下係度話人(包括我同其他版友)
bunbun 發表於 2015-5-9 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-5-8 23:20 發表

其實 113 都係太兜,拉上山效益存疑。

113 主要死以下兩個位:
1. 港島方向,入紅隧前塞公主道,慢過 101 111 塞漆咸道唔少
2. 九龍方向,大道東下晝至下繁塞得太緊要

呢兩個死症唔解決,113 就算拉上山,應該都幾難吸到慈雲山 ...

我都好想111可以拉上山而唔係113,但即刻會俾人話飽和又話要加車唔夠資源之類,就好似皮蛋王名言,渺茫同無

其實有過中環全日車我係好想,但如果開302或你所提的913都會俾人話你要額外資源,斬左113?話唔停培正都俾人話極度自私
bunbun 發表於 2015-5-9 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-5-9 01:40 發表
3X亦都應該可行
差在仲要處理返一堆原有流水既問題
而3X亦都有下年五區重組既味道係入面

另一角度睇
會唔會順手拉埋5號搞呢?
而家3B/5/5C/5P某程度上都有幾相似既地方 ...

其實拉5號仔上山都係好好提議,但鳳凰鳳德呢?同埋九記肯俾人係尖咀馬頭圍用$5.1返上山咩?如果好似5c到五華先做分段,又到馬頭圍翻枱,仲有拉長5仔又俾人話要加車加資源

講來講去,都係運吉成日話太多巴士,加上老九保守縮骨(我咁講我知又會俾人話巴士公司唔係開善堂),但其實條路係私家車多定巴士多呢,巴士一架都起碼載一百幾十人,私家車呢?七人之車好未?究竟係要減私家車係條路行定係減巴士呢?
cong 發表於 2015-5-9 23:38 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2015-5-10 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 bunbun 於 2015-5-8 15:53 發表
再講113,其實5C慢遊D人都可以忍左咁多年,如果係交通情況正常的情況下可以係一個鐘左右由中環灣仔上到山,我唔覺得慈雲山人唔會考慮。因為地鐵轉小巴都要用八九個字去港島。

個人都試過由大道東頭上車,用十個字到黃大仙,如 ...

113冇辦法唔經基堤道同明愛賓館,如學113九龍方向學10同208係窩打老道右轉界限街,11米/12米車會唔夠會位轉,除非用短車
要用大車要兜個大彎行基堤道先轉到

113塞車老問題就等2017年政府收返西隧後減隧道費,紅隧狂加隧道費減少流量就會有改善架啦
最好新界D車改晒行西隧,唔好再塞住紅隧公主道