hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵K75 巴士線重組消息
開啟左側

[服務調整] 港鐵K75 巴士線重組消息

winghung999 發表於 2015-4-30 23:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵提出對 K75 巴士線重組,應付洪福邨入伙後客量增長,內容如下:
-全日延長至天瑞
-K75P 與 K75 合併,全日平均班次為 10 分鐘一班
-加設 K75S 線,不停站來往洪福邨及天水圍站,於早上繁忙時間服務
-早上 K75 有特別班次單向由天瑞

4 張新相片
資料來源: 特區聯合交通網

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

bestwishes706 發表於 2015-4-30 23:57 | 顯示全部樓層
既然K75s都只係得早繁,開左先例,另外三條繁時線應該跟埋一份
薯頭 發表於 2015-5-1 00:04 | 顯示全部樓層
西鐵通車前,當時計劃 657 線延長來往天瑞至洪水橋 ( 改名 K75 )
後來由 K75P 代替…估唔到十二年後呢個計劃會重推!

其實下繁都需要提供直車返洪福邨,起碼唔駛坐多 10 分鐘……
睇黎呢條特車都係洪水橋廠出就上客 ~
bestwishes706 發表於 2015-5-1 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 薯頭 於 2015-5-1 00:04 發表
西鐵通車前,當時計劃 657 線延長來往天瑞至洪水橋 ( 改名 K75 )
後來由 K75P 代替…估唔到十二年後呢個計劃會重推!

其實下繁都需要提供直車返洪福邨,起碼唔駛坐多 10 分鐘……
睇黎呢條特車都係洪水橋廠出就上客 ~ ...

早繁751洪水橋難上車,加上客源集中,自然要開特車等班人唔好逼751,但下繁751夠載力載想快既客,客源比較散,集中做K75好過
lsc04d11 發表於 2015-5-1 08:45 | 顯示全部樓層
個幾張相有誤導成份:
1.既然K75S係洪福邨直達天水圍站,原有k75,k75p乘客點受惠? 難道田廈路行過去洪福搭只為不停站?或者近洪元路客之前會去田廈路上k75/p?呢啲客一早搭左68x或早繁線或在輕鐵洪水橋站上k75/p啦!
2. 越近廈村既乘客冇左k75p去天水圍站,行車時間大大增加。。。。(當然廈村客就被逼上k65,唔知上唔上到車呢?)

難道大家覺得改左路成年,啲客應該慣左要經洪水橋先可去天水圍站?
FH9512 發表於 2015-5-1 09:23 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

K75s 暫定以打仗車咁行 ,不需同 k75用車重疊
合併後拉長天瑞,加車,加密 ,
而且早繁都k75s 入伙後居民 同 洪水橋特車方便學生們返學

至於你提到順時針行法近廈村,新屋村既客要兜大圈
冇錯既,但本身k75全程都係比15分到行晒
你等得舊k75P / K65 ,k75都兜完圈返到天水圍
dogdog002 發表於 2015-5-1 21:13 | 顯示全部樓層

K75其中一個功能係接駁廈村同埋洪水橋

你見K75到左天水圍站仲有唔少人係車上等開車

至於K75P

除左返放學最綮忙果幾班

過左天水圍站有幾多人真係一隻手數得晒

咁做咩要成車人同佢漫遊天水圍

學生係都走去搭751/761P返天水圍啦

貪唔夠熱咩出面
horsedog83 發表於 2015-5-2 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-5-1 08:45 發表
個幾張相有誤導成份:
1.既然K75S係洪福邨直達天水圍站,原有k75,k75p乘客點受惠? 難道田廈路行過去洪福搭只為不停站?或者近洪元路客之前會去田廈路上k75/p?呢啲客一早搭左68x或早繁線或在輕鐵洪水橋站上k75/p啦!
2. 越近廈村既乘客冇左k75p去天水圍站,行車時間大大增加。。。。(當然廈村客就被逼上k65,唔知上唔上到車呢?)
廈村客除左會逼上K65
廈村客仲會逼上53
但53班次好唔惦
結果廈村客可能要等兩三架K65先上到
hadboy5 發表於 2015-5-2 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 horsedog83 於 2015-5-2 16:27 發表
廈村客除左會逼上K65
廈村客仲會逼上53
但53班次好唔惦
結果廈村客可能要等兩三架K65先上到
但而家有報時Apps ,唔係對呢類車特別有效咩