hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 甚麼路線或可吸引乘客回到巴士懷抱?
開啟左側

[問題] 甚麼路線或可吸引乘客回到巴士懷抱?

053h4 發表於 2015-5-2 00:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-2 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-5-1 23:47 發表

287X 真係 ... 早幾日第一次試坐就撞正佐敦道塞車
公路佐敦道出口去炮台街用左 40 分鐘 , 去到油麻地已經兩部一齊拖
原本打算出九龍一轉去番青沙轉 249X , 最後頂唔信係碧街跳左車
感覺上 287X 做到一批新客而放 ...
咁耐應該交通意外就冇辦法
不過平時佐敦道都算半個大佬
早繁過後搭287X由田心到炮台街都試過12-27分鐘車程

順手sell下自己個GPS database
睇下返D record
下繁寧波街完全冇班次可言
28/31/40/44/55都試過
當佢正常應該30/45/00到既話
次次加減5分鐘都幾係野仲要本身15/20分鐘一班

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
EX-TL 發表於 2015-5-2 01:45 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

只加車不改行車路線? 13M應該做得到, 食到觀塘市中心1A 34M 34S班客,
13S 93M亦食到71A班小巴客, 不過呢類短途轉乘線佢唔再削落去已經要還神.
 樓主| 5504~NK3640 發表於 2015-5-2 03:44 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-5-2 01:45 發表
只加車不改行車路線? 13M應該做得到, 食到觀塘市中心1A 34M 34S班客,
13S 93M亦食到71A班小巴客, 不過呢類短途轉乘線佢唔再削落去已經要還神.

若小弟無記錯的話34M非繁時候基本上可以即刻上車(有錯請指),再加上秀茂坪有紅van車海,小弟有點懷疑即使13M加車加到5-10分一班係咪可以攬番大部份客。

小弟發呢個post的原因有兩個...

1. 見290/290A一開線就已經做到10分一班,若果當初只有一條線兼20分一班,係咪真係仲有咁多人搭?
又或者若果74X到而家繁時仲係15分一班(假設俾唔到乘客密車的感覺),仲會唔會咁多人搭兼且係十大線王之一?

2. 另外一個問題係,開密車係咪等於多人搭? 若所有新線全部開密車咁咪確保到客源? 甚或970/970X聯合班次3-5分一班,係咪可以令到原本落左地底的乘客回頭?

各位請指教,小弟只係想學下野而已,如有冒犯請多多包涵。
hokachung 發表於 2015-5-2 04:56 | 顯示全部樓層
原帖由 hkson2005 於 2015-5-1 23:25 發表

第時南港島線金鐘轉車要行幾耐?

南港島綫(東段)轉港島綫/荃灣綫要上2-3條扶手電梯,
轉南北走廊(東鐵綫)就只需要上1層
請自行想像
ma212223 發表於 2015-5-2 08:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2015-5-1 23:13 發表
671 某程度上都係嘅, 始終搭鐵好轉折
但好多人都被佢個班次嚇走...

不過南港島線就快通車,
巴士公司寧願放棄都唔打算做起佢
個人認爲建議嘅176比現時671更吸引
如果非繁南區唔夠客加停堅拿道同紅隧口仲可以做埋銅鑼灣直達九龍灣商業區
一出RDP   要去鵝頸橋?
neoplan720p 發表於 2015-5-2 08:34 | 顯示全部樓層

而家當然仲有唔少線係定線上唔吸引,致車程太長,吸引唔到乘客。

但真正的問題,是有些定線、車程合理的路線,依然沒有如期多客。

歸根究底,係而家越黎越多盲毛,特別係年輕一代,乜都唔理,衝哂落搭鐵。

咁又難怪既,當你學生時期搭地鐵半價,搭巴士全價既時候,我寧願坐耐少少,都揀地鐵啦。但長遠既問題,就係當呢班學生畢左業之後,都只會識坐地鐵,唔會理巴士。

完。
kay 發表於 2015-5-2 08:42 | 顯示全部樓層
係以前得港島、觀塘、荃灣同東鐵線年代
巴士角色好重要

但近呢十幾年不斷擴大版圖,個別地區巴士需求下係必然既事

就好似被陰乾既692/268B,就算點改都搶唔返流失左既客源

新近例子西區好似5X咁班轉鐵客一去無回頭
世界很簡單 人類很複雜
yuiok158 發表於 2015-5-2 09:06 | 顯示全部樓層
33A
tunghang 發表於 2015-5-2 09:15 | 顯示全部樓層

原帖由 5504~NK3640 於 2015-5-2 03:44 發表

1. 見290/290A一開線就已經做到10分一班,若果當初只有一條線兼20分一班,係咪真係仲有咁多人搭?
又或者若果74X到而家繁時仲係15分一班(假設俾唔到乘客密車的感覺),仲會唔會咁多人搭兼且係十大線王之一?
其實74X一開線最密都只係12分鐘一班,大埔墟站既站位可能令鐵路失去唔少優勢,就算路線唔太密,都會傾向用巴士代步多,遲早上返線王班次。
其實班次疏問題唔大,最緊要係車程彌補到候車時間,798一開線得20-30分鐘一班,一樣可以多人搭,如果290/290A合併做一條線,並用返290A走線,就算幾密都好,將軍澳都唔會多人搭。