hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 甚麼路線或可吸引乘客回到巴士懷抱?
開啟左側

[問題] 甚麼路線或可吸引乘客回到巴士懷抱?

peteryim2014 發表於 2015-5-3 22:09 | 顯示全部樓層

982X!簡直冇得輸
271_N271 發表於 2015-5-3 23:58 | 顯示全部樓層
277E
基本上而家去東九龍既巴士線都要死咬唔放架喇
重點係點樣包裝個服務,吸納最大客源
呢條線我見都有唔少強國遊客搭火車轉出觀塘
證明上水特快出大老山係完全做得過

的確,改左一週一行會唔會咁旺場真係好難擔保
但係至少可以肯定,清河邨係一個好大、冇得輸既market
而家有人怨兜清河,但係清河將會成為上水最大客倉係不爭既事實
隨住佢人口發展,相信5年之內277E客量一定會繼續升
未必做到74X、277X既level,但係非繁10-15分鐘一班都唔係冇可能
238X 發表於 2015-5-4 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Haydn 於 3/5/2015 18:49 發表
香港人搭乜交通工具都係講求密車, 快慢係其次, 價錢更加少人講

例子1: 40

290 / 290A 咁搶法一定唔會長期做,
否則 40 死幾次都唔掂。

我唔信唔會重組,放長雙眼睇。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
gu9434@24 發表於 2015-5-4 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 271_N271 於 2015-5-3 23:58 發表
277E
基本上而家去東九龍既巴士線都要死咬唔放架喇
重點係點樣包裝個服務,吸納最大客源
呢條線我見都有唔少強國遊客搭火車轉出觀塘
證明上水特快出大老山係完全做得過

的確,改左一週一行會唔會咁旺場真係好難擔保
但 ...

講起277e..我稍稍覺得尾車南行實在過早

昨日諗著搭277e返屋企..但見到過哂尾埋車時間(22:00)
結果因為唔多熟路 焗搭70k>277x
等緊70k果陣都見到有客想上277e..最後走左
hk20020062 發表於 2015-5-4 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-5-1 23:47 發表

287X 真係 ... 早幾日第一次試坐就撞正佐敦道塞車
公路佐敦道出口去炮台街用左 40 分鐘 , 去到油麻地已經兩部一齊拖
原本打算出九龍一轉去番青沙轉 249X , 最後頂唔信係碧街跳左車
感覺上 287X 做到一批新客而放 ...
287X 係最應該做雙總站,係諗嗰個循環線上腦
htpxcw 發表於 2015-5-4 01:32 | 顯示全部樓層
其實青沙嗰堆肯加車的話,可以做到新界東出油尖旺、西九龍的網絡,分分鐘旺過城隧,尤其第日東鐵要減三卡,回流乘客應該會上升
JX9097 發表於 2015-5-4 01:59 | 顯示全部樓層

最簡單,將九巴九成以上站名重新編過已經可以吸引到人坐
依家街客不論開個apps定睇豬紙,望住個個站都叫XX街,XX道
大佬,你估個個的士司機上身咩,鬼知你個站喺邊
再加上XX街,XX道又唔係短,根本就唔知你停邊個位置
正常人望完都say goodbye啦

同埋,報站器唔該換過個software
改做走馬燈式(即係類似新城嗰款)
起碼唔使畀個size局限住字數
有時明明唔止六個字,偏偏要就個報站器左cut右cut
同時走馬燈式仲可以提供多d資訊(例如著名地標)
YY487 發表於 2015-5-4 11:17 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-4 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hk20020062 於 2015-5-4 00:28 發表
287X 係最應該做雙總站,係諗嗰個循環線上腦
循環線唔係罪
最大既問題係做旺區循環唔可以疏

而且新界出入九龍線做循環
基本上都係九龍開始先會令班次唔準
我唔見得條做雙向總站既81做得特別地準...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
FBI2 發表於 2015-5-4 11:44 | 顯示全部樓層

如果九巴44今時今日仲開到全日5分鐘一班,我保証班地鐵客會轉番去搭44,昔日長安總站150人排隊的盛況可回復.

不過,九巴邊會肯,寧願送晒d客俾地鐵都唔會做番好44.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工