hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔碼頭巴士總站5月17日凌晨起遷移
開啟左側

[經歷分享/報告] 灣仔碼頭巴士總站5月17日凌晨起遷移

BlackBird 發表於 2015-5-7 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-5-7 21:04 發表

960, 961可否順便拉一條落銅鑼灣, 讓屯門中北部同樣有直車落銅鑼灣? (960, 961 > 968 BBI有去冇回)

回程好似可以968>960/1
拉去銅鑼灣咪無得回程屈錢
P960早日摺線
dennis28a 發表於 2015-5-7 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-5-7 13:39 發表
真是有機會塞死。 灣北一塞死, 軒尼詩道都唔好得邊, 東隧過海線都會有影響。
我等睇680X, 681 在中上環開車要行>1小時先去到興發街, 2小時先返到馬鞍山。 ...

唔洗有機會,係一定會塞死。
邊有理由 2 系同 8 系係到菲林明道會展清客?
果度一年 365 日,已經係塞車黑點,仲要講緊堆貨車同旅遊巴亂 Cut 線,之反頂番出菲林明道天橋。
宣家又多左批密線係巴士站 Cut 2-3 條線轉右?

既然係咁,麻煩索性將菲林明道天橋改為巴士專線,私家車要過海或去灣北,請到馬師道或警察總部。
咁搞法,灣仔北遲早玩完。
惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2015-5-8 00:35 | 顯示全部樓層
所以個POST一出,我第一個反應系...

灣北?行返入去保鐵/電車路碌走...

BTW,灣碼4寶天樂里掉頭?

除左8號,其他隨便...

dennis28a 發表於 2015-5-8 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2015-5-7 22:42 發表

2X 8P 都有崇光起載,不過車是由灣碼私出去的

部部 2X、8P 都開到灣碼,明知去到希慎都落左 8-9 成客。

原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-8 00:35 發表

BTW,灣碼4寶天樂里掉頭?

天樂里掉頭,總好過部部幾乎全吉既 8P 塞來回菲林明道。
castanopsis 發表於 2015-5-8 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-5-7 23:43 發表
唔洗有機會,係一定會塞死。
邊有理由 2 系同 8 系係到菲林明道會展清客?
果度一年 365 日,已經係塞車黑點,仲要講緊堆貨車同旅遊巴亂 Cut 線,之反頂番出菲林明道天橋。
宣家又多左批密線係巴士站 Cut 2-3 條線轉右?

既然係咁,麻煩索性將菲林明道天橋改為巴士專線,私家車要過海或去灣北,請到馬師道或警察總部。
咁搞法,灣仔北遲早玩完。

不過馬師道同軍器廠街都一樣好塞車
推晒私家車落去一樣係累死晒軒尼詩道堆巴士線
基本上唔搞2系8系去控制車流,灣北係死硬
Ravenclaw 發表於 2015-5-8 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-5-8 00:52 發表

部部 2X、8P 都開到灣碼,明知去到希慎都落左 8-9 成客。

天樂里掉頭,總好過部部幾乎全吉既 8P 塞來回菲林明道。

灣北其實唔系今時今日先開始經常性擠塞,不過什少有人建議灣碼幾寶天樂里掉頭的...

我感覺到呢度d人的立場如下:

天樂里循環掉頭脫班情況 > 灣北脫班現況 and 天樂里循環掉頭脫班情況 < 新灣北脫班情況

但如果真系除左8號之外,全部天樂里掉頭的話,我建議塞翻條789類別的物體入灣仔道補下位啦(不過灣仔道好似有QUOTA,可能要整一些路線先)...

點解我唔傾向縮8仔,系因為銅鑼灣<>灣碼有流水轉船往來尖咀的,但個客量搵條最霉的去做都夠架啦...

點解唔用25A? 8仔貴囉,另一個方向,$6.10好味道,跟著乘機叫25A往寶馬山唔入灣碼,好似中碼焗人坐25咁囉 ...
dennis28a 發表於 2015-5-8 03:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-8 02:21 發表

灣北其實唔系今時今日先開始經常性擠塞,不過什少有人建議灣碼幾寶天樂里掉頭的...

我感覺到呢度d人的立場如下:

天樂里循環掉頭脫班情況 > 灣北脫班現況 and 天樂里循環掉頭脫班情況 < 新灣北脫班情況

但如果真系除 ...

本黎灣北塞極,最少唔會灣碼幾寶同西隧車走上去同 780/788、18 系打交。
將來就好玩,全世界都行會議道出入,仲要係會議道上客,何其壯觀。

又唔使全部掉頭,2A、2X 同 8P 一半甚至 3/4 班次掉頭都夠殺,
否則班區議員殺人放火都似,連 789 都唔需要改入灣仔道。

我同意 8 仔由佢全部去晒照係灣北,反正依條大霉線,有心等就會灣北繼續等。
lsc04d11 發表於 2015-5-8 05:59 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 7-5-2015 09:04 PM 發表

960, 961可否順便拉一條落銅鑼灣, 讓屯門中北部同樣有直車落銅鑼灣? (960, 961 > 968 BBI有去冇回)

睇黎九巴最新宣傳都係不足喇,968轉960/961都第二程免費,只不過入屯門俾元朗價之嘛。
968X舊灣仔警署/鯻魚涌區上,去到中環轉960/961都得嫁……
eric278 發表於 2015-5-8 09:03 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-5-8 05:59 發表

睇黎九巴最新宣傳都係不足喇,968轉960/961都第二程免費,只不過入屯門俾元朗價之嘛。
968X舊灣仔警署/鯻魚涌區上,去到中環轉960/961都得嫁……

不過鰂魚涌下繁去屯門已有960B,除了安友、山景外,都覆蓋960在屯門的目的地區。
還看香港公交
neoplan720p 發表於 2015-5-8 09:23 | 顯示全部樓層

其實2X、8P呢啲頻密線,我好早(大約6、7年前)已經覺得唔駛班班都入哂灣碼。
我亦都天真以為,識開112旺角短棍既老新,會自動波識做,搞啲2X、8P銅鑼灣短棍,加快回車。

不過,我誤判。
咁算啦,既然間公司想繼續係灣北慢碌燒油,我都無辦法。
之但係,而家新灣北既情況肯定比而家更不堪,所以唯有係到呼籲新城盡快搞銅記短棍吧。

甚至乎,960呢條密車線,繁時根本有啲車去到菲林明道就算 / 菲林明道起載,唔好入灣碼。