hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔碼頭巴士總站5月17日凌晨起遷移
開啟左側

[經歷分享/報告] 灣仔碼頭巴士總站5月17日凌晨起遷移

mak5052 發表於 2015-5-8 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 lolo58 於 2015-5-8 13:37 發表

但北海 油站
其實都有唔少人落
再講 灣碼 史釗域道都有唔少人上

而家久唔久都有班大陸人係灣碼上車 sogo落
我見過人多到可以打爆一部33xx

如果以循道香港堂做總站, 如何? (以前35M小巴總站), 去程直行軒尼詩道, 掉頭入莊士敦道, 菲林明道出駱克道街市站 (建議2A, 2X, 8, 8P其中一條過去)
stevechau 發表於 2015-5-8 14:32 | 顯示全部樓層
其實大家討論回車與否去引伸至係咪應該唔行灣碼都忽略左一樣野...就係點解一定要返去唔開短棍先??

如果好似我咁係灣碼返工既人, 係見住佢地好多車返到黎...
但隨時準備跳飛機去其他線...即係灣碼總站其實係一個司令台...
我又覺得無左一個司令台係呢度...野野做返原線係天樂里調頭...
分分鐘等車比而家更慘...
你邐下塞起黎無其他線跳...可能黎10架8架8P都會無一架2A/2X...

另外唔好睇少碼頭客...尤其104, 揸慢D係灣碼都可以由唔滿窗口位爆到頂閘走, 其實好多時泳池係等3-4架車都上唔到車的~
stevechau 發表於 2015-5-8 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 icecone 於 2015-5-8 12:41 發表

當入境處入灣碼經常用10-15分鐘既時候再加埋會議道又要多5分鐘
真係覺得下繁好應該飛走灣碼

我又咁睇...你唔比佢入灣碼, 堆客焗走前去入境處時...
你架車只會係入境處塞返耐D...到頭來出面都比堆線搞死埋...
所以分別其實只係塞出面同塞入面JE~

灣碼其實真係好多人要車...最慘係行去地鐵站唔近...
行到去有時有EXHIBITION塞到個站間封都得...
果個位真係靠咩都死...再抽走D線真係無得搞~
limited 發表於 2015-5-8 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-5-8 14:35 發表

我又咁睇...你唔比佢入灣碼, 堆客焗走前去入境處時...
你架車只會係入境處塞返耐D...到頭來出面都比堆線搞死埋...
所以分別其實只係塞出面同塞入面JE~

灣碼其實真係好多人要車...最慘係行去地鐵站唔近...
行到去 ...

如果告士打道東行中環廣場外可以整個兩架車位的巴士灣俾104
104而家個站俾780 788,成個站的交通管理會好d

但下繁為左保住中環客,720 788個別班次唔入灣碼值得考慮
kmb71k 發表於 2015-5-8 17:16 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2015-5-8 16:45 發表

如果告士打道東行中環廣場外可以整個兩架車位的巴士灣俾104
104而家個站俾780 788,成個站的交通管理會好d

但下繁為左保住中環客,720 788個別班次唔入灣碼值得考慮 ...

呢個位好多車排住隊塞入灣仔碼頭, 整巴士灣有難度
反而係現有站尾擴建反而有得攪
以上回應,是否可行?是否合適?
castanopsis 發表於 2015-5-8 18:06 | 顯示全部樓層
其實講咗咁耐,大家個焦點都喺7字頭東廊線、2系8系度
但我自己覺得第一條要搞既,係905
條線本身金鐘前一段已經唔多人
絕對可以趁機縮落金鐘減輕灣北個負擔
另外條641亦都最好盡快撤離灣仔碼頭,行軍器廠街或者馬師道出
反正641係東廊線入面,灣仔碼頭數一數二少客既車

7字頭東廊線,我認同上面幾位師兄講
下繁甚至下午要飛灣北
尤其720/788兩條多客密車線
如果要照顧原有灣北客,可以試下重開720A式短棍做灣北,正線飛碼頭

然後2系8系
搵唔到總站擺,擺住灣仔新總站唔係問題
但唔該唔好停圖入面7號會展個站
可以想像如果個站真係開始按個plan運作,會出現以下情況:
一架2A停完站,好努力cut翻去右邊條線,會議道枝燈要直行既車全部俾佢塞住晒
一架8P好辛苦埋到站,落得一兩個客
一架8號打橫咁擺喺菲林明道,等8P埋站落客,塞住晒告士打道轉入灣北既720/788/104
一架2X停正菲林明道、港灣道路口中間,等到紅燈都仲未行到,港灣道癱瘓,18/18P/88R塞死
最後,960/961/641喺菲林明道天橋塞十分鐘都過唔到,成條軒尼詩道慢線停頓
為咗一兩個客,又何苦呢?
dennis28a 發表於 2015-5-8 18:39 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-5-8 18:06 發表
其實講咗咁耐,大家個焦點都喺7字頭東廊線、2系8系度
但我自己覺得第一條要搞既,係905
條線本身金鐘前一段已經唔多人
絕對可以趁機縮落金鐘減輕灣北個負擔
另外條641亦都最好盡快撤離灣仔碼頭,行軍器廠街或者馬師道出
反 ...

641 行軍器廠街會無左軒尼詩道客倉,
行馬獅道,先塞完軒尼詩道,再係馬獅道一樣照塞 10 分鐘,
其實可能同宜家行菲林明道時間唔爭太多,唔好忘記,
馬獅道塞上黎,夠膽死菲林明道仲係暢通無阻,而馬獅道最少塞 10 分鐘。

要令 641 走,一係完全放棄灣仔內街,跟 373 行係最安全,
否則唔好為左有機會係六點半至七點半快 5 分鐘都無行馬獅道,而搞到五點幾既 641 倒蝕 10 分鐘返九龍,
641 下繁最有價值係六點幾過海出灣仔,再過鐘就會趕客。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-5-8 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-5-8 18:39 發表

641 行軍器廠街會無左軒尼詩道客倉,
行馬獅道,先塞完軒尼詩道,再係馬獅道一樣照塞 10 分鐘,
其實可能同宜家行菲林明道時間唔爭太多,唔好忘記,
馬獅道塞上黎,夠膽死菲林明道仲係暢通無阻,而馬獅道最少塞 10 分鐘。

要令 64 ...

就算唔行馬師道,都應該行軍器廠街
我一直懷疑641軒尼詩道有堆客根本就係灣北行過嚟
因為641停完軒尼詩道就即刻飛到灣仔碼頭先再停站,對灣北客而言灣仔碼頭係好唔方便
行軍器廠街可以食正灣北客倉,潛力好大

而且373式走線對中環客而言點都吸引過行菲林明道灣北
如果加停埋金鐘就perfect啦
Ravenclaw 發表於 2015-5-8 19:09 | 顯示全部樓層
788可以考慮下飛灣碼
dennis28a 發表於 2015-5-8 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-5-8 18:49 發表

就算唔行馬師道,都應該行軍器廠街
我一直懷疑641軒尼詩道有堆客根本就係灣北行過嚟
因為641停完軒尼詩道就即刻飛到灣仔碼頭先再停站,對灣北客而言灣仔碼頭係好唔方便
行軍器廠街可以食正灣北客倉,潛力好大

而且373式 ...

原則上認同,641 如果肯用心做灣北告士打道,係有班懶鬼又唔想轉車客上車。

但掉番轉頭,本黎有批等 619、601 幾味客,就會完全放棄 641 依個選擇。
641 灣北係有客,但唔夠食胡,兩巴唔做宣傳,邊有人咁神心等條疏線。

惡意回復是不道德的行為。